https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studenti-fakulty-socialnich-studii-stavkuji-dostali-se-do-uzavreneho-atria?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti fakulty sociálních studií stávkují, dostali se do uzavřeného atria Aktualizováno

14.11.2022 16:18 | BRNO (ČTK)
Foto | User:Sveter / Wikimeda Commons
Studenti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně zahájili dnes dopoledne v atriu fakultní budovy v Joštově ulici okupační stávku za klima. Děkan Stanislav Balík sice atrium nechal uzavřít, během dopoledne však někdo prostor otevřel a studenti se tam přesunuli ze suterénu. V atriu chtějí nocovat, vyvěsili tam transparenty. Děkan ČTK vpodvečer řekl, že nechal odpoledne v atriu odpojit elektřinu, topení a vypnout wifi, nesouhlasí s nelegálním užíváním prostor fakulty.
reklama

 

Balík se studenty v minulých dnech vyjednával, chtěl jim umožnit program v atriu, ovšem pouze přes den, nikoli v noci. Studenti ale pokládali přespávání za podstatnou část svého protestu. V e-mailu adresovaném studentům argumentoval Balík bezpečností a ochranou zdraví a majetku. Ráno tak studenti našli atrium uzamčené, což se ale dopoledne změnilo. Kdo prostor otevřel, není jasné.

"Debatovali jsme v suterénu o tom, jak budeme dále postupovat. Mezitím někdo dveře atria odemknul a sundal i ceduli informující o jeho uzavření. Zřejmě máme větší podporu akademiků a akademiček, než se může zdát," sdělil mluvčí hnutí Univerzity za klima a student fakulty Marek Soška.

Děkan Balík ČTK řekl, že vše podstatné sdělil studentům v mailu. Potvrdil také, že elektřina a topení je v atriu vypnutá z jeho rozhodnutí. "Nejde tam elektřina, netopí se tam a nefunguje wifi z mého rozhodnutí. Pokud chtějí vést debaty, k tomu elektřinu ani wifi nepotřebují. Mé stanovisko platí, nesouhlasím s nelegálním užíváním prostor fakulty," uvedl Balík.

"Na páteční schůzce byl děkan razantní a nevyloučil ani to, že zavolá policii. Ačkoliv si myslím, že mám tuhý kořínek, vyvolalo to ve mně strach. Strach z klimatické krize však určitě převyšuje strach z vedení fakulty, proto jsme se rozhodli stávku uskutečnit. Zároveň cítím i naději, že se s klimatickou situací dá stále něco dělat," řekl další z organizátorů stávky Petr Doubravský.

Na fakultu dnes studenti přišli s transparenty jako "Nerůst", "Vystoupit z Energetické charty" nebo "Pane Fialo, plyn, uhlí, ropa je zlo". Chtějí přimět vládu Petra Fialy (ODS) k větší aktivitě tváří v tvář výzvám spojeným s globálním oteplováním a změnou klimatu.

Studentů, kteří se stávky neúčastnili, se situace příliš nedotkla. "Se stávkou žádný problém nemám a se sdělením souhlasím. Neúčastním se, protože za mě to není úplně ideální způsob, jak věc řešit. Na druhou stranu nechci ubírat na relevanci lidem, kteří to dělají. Každý máme jiné způsoby, jak svůj nesouhlas vyjádřit," řekl student Dominik Grodl.

Balík v obecné rovině v e-mailu studentům vyjádřil pochopení pro cíle stávky, měl ale výhrady k formě. "Přestože změnu klimatu i já osobně vnímám jako palčivý a akutní problém, takto radikální formu protestu nemohu podpořit a fakulta se k této iniciativě nepřipojí. V kontextu probíhající skutečné ruské okupace na Ukrajině a v kontextu historie studentských stávek v době nesvobody (především 1968 a 1989) považuji za zcela nepřijatelné zneužívání obou termínů – 'okupační stávka' v současné situaci," napsal děkan.

Stávka za klima se ode dneška koná také v Praze, stejně jako na dalších školách v Brně. Připojili se studenti Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického a Janáčkovy akademie múzických umění. Připravili semináře, promítání či tematické diskuse a kulturní akce.


reklama

Patricie Lichardová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

14.11.2022 17:37

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

14.11.2022 18:17 Reaguje na Michal Ukropec
Pane Ukropče, víte, že vyzýváte k násilí na skupině obyvatel? K trestnému činu?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.11.2022 05:39 Reaguje na Katka Pazderů
Citoval jsem heslo. Aktivisty mám ji zadele. Pokud mezi nimi není gay.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.11.2022 07:36 Reaguje na Katka Pazderů
Asi jste nepostřehla, že se jedná o studenty fakult, kde se učí jak využít stávající legislativu k provedení ekologistické revoluce. Nikdo se tam neučí o přírodě nebo klimatu. Cílem je nastolení ekologistické diktatury.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

15.11.2022 08:55 Reaguje na Michal Ukropec
Mýlíte se, pane Ukropče. Učí se tam i o přírodě i o klimatu, vím to dobře, protože na této fakultě a na tom oboru učím 23 let. I když je to fakulta společenskovědní, naši studenti mají několik semestrů biologických předmětů (semestr je něco jako pololetí, abyste věděl..). Vím, že máte svoji pomatenou pravdu, takže Vás dále nehodlám poučovat, ale nedalo mi to.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.11.2022 09:13 Reaguje na Zbynek Ulcak
A výsledky veškeré žádné !
Jenom kecy v kleci.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.11.2022 10:10 Reaguje na Zbynek Ulcak
Ano. Pseudohumanisti jsou odborníci na všechno. Stejně jako managoři.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.11.2022 10:47 Reaguje na Zbynek Ulcak
Jako autorizovaný stavitel jsem měl již tu čest seznámit se s podobnými absolventy. Ještě 8 let do důchodu!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.11.2022 19:06
ono místo prázdných gest by bylo lepší, kdyby vzali krumpáče do ruky a šli něco sázet nebo vytvořit biopásy a remízky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.11.2022 19:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Ale to je práce rukama, na tu přece neštudují.
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

14.11.2022 23:09
Problém je, že dominantní část účastníků této stávky jsou ti, kteří o reálné situaci s vývojem klimatu a procesech, které je ovlivňují, i o možnostech, jak funguje energetika a jak realizovat nízkoemisní energetický mix, vědí minimum. A dost často je fakta okolo této problematiky nezajímají. Většinou je zajímá politický a umělecký aktivismus, jak co nejlépe realizovat co nejzajímavější happening a podobně. Osobně se znám s Petrem Doubravským, který je zde v článku zmíněn a je jedním z organizátorů právě i okupační stávky. S tím jsem se seznámil při besedě, kterou jsem měl před lety se středoškoláky zapojených do hnutí pro klima (v té době byl středoškolákem). A u něj dobře vím, že mu nejde o pochopení problémů s řešení energetiky a emisí CO2 či klimatu, ale vrhl se na kariéru politického aktivisty a profesionálního revolucionáře.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.11.2022 00:40
Nedivím se, že mnozí studenti jsou vývojem klimatu zneklidněni. Myslím ale, že by toho měli dělat pro zlepšení životního prostředí mnohem více než dělají dosud. Někteří z nich se např. snaží žít skromněji než většinová populace (veganství, omezení konzumu apod.), ale víc je těch, co se nijak neomezují.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2022 12:36 Reaguje na Majka Kletečková
Mohu se zeptat, v čem je veganství skromnější?
Zejména v podmínkách ČR?
Bo já tedy jím třeba zeleninu a ovoce poměrně hodně, ale že bych tím ušetřil, to fuck ne.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.11.2022 15:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Produkty z PRŮMYSLOVÝCH chovů jsou pro spotřebitele „levné“ díky tomu, že zvířata musejí žít v hodně nepřirozených a stresujících podmínkách, které jsou podle etologie silně za hranou. Mlaďoši v naší rodině jsou navíc přesvědčeni, že hojně rozšířené průmyslové chovy zvířat (např. krav, prasat atd.) mají pro životní prostředí podstatně horší dopady než rostlinná výroba. Takže oni a někteří jejich kamarádi nejsou sice čistými vegetariány, ale snaží se jíst z výše uvedených důvodů méně masa než je u nás obvyklé. Někteří mladí lidé z podobných důvodů jsou přímo čistými vegetariány nebo vegany a naučili se v tom už tak chodit, že je to vyjde i levněji, nemusejí nad přípravou jídla trávit více času než „masožravci“ a jejich zdravotní kondice je srovnatelná s většinovou populací.
Já v tomhle směru zůstanu „starým psem“ a nebudu se učit novým kouskům, zůstávám u toho omezit svou spotřebu masa např. tak, že se snažím ho nejíst každý den.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2022 16:29 Reaguje na Majka Kletečková
Takže jste toho napsala spoustu ale krom toho, že jste smotala páté přes deváté, jste z pohledu reálných argumentů napsala prd.

A pokud neumíte uvařit s masem stejně rychle jako bez něj, tak si kupte nějakou kuchařku.

Jinak jasně, že veganská strava může bejt fakt echt levná ... už Božka Němcová psala o bramborách s lebedou ... nějak jako V zámku a podzámčí se to jmenovala. Ale jako nějakou výhru to tam fuck nepopisovala.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.11.2022 00:40
Nedivím se, že mnozí studenti jsou vývojem klimatu zneklidněni. Myslím ale, že by toho měli dělat pro zlepšení životního prostředí mnohem více než dělají dosud. Někteří z nich se např. snaží žít skromněji než většinová populace (veganství, omezení konzumu apod.), ale víc je těch, co se nijak neomezují.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.11.2022 06:18
Oceňuji přístup děkana, který to pojal stylem - chcete stávkovat, tak za svoje. Proč by škola měla platit náklady na tuto okupační stávku? Je drahé vodné a stočné, je drahá elektrická energie i teplo. A ani odvoz odpadků není zadarmo. A ještě by mě zajímala jedna věc - Jak se okupanti dopravili na míto stávky? Předpokládám, že to nebylo prostřednictvím MHD, ale jak je jejich zvykem, vlastními auty.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.11.2022 07:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

15.11.2022 09:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
... nemusíte moc rozumovat, stačí, když se podíváte na mapu - fakulta je v naprostém centru Brna (představte si pražské Staroměstské náměstí jako střed Prahy, tak jejich fakulta je na Václaváku, 7 metrů od vstupu je zástavka tramvaje). Autem se parkuje velmi obtížně. Takže i když je to akce spíše úsměvná, tak z takových věcí, jako je doprava, Vás hlava bolet nemusí. Ostatně ani z topení, na fakultě se zatím netopí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.11.2022 10:13 Reaguje na Zbynek Ulcak
Víte, okupační stávka ve mně moc úsměv nevyvolává. A co se týče toho topení, tak v noci teploty klesají k nule. Vážně Vám mám věřit, že fakulta své budovy aspoň lehce nevytápí?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.11.2022 12:15 Reaguje na Zbynek Ulcak
Nevadí vám, pane Ulčáku, že studenti v tomto případě porušují zákonnou normu? To by asi mělo, pokud jste učitel hodný toho jména, jinak se zařazujete na stejnou úroveň. Z vašeho pohledu "úsměvná akce"- z mého pohledu jasné porušení zákona.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.11.2022 07:01
S postupem děkana naprosto souhlasím a na jeho místě bych tu policii zavolal. Ne snad, aby dostali pendrekem, i když by to velká většina z nich potřebovala jako sůl, ale aby si uvědomili, že ve společnosti jsou nastavena určitá pravidla a kdo je překročí, musí nést následky. A jakožto studenti sociálních studií by si to měli uvědomovat dvojnásob.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.11.2022 07:12 Reaguje na pavel peregrin
1**
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.11.2022 08:48 Reaguje na pavel peregrin
Oni možná zrovna v ten zásah policie doufají. Nic nepoukáže lépe na neekologičnost současného vedení více než zásah policie. Byla by kolem toho spousta humbuku, zviditelnění v médiích a možná kariéra v politice, případně teplé místečko v některých ekoteroristických organizacích. A pokud si myslíte, že to není možné, tak si vzpomeňte na případ jedné aktivistky, kterou pár ran policejním pendrekem na zadek dostalo až do poslanecké sněmovny. Takže žádná "policejní brutalita". Vypnutá WIFI a zastavené topení je odstřihly od světa a až dostanou hlad a budou trpět zimou, okupační stávka vyšumí do ztracena.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2022 12:40
Balík dobře.

A když jsem tak viděla ta jejich hesla, zejména tuhle kokotinu ... ""Pane Fialo, plyn, uhlí, ropa je zlo". ... tak by mne fakt zajímalo, čím doma topí.

Pitomci.
Odpovědět
MK

Michal Konečný

21.11.2022 12:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Oni netopí. Doma topí maminka, ve škole školník.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.11.2022 15:46
Děkan k akci přistoupil rozumně. Hromadné nocování ve své škole ve spacáku organizované zdola studenty jako forma protestu zapadá do typických studentských akcí, zvlášť když je to doprovázeno debatami a diskusemi o dané problematice.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2022 16:24 Reaguje na Majka Kletečková
Vy jste pod vlivem, nebo jste ten článek nečetla?

Děkan se jasně vyslovil proti.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

17.11.2022 01:25 Reaguje na Svatá Prostoto
"Děkan se jasně vyslovil proti."
To není v rozporu s tím - alespoň podle mého mínění - že k akci přistoupil rozumně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.11.2022 16:56
Když nechtějí studovat, ale stávkovat, tak proč jim to neumožnit trvale. Výroba v montovnách lační po mladých, zdravých a aktivních jedincích. Tam pochopí z čeho a jak se vyrábí jakékoliv zboží a že jeho cesta nezačala v regálu v obchodě. Cokoliv k lidské spotřebě je závislé na energiích a materiálech získávaných z přírody. Myslíte si, že bez absolventů takové
VŠ se ekonomika neobejde? Já si myslím, že obejde a ještě ušetříme !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2022 20:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Fakt si myslíte, že to co je na těch různých fotkách je nějak pracovně použitelné? Já bych se toho bál. On ten náš zdravotní systém taky nevydrží všechno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.11.2022 10:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Máte asi pravdu. Když jde do práce dělník, tak musí být na 100% střízlivý a nebýt pod vlivem drog. U studentů to není
podmínkou a nehrozí jim za to nikdo padákem, jako dělníkům. Rozbory odpadních vod škol jsou toho důkazem a ono se tomu těžko po nástupu do práce odvyká. Při kontrole sluchu na pozici strojvedoucích jich odpadá velké procento pouze díky poslechu hudby přes sluchátka a na hlučných koncertech. No
a jejich zrak je na tom podobně díky PC, tabletům atd.
V neposlední řadě propadají i u psychologických testů a ty
jsou upraveny tak, aby většina prošla. Procházejí tak často
magoři, které bych nenechal ani zametat chodníky. Nejsou
lidi a tak ber, kde ber, hlavně, že to chce někdo dělat!
Být dnes vojenské odvody, tak to bude jako ve Švejkovi
a v prvé řadě se budou léčit klystýrem, aby jim vyčistili
organizmus od návykových látek.
Odpovědět
JH

JH

16.11.2022 23:39 Reaguje na Břetislav Machaček
A plný autobus inženýrů, kteří předtím hloupě studovali, musí každé ráno do práce aby udrželi v chodu síť, na které jim chytráci se základním vzděláním moudře vysvětlují, jak jsou vysokoškoláci blbí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist