https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-briti-by-snizili-emise-kdyby-neposilali-dekovne-e-maily?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Briti by snížili emise, kdyby neposílali děkovné e-maily

30.11.2019 00:49 (ČTK)
Británie by mohla výrazně snížit emise oxidu uhličitého, kdyby lidé přestali posílat zbytečné e-maily jako ty, ve kterých napíšou jen "děkuji". / Ilustrační foto
Británie by mohla výrazně snížit emise oxidu uhličitého, kdyby lidé přestali posílat zbytečné e-maily jako ty, ve kterých napíšou jen "děkuji". / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Británie by mohla výrazně snížit emise oxidu uhličitého, kdyby lidé přestali posílat zbytečné e-maily jako ty, ve kterých napíšou jen "děkuji". Vyplývá to ze studie energetické společnosti OVO Energy, která sídlí v anglickém Bristolu. Britové by podle ní měli "přemýšlet, než poděkují".
reklama

 

Podle studie zadané dodavatelem energií pošlou lidé v Británii denně více než 64 milionů zbytečných e-mailů. Tyto zprávy obsahují pouze slova "děkuji" či "díky".

"Žádá vás OVO, abyste byli méně zdvořilí? To rozhodně ne," řekl autor studie Mike Berners-Lee z britské Lancasterské univerzity, který se dlouhodobě zabývá uhlíkovou stopou. "Ale když někomu pošlete e-mail s 'díky' a on je od vás přitom jen tři metry, mohlo by být hezké, kdybyste k němu zašli a řekli: velmi pěkně děkuji," dodal.

Podle studie téměř polovina Britů často posílá e-maily svým kolegům, kteří pracují ve vzdálenosti, na kterou by s nimi mohli mluvit.

Pokud by každý dospělý Brit poslal denně o jeden e-mail méně, Británie by podle studie zadané OVO Energy snížila své uhlíkové emise o 16.433 tun. To je srovnatelné s více než 81.000 lety na trase z Londýna do Madridu.

V reakci na výsledek studie vytvořila OVO Energy software, který dokáže rozpoznat potenciálně zbytečný e-mail a vyzvat odesílatele, aby si jeho poslání ještě rozmyslel.

V průzkumu veřejného mínění, který navázal na studii, 71 procent Britů řeklo, že by jim nevadilo, kdyby nedostávali e-mail s poděkováním, pokud by to mělo pomoci životnímu prostředí.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

30.11.2019 09:11
Obávám se, že spotřeba elektřiny počítače, kterým, prochází e-mail, je prakticky stejná jako toho, jímž e-mail neprochází. Tohle jsou jen fiktivní úspory.
Odpovědět
ig

30.11.2019 10:20
Jó, trh funguje! :-) Trh se strachem z klimatické změny. Nejdůležitější témata jsou už prodána, začíná se paběrkovat, ale protože se tak pořád ještě dají z lidí vyrazit peníze, hrnou se na tenhle trh další a další autoři, kvalita strašení klesá a to se stává až směšným :-)
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

30.11.2019 12:35
16433 tun za 66 milionů textových krátkých textových emailů? :D
To máme pěkných zhruba čtvrt kila CO2 na email... docela by mě zajímala metodika výpočtu, ale nějak nemám sílu to hledat.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

30.11.2019 12:38 Reaguje na Petr Dvořák
Ups, pardon, chybička se vloudila, 66M * 365, tedy asi 0.6g CO2 na email. To by mohlo být reálné, zajímavé.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist