https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strechu-klicove-budovy-v-temelinske-elektrarne-chrani-novy-hydroizolacni-system?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Střechu klíčové budovy v temelínské elektrárně chrání nový hydroizolační systém

1.11.2022 10:33 | TEMELÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
ČEZ dokončil nový hydroizolační systém na střeše ochranné budovy kolem reaktoru prvního temelínského bloku. Úpravy trvaly půl roku, pracovníci při nich nanášeli nový ochranný materiál v několika vrstvách. Příští rok získá novou ochrannou vrstvu i bezpečnostní budova kolem reaktoru. Na druhém bloku skončí tyto práce v roce 2024, ČEZ vyjdou na desítky milionů korun. ČTK to sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták. ČEZ letos do modernizace elektrárny investuje 3,5 miliardy korun. Naplánoval přes 200 akcí zaměřených na modernizaci a větší bezpečnost.
reklama

 

Hydroizolační nátěry obou bloků obnovují energetici proto, aby posílili funkčnost a zlepšili vzhled. "Nový systém zvýší i ochranu předpínacích lan budovy, která chrání reaktor. Letos začali technici na střeše prvního bloku. Do vnějšího pláště přímo nezasahovali, šlo o povrchové úpravy. Při nich odstraňovali původní nátěr a místo něj na plochu o velikosti 4000 metrů čtverečních nanášeli pět vrstev nového hydroizolačního systému," popsal mluvčí. Šlo o rychletvrdnoucí materiál na bázi pryskyřice. Do nátěru vsypávali technici i křemičitý písek, který umožní protiskluzový přístup na vrchní část kopule.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 13,1 TWh.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist