https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesti-zastupitele-budou-v-srpnu-jednat-o-mokradu-v-lyse-2?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeští zastupitelé budou v srpnu jednat o mokřadu v Lysé

10.7.2020 10:00 | PRAHA (ČTK)
Projekt výstavby Světa zaáchranářů v červnu zastupitelé pozastavili, má se zkoumat území nabídnuté pro areál.
Projekt výstavby Světa zaáchranářů v červnu zastupitelé pozastavili, má se zkoumat území nabídnuté pro areál.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeští zastupitelé se budou na srpnovém zasedání opět zabývat projektem Svět záchranářů v Lysé nad Labem na Nymbursku. Odpůrcům vadí, že v místě plánované stavby jsou mokřady se vzácnými druhy živočichů i rostlin. Podle hejtmančina náměstka pro životní prostředí Miloše Petery (ČSSD) je ale cenná jen část území kolem potoka. O věci se jedná, uvedla dnes hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
reklama

 

Cvičiště Svět záchranářů má školáky i dospělé připravovat na krizové situace. Kritici se kvůli stavbě obávají zničení mokřadu, který je podle nich biologicky i vodohospodářsky cenným územím a žijí v něm ohrožené druhy živočichů. Podle některých opozičních zastupitelů by měl kraj využít ke stavbě spíše brownfieldy, třeba v nedalekých Milovicích.

Předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik uvedl, že projekt Svět záchranářů považuje za dobrý počin. "Je ale úplně zbytečné zabírat pro tento účel volnou krajinu, když máme ve Středočeském kraji desítky brownfieldů," řekl dnes Michalik ČTK.

Prodej pozemků za symbolickou korunu kraji schválila Lysá nad Labem loni v červenci. "Lysá nad Labem přišla sama s nabídkou volných pozemků na základě výzvy, kterou jsme poslali všem starostům," řekla hejtmanka na dnešním mimořádném jednání zastupitelstva svoleném kvůli dotacím pro nemocnice. Projektu Svět záchranářů se podle ní zastupitelé budou věnovat na příštím jednání 3. srpna. "Co se týče ekologicky cenné lokality, tak ta není vyhlášena a je to věcí Lysé nad Labem, nikoliv naše," řekla ke sporu.

Projekt v červnu zastupitelé pozastavili a má se zkoumat území nabídnuté pro areál. Lysá nad Labem záměr přenechat téměř devět hektarů kraji nezrušila. Město počká na vyjádření kraje, zda má o pozemky zájem, zároveň nechá zpracovat posouzení lokality po ročních obdobích.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

11.7.2020 09:07
já osobně považuji takový svět záchranářů za blbost a nikdy bych tam nešel ,ale proč zabírat zelenou plochu ? ,nejlépe holt se staví na zelené louce ,myšlení lidí se nezmění,krátkozraký pohled akorát tak na špičku nosu, bez výhledu do budoucnosti
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist