https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stret-mezi-kyrgyzstanem-a-tadzikistanem-si-vyzadal-vice-nez-deset-mrtvych?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Střet mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem kvůli vodnímu zdroji si vyžádal desítky mrtvých Aktualizováno

30.4.2021 14:07 | BIŠKEK/DUŠANBE (ČTK)
Hranice mezi oběma středoasijskými státy je dlouhodobě neklidná a přestřelky nejsou neobvyklé. Od sovětských dob totiž hraniční linie není přesně vymezená. Kromě pohraničních incidentů občas propukají spory o vodu a půdu mezi kyrgyzskými pěstiteli bavlny a tádžickými pastevci dobytka. Společná hranice obou států je dlouhá 982 kilometrů, ale dosud se podařilo vytyčit přibližně 500 kilometrů.
Hranice mezi oběma středoasijskými státy je dlouhodobě neklidná a přestřelky nejsou neobvyklé. Od sovětských dob totiž hraniční linie není přesně vymezená. Kromě pohraničních incidentů občas propukají spory o vodu a půdu mezi kyrgyzskými pěstiteli bavlny a tádžickými pastevci dobytka. Společná hranice obou států je dlouhá 982 kilometrů, ale dosud se podařilo vytyčit přibližně 500 kilometrů.
Foto | Шухрат Саъдиев / Wikimedia Commons
Desítky lidí přišly o život, stovky utrpěly zranění a tisíce musely opustit své domovy kvůli pohraničnímu konfliktu mezi Tádžikistánem a Kyrgyzstánem, hlásí tiskové agentury s odvoláním na místní úřady. Při nejhorším střetu v poslední době mezi dvěma středoasijskými státy, které spolu mají územní spory, přišlo na kyrgyzské straně o život 31 lidí a 154 utrpělo zranění, uvedla agentura TASS. Podrobnosti z tádžické strany nejsou k dispozici: Dušanbe ve čtvrtek oficiálně hlásilo jen dvě osoby poraněné střelbou, ale agentura RIA Novosti s odvoláním na radnici pohraničního města Isfara informovala o třech mrtvých a 31 zraněných.
reklama

 

Kvůli novému krvavému střetu na hranicích se dnes telefonicky spojili prezidenti obou zemí - kyrgyzský Sadyr Žaparov a tádžický Imomali Rachmon. Podle agentury TASS se dohodli, že si o vzniklé složité situaci promluví při osobním setkání v Dušanbe ve druhé polovině května. Už hned v sobotu ale mají pokračovat jednání příslušných činitelů o určení společné hranice.

Předchozí bilance čítala šest mrtvých na obou stranách. Jednou z obětí se stalo dítě narozené v roce 2008, které zemřelo při převozu do nemocnice, uvedlo kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví. Podle tisku přišla o život dvanáctiletá dívka.

Z místa přicházejí protikladné zprávy. Obě země se dohodly na příměří a na tom, že spor vyřeší jednáním, ohlásil dnes kyrgyzský ministr zahraničí Ruslan Kazakbajev podle agentury TASS zmocněnci Evropské unie pro Střední Asii. Tím je slovenský diplomat Peter Burian. Naopak agentura Interfax s odvoláním na kyrgyzské úřady hlásí novou přestřelku a že "mezi raněnými je policista".

"Při čtvrtečních střetech byly nasazeny i těžké zbraně, což nikdy dříve nebylo," napsal list Kommersant, podle kterého do šestihodinového boje zasáhly minomety a obrněná technika. Přestřelky podle deníku pokračovaly i v noci na dnešek. Kyrgyzští pohraničníci dnes podle agentury TASS obvinili tádžickou stranu ze zapojení armádních helikoptér. Bitevní vrtulník Mi-24 podle nich ostřeloval kyrgyzské obce.

Na místo konfliktu podle kyrgyzského serveru 24.kg dorazil šéf kyrgyzské tajné služby Kamčybek Tašijev. Vyzval místní obyvatele ke klidu, válku si podle něj nikdo nepřeje, a poté odjel vyjednávat s tádžickou stranou. Tašijev se podle serveru urychleně vrátil z Německa, kde se měl podrobit lékařské prohlídce po dřívější operaci srdce.

Konflikt původně vypukl ve středu o vodní zdroj na hranicích a ve čtvrtek přerostl v přestřelky. Střety trvaly většinu dne a propukly znovu i poté, co představitelé obou zemí oznámili příměří a stažení vojáků z oblasti, napsaly tiskové agentury.

Hranice mezi oběma středoasijskými státy je dlouhodobě neklidná a přestřelky nejsou neobvyklé. Od sovětských dob totiž hraniční linie není přesně vymezená a na mnoha místech prochází obtížně dostupným terénem. Kromě pohraničních incidentů občas propukají spory o vodu a půdu mezi kyrgyzskými pěstiteli bavlny a tádžickými pastevci dobytka.

Společná hranice obou států je dlouhá 982 kilometrů, ale dosud se podařilo vytyčit přibližně 500 kilometrů. Základní problém tkví v tom, že obě strany při vymezování sporných míst používají rozdílné mapy, poznamenal Kommersant.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

30.4.2021 11:16
Obávám se, že podobných konfliktů bude celosvětově přibývat. S ohledem na růst populace a její chování k planetě to bude asi celkem brzy.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist