https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studenti-se-vraceji-do-ulic-s-tematem-klimaticke-krize?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti se vracejí do ulic s tématem klimatické krize

22.5.2020 14:22 | BRNO (Ekolist.cz)
Štafeta za klima - stávka za klima v době epidemiologických opatření. Akce na Zelném trhu v Brně.
Štafeta za klima - stávka za klima v době epidemiologických opatření. Akce na Zelném trhu v Brně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středoškoláci a středoškolačky z hnutí Fridays For Future dnes odstartovali sérii akcí pod názvem Štafeta za klima. Chtějí do veřejného prostoru opět vnést problematiku změn klimatu, která byla v posledních měsících opomíjená kvůli pandemii koronaviru. Touto štafetou chějí zdůraznit nejpalčivější problémy, se kterými se Česká republika v souvislosti s klimatem potýká.
reklama

 

V reakci na současnou situaci se organizátoři a organizátorky snaží minimalizovat možné šíření nákazy, akce se tedy budou konat netradičně bez přítomnosti stávkujících.

Štafetu za klima zahájilo hnutí v Brně. Uspořádalo dnes na Zelném trhu akci, na níž vystavili transparenty, které si studentky a studenti na stávky běžně přináší. Chybějící podporovatelé hnutí byli symbolicky vyjádřeni botami, které u transparentů studenti zanechali.

Štafeta za klima 22. 5. v Brně.
Štafeta za klima 22. 5. v Brně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Středoškoláci v České republice stávkují od loňského března. Stávky za klima ke konci léta roku 2018 zahájila tehdy patnáctiletá Greta Thunberg. Jejich účastníci požadují okamžité, rychlé, efektivní a spravedlivé řešení klimatické krize. Stávek se zúčastnily tisíce lidí po celé České republice.

Jedním z hlavních témat, které studenti a studentky zdůrazňují, je nutnost dbát při obnově ekonomiky na životní prostředí. “Nesouhlasíme se slovy premiéra Babiše, že klima se teď musí kvůli koronaviru odložit. Opatření spojená s pandemií končí, klimatická krize pokračuje. Ekonomiku musíme nastartovat zeleně, veřejné výdaje na podporu ekonomiky by měly směřovat primárně do čistých a udržitelných sektorů,” řekla za hnutí Fridays For Future Emma Novotná.

A protože nejvýraznějším projevem klimatických změn v ČR je sucho, vyjadřují se studenti i k němu. “Českou republiku letos čeká nejhorší sucho za posledních pět set let. Není přitom novinkou, že jednou z příčin sucha je právě klimatická krize způsobená vypouštěním skleníkových plynů do atmosféry. Je proto potřeba začít emise snižovat. Zároveň je nutné efektivně zadržovat vodu v krajině, například zmenšováním lánů, obnovou mezí a remízků a podporou biodiverzity," řekla mluvčí hnutí Eliška Sáčková.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 14:52
Tak doufám, že budou připravené autobusy, aby mohli studenty odvézt na místa výsadby nových stromů. Jistě studenti budou moc rádi, když budou moc sázet nové stromy a tím bojovat za lepší planetu. Jistě přesvědčí i své rodiče a další příbuzné, aby jim v tom třeba v sobotu šli pomoci.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist