https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-ovzdusi-hodina-v-londynskem-metru-je-jako-den-ve-meste?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie ovzduší: Hodina v londýnském metru je jako den ve městě

11.1.2019 07:59 | PRAHA (ČTK)
V některých stanicích metra je údajně vzduch padesátkrát špinavější než na povrchu.
V některých stanicích metra je údajně vzduch padesátkrát špinavější než na povrchu.
Vzduch v londýnském metru je natolik znečištěný, že hodina strávená v podzemních prostorech je z hlediska vystavení organismu škodlivým částicím stejná, jako celý den na ulicích britské metropole. Podle agentury Reuters to odhalila nová studie, jejíž vypracování zadal londýnský dopravní podnik Transport for London (TfL).
reklama

 

V některých stanicích metra je údajně vzduch padesátkrát špinavější než na povrchu. Obzvláště špatná je situace v nejhlubších částech podzemní železniční sítě. Nejhlouběji položenou stanicí je Hampstead na severu metropole a zde naměřili autoři nového výzkumu během deseti dní průměrnou koncentraci nebezpečných prachových částic PM 2,5 (menších než 2,5 mikrometru) na úrovni 492 mikrogramů na metr krychlový. Na rušné londýnské ulici činí údajně průměr 16 mikrogramů, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by denní koncentrace neměly přesahovat 25 mikrogramů.

"Koncentrace částic PM na nástupištích londýnského metra jsou typicky mnohem vyšší, než ve venkovním ovzduší," uvádí studie vypracovaná pro TfL. Londýnské metro je na světě vůbec nejstarší a některé z 270 stanic na jeho 11 linkách byly vybudovány už v roce 1863. Autoři studie konstatovali, že součástí sítě jsou i "hluboké, špatně větrané" tunely. Vzduch, který se do nich dostane, znečišťuje opotřebovávání součástí systému, jako například kol na soupravách nebo brzdových destiček.

Podle zprávy, která byla zveřejněna tento týden, není k dispozici dostatek informací, aby bylo možné posoudit dopady znečištění vzduchu na pasažéry. Riziko pro jejich zdraví prý nelze vyloučit, cestování metrem ale podle autorů nepředstavuje vážné nebezpečí.

Reuters s odkazem na vědeckou studii z roku 2015 uvádí, že téměř 9500 obyvatel Londýna každý rok umře předčasně v důsledku dlouhodobého pobytu ve znečištěném prostředí.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist