https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesti-zastupitele-podporili-vyhlaseni-narodniho-parku-krivoklatsko?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeští zastupitelé podpořili vyhlášení Národního parku Křivoklátsko Aktualizováno

28.6.2021 18:15 | PRAHA (ČTK)
Proti vyhlášení národního parku vystoupili lesníci.
Proti vyhlášení národního parku vystoupili lesníci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeští zastupitelé dnes podpořili vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Pro bylo 39 zastupitelů, tři proti a sedm se zdrželo. Může tak začít příprava podkladů pro vznik parku, konečné slovo bude mít Sněmovna. Podle krajské radní pro životní prostředí Jany Skopalíkové (Piráti) by hejtmanství mohlo sehrát koordinační roli, o záměru chce ještě jednat se starosty. Park má zabrat zhruba 100 čtverečních kilometrů z nynější Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Křivoklátsko, tedy zhruba 16 procent. Podporu zastupitelů ocenil také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
reklama

 

Proti vyhlášení národního parku vystoupili lesníci, například Miroslav Pecha z Lesnického parku Křivoklátsko. Odmítají mimo jiné to, že by v regionu klesala biodiverzita. Podle nich naopak lesnický park pomáhá zachovávat a zvyšovat přírodní hodnoty Křivoklátska, a tím i hodnoty lesních ekosystémů. Předseda krajského výboru pro životní prostředí a zemědělství Karel Bendl (ODS) řekl, že lesnické hospodářství v CHKO je v pořádku, a právě proto je třeba tamější přírodní hodnoty chránit.

O vyhlášení národního parku ministerstvo životního prostředí i hejtmanství uvažovaly už před několika lety, část obcí ale tehdy považovala nynější ochranu přírody prostřednictvím CHKO za dostatečnou. Samotný proces je na začátku a bude následovat ještě řada dalších kroků včetně dopracování odborných podkladů. "Je důležité zjistit názory v místě nyní," řekla Skopalíková. Místopředseda výboru pro životní prostředí a krajský zastupitel Dan Jiránek (ODS) už dříve odhadl, že na samotné vyhlášení by mohlo dojít přibližně za dva tři roky.

"Podpora Středočeského kraje je z pohledu ministerstva životního prostředí velmi vítaná. Podporu hejtmanů Středočeského kraje jsme zaznamenali již i v minulosti a znamená pro nás naději, že toto téma je pro region opět aktuální," napsal dnes ČTK v reakci ministr Brabec. (ANO). "Co ale léta zdůrazňujeme a považujeme za naprosto klíčové, je podpora obcí, které jsou stěžejním partnerem na cestě k vyhlášení národního parku. Pokud bychom zaznamenali pozitivní zájem většiny obcí, dopředu ujišťujeme, že jsme připraveni odstartovat jednání k přípravám na vyhlášení," dodal ministr.

Zatímco příznivci národního parku dlouhodobě kritizují například způsob těžby dřeva či monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či přílišné ochrany stromů, a to i těch, které už nejsou životaschopné, čímž by se utlumila i životaschopnost celých lesů. Samostatnou kapitolou je zvýšený turismus související s vyhlášením národního parku, který může být přínosem pro místní podnikatele, ale v případě extrémního rozmachu může mít na přírodu negativní dopad.

V národní park by se mělo proměnit nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy přibližně šestina nynější chráněné krajinné oblasti. Zastavěným územím by do něj patřila jen obec Karlova Ves, ostatní zastavěné části obcí by zůstaly za jeho hranicemi.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.6.2021 20:35
Super. Dobrá práce. Teď je to na MŽP.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.6.2021 21:02 Reaguje na Katka Pazderů
Nepřechválit. Aby z toho časem nebyl lunapark, jako je místy na Šumavě, v Krkonoších.
Odpovědět

Jirka Černý

28.6.2021 22:33 Reaguje na Katka Pazderů
Jediné co je na tom super že se tam odtud nadobro celoročně stěhuju. Naštěstí do tak "nezajímavého" místa že je tu klid jak od ekologů tak památkářů, prostě ráj na zemi.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.6.2021 10:45 Reaguje na Jirka Černý
Takove misto jeste existuje? Jestli se stehujete na Vysocinu, tak fandim, ale jinak nemusite prozrazovat, kam se stehujete, aby vam tam ten klid i zustal.
Odpovědět

Jirka Černý

29.6.2021 17:14 Reaguje na Jarka O.
Je to vesnice v Sudetech, asi nic pro ortodoxní vyznavače přírody, ale malá vesnička, kolem pole a lesy pro mně dobré. Pracovně cestuji po celých Čechách a tak bych měl njak nechráněných přitom moc pěkných lokalit spoustu, třeba na rozdíl od Křivoklátu který je až na některá místa poměrně hnusný místo k bydlení.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.6.2021 20:01 Reaguje na Jirka Černý
Po celé republice se najdou taková místa, kde " lišky dávají dobrou noc ". Je jich čím dál méně, o to více však vyhledávaná.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.6.2021 07:17
Křivoklátska bude škoda.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.6.2021 18:10 Reaguje na Hunter
Křivoklátsko bude pořád to samé Křivoklátsko...je to hezké místo, které si vyšší ochranu zaslouží....
Odpovědět
Sl

Slovan

30.6.2021 11:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přesně tak.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.6.2021 07:42
Tak to je super! :-)
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

29.6.2021 09:38
takových keců kvůli 100 km2 -)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.6.2021 18:10 Reaguje na Robert Jirman
no, taky mi to připadá málo, na to jak rozlehlé je
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.6.2021 12:10
Jestli na našem území přibude nový ostrůvek chráněné přírody nazvaný NP Křivoklátsko, tak to bude dobrá zpráva. Držím Středočechům palce, aby se dobrá věc podařila.

Lesníci to přežijí, vždyť nových 100 km2 chráněného listnatého (nebo smíšeného?) lesa je zanedbatelná plocha ve srovnání s územím připadajícím na hospodářské lesy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.6.2021 20:03 Reaguje na Majka Kletečková
Ta příroda ne, nakonec lunapark. Vidíme v ostatních NP.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.6.2021 11:10 Reaguje na smějící se bestie
Tak Křivoklátsko je podle vás určitě lunaparkem už nyní... když jsou jimi podle vás i Brdy (aniž byste tam byl).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.6.2021 12:25
Podstatně zajímavější bude vyjádření těch obcí ... osobně si myslím, že NP je v tomto případě opravdu overkill, ale co já do toho budu místním kecat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist