https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studenti-vysli-na-pochod-brnem-upozornuji-na-klimatickou-krizi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti uspořádali pochod Brnem, upozornili na klimatickou krizi

16.11.2022 17:00 | BRNO (ČTK)
Brněnský program dnešním pochodem vrcholí, největší pozornost připoutala okupační stávka v atriu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.
Brněnský program dnešním pochodem vrcholí, největší pozornost připoutala okupační stávka v atriu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.
Foto | User:Sveter / Wikimeda Commons
Více než 150 studentů dnes prošlo Brnem, chtěli poukázat na klimatickou krizi a přimět vládu k aktivnějším krokům. Iniciativa Univerzity za klima spojila studenty z více vysokých škol v Česku. Brněnský program dnešním pochodem vrcholí, největší pozornost připoutala okupační stávka v atriu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Studenti tam dvě noci přespávali přes nesouhlas děkana Stanislava Balíka.
reklama

 
"Organizačně to bylo velice náročné a často dost chaotické, i přesto jsme si všichni zachovali dobrou náladu a odhodlání vydržet do konce," řekl dnes ČTK jeden ze stávkujících Petr Doubravský. Povedla se podle něj i protestní stránka akce, jejich požadavky se totiž objevily v řadě médií.

Děkan Stanislav Balík od pondělka zdůrazňoval, že respektuje názor i požadavky studentů, ale nepřeje si, aby stávkující v budově přespávali. V pondělí nechal děkan atrium uzavřít, studenti se tam přesto dostali - někdo jim odemknul. V noci na úterý a dnešek budovu hlídala bezpečnostní agentura. Od dnešního rána pak studenti podle Doubravského pracují na důkladném úkladu atria.

Pochod, který měl zdůraznit požadavky studentů, vyšel od Fakulty výtvarných umění VUT v Údolní ulici. Zazněl třeba slogan "Uhlí, ropa, plyn patří do dějin". Student v kostýmu dinosaura nesl cedulku s nápisem "Nechci druhý konec světa". Studentů vyšlo několik desítek, postupně počet účastníků stoupl na více než 150. Pochod skončil projevy u Právnické fakulty Masarykovy univerzity, která by podle demonstrantů neměla přijímat peníze od Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského, spojovaného s fosilními palivy. Křetínský v minulosti navázal s fakultou spolupráci při výuce energetického práva.

Stávkové dění na fakultě sociálních studií vyvolalo řadu reakcí, podpůrných i kritických. Studentská komora fakultního akademického senátu označila za chybu, že Balík v pondělí nechal atrium uzavřít. Někteří studenti se postavili proti stávce, případně její formě.

"Nevím, jestli stávka dosáhne kýženého efektu, za mě se dal zvolit lepší způsob protestu," uvedla studentka Veronika Franková. "Chápu, že se snaží na něco upozornit, ale zároveň tím omezují nás studenty, kteří to atrium každý den využíváme. Přijde mi to od nich bezohledné, ačkoliv je to myšleno dobře," uvedla další studentka Barbora, která si nepřála uvést příjmení.

Symbolicky se dnes ke stávce za klima připojili také studenti Univerzity Palackého v Olomouci. O klimatické krizi dnes mezi sebou debatují v komorním prostředí v podkroví Konviktu, Uměleckého centra Univerzity Palackého. Do programu zahrnuli hraní počítačových her, společnou četbu z knihy Bruno Latoura Zpátky na zem, ale i pásmo přednášek na téma klimatická krize, aktivismus a univerzity. Celá akce vyvrcholí večer otevřeným plénem univerzit za klima a diskusí o požadavcích stávky.

Také ve foyer Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se dnes odpoledne sešlo několik studentů, kteří tak symbolicky podpořili klimatickou stávku vysokých škol. Cílem happeningu bylo upozornit na klimatickou změnu. Na večer studenti připravují čtení o feministických a queer perspektivách klimatické spravedlnosti a diskusi o tom, jakou roli mohou mít umělci a umělkyně ve vytváření společenských změn.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

16.11.2022 18:09
Žádám tyto pseudohumanistické demonstranty, aby se veřejně distancovali od ekologistických aktivit například Rakouských klimatistů a odsoudili ničení kulturních památek . V opačném případě je samozřejmě tituluji komunisticko-fašistickými provokatéry, kteří ničí minulost, přítomnost i budoucnost této planety . Je na čase, aby se odstřihli od osobností jako Zbyněk Ulčák.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

19.11.2022 21:36 Reaguje na Michal Ukropec
... hahaha - dekuji, jste asi zatím první, kdo mne nazval osobností! (předpokládám, že jste nemyslel osobnost v pojetí psychologie či práva, dohledejte si na webu, co to znamená). Oni se ale asi neodstřihnou - jen masochista by četl diskusi pod texty na Ekolistu (Novinkách atd. atd.), a proto se o Vaší výzvě asi nedovědí...
Odpovědět
ig

17.11.2022 07:49
Začíná to být nudné. Myslím, že už na světě nezbývá jediný člověk, který by nebyl upozorněn na klimatickou krizi, tak by zase mohli jít upozorňovat na něco jiného. Dovolím si navrhnout: zatím je mezi lidmi jen sporadicky známo, že rot (rot A) = grad div A - ΔA. Navíc je to dokonale prokázaná pravda, beze stopy zpochybnitelného názoru.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist