https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sucho-a-vysoke-teploty-na-slovensku-podle-zemedelcu-ovlivni-sklizen?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sucho a vysoké teploty na Slovensku podle zemědělců ovlivní sklizeň

30.6.2022 16:56 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výrazné sucho a vysoké teploty společně s dřívějším nedostatkem srážek ovlivní letošní sklizeň na Slovensku, soběstačnost u obilí si ale země zachová. ČTK o tom informovala mluvčí Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK) Jana Holéciová.
reklama

 

"Napříč celým Slovenskem nám zemědělci hlásí, že obilí sbírají při extrémním suchu. Takto závažný stav neměli za posledních pět let. Nedostatkem vláhy trpí nejen plodiny letního a podzimního sběru, ale v suchem nejvíce zasažených regionech i pícniny," uvedla Holéciová.

Suchá a teplá zima, stejně jako nedostatek srážek letos v květnu, zhoršily podle SPPK stav porostů. Z toho důvodu komora neočekává rekordní úrodu. V letošním týdnu sklizeň obilí na Slovensku zahajují regiony na jihu země, kde je dlouhodobě teplejší počasí než na severu Slovenska.

SPPK uvedla, že extrémní sucho zasáhlo více než třetinu území Slovenska. Nejhorší situace je na východě země.

Slovensko v těchto dnech zasáhlo mimořádně teplé počasí. Až do pátku platí pro více okresů na jižním a východním Slovensku nejvyšší stupeň výstrahy místních meteorologů před vysokými teplotami. Ty by se místy mohly vyšplhat až na 39 stupňů Celsia. Ve středu padl na Slovensku dosavadní teplotní rekord pro tento den, v jedné z obcí na východě země meteorologové naměřili 37,2 stupně Celsia.


reklama

Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist