https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/summit-eu-recept-na-ceny-energii-nenasel-evropska-komise-do-konce-leta-navrhne-reformu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Summit EU recept na ceny energií nenašel, Evropská komise do konce léta navrhne reformu

24.6.2022 17:24 (ČTK)
Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu
Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Evropská komise do konce léta navrhne možné změny fungování trhu s energiemi včetně oddělení ceny plynu a dalších energií. Po dnešním jednání s prezidenty a premiéry členských zemí věnovaném vysokým cenám energií a omezeným dodávkám ruského plynu to prohlásila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Unijní lídři jsou v pohledu na reformu energetického trhu i po summitu rozdělení, ačkoli řada z nich volala po větší koordinaci, což se nakonec dostalo i do závěrů vrcholné schůzky.
reklama

 
Po čtvrtečním schválení kandidátského statusu pro Ukrajinu a Moldavsko žádající o vstup do EU se dnes šéfové unijních států věnovali pochmurným vyhlídkám unijní ekonomiky sužované inflací, kterou pohánějí zejména vysoké ceny energií. Lídři před summitem navrhovali různé recepty od společných nákupů plynu po cenové stropy, ke konkrétní shodě však stejně jako v minulosti nedospěli.

Summit v přijatých závěrech pověřil komisi, aby v reakci na "ruské využívání plynu jako zbraně" naléhavě pracovala na "zajištění dodávek energie za dostupné ceny". Komise připravuje systém společných nákupů, které podporuje řada zemí včetně Česka. Kromě toho podle své šéfky do konce léta předloží návrhy reformy energetického trhu, o nichž budou lídři jednat na říjnovém summitu za českého předsednictví.

"Tohle bylo vytvořeno v době, kdy trhu dominovala fosilní paliva," řekla po jednání von der Leyenová s odkazem na současný systém, kdy je cena energií spojena s cenou plynu. To se vzhledem k omezování ruských dodávek a souvisejícímu růstu jeho ceny projevuje na ceně elektřiny. Podle šéfky komise navíc v současnosti začínají stále významnější roli hrát obnovitelné zdroje a EU se snaží od využívání plynu upouštět, což ospravedlňuje reformu určování cen. Po té dlouhodobě volají zejména jihoevropské země či Francie, další skupina států v čele s Německem byla však dosud proti.

Německý kancléř Olaf Scholz dnes prohlásil, že v otázce možného nedostatku plynu kvůli ruskému omezování dodávek preferuje celounijní spolupráci. Zároveň odmítl spekulovat, zda Moskvou ohlášená červencová údržba plynovodu Nord Stream 1 může znamenat trvalé ukončení dodávek. Zásadní podle něj je, aby se země připravily na všechny možné varianty.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.6.2022 17:58
Unijní lídři měli pozastavit práce na realizaci Green Dealu po dobu válečného konfliktu v Evropě a prodloužit dobu výroby tepla z uhlí a jádra o deset let.
Dále zrušit emisní povolenky a předsedkyni EK Uršule dát neplacenou dvouroční dovolenou společně s jejím alter ego Timmermansem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.6.2022 07:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já se divím, že nejste superporadce celé EU. Jste přece Centrální Mozek Lidstva a kadet na všechno.
Nevím, co si představujete pod pojmem "pozastavit práce na realizaci Green Dealu", budovat OZE je přece velice důležitá práce, která vede k nezávislosti Evropy na energiích a teď se logicky urychluje.
Uhlí se v Německu zase oživuje, dokud nebudeme mít dost plynu z neruských zdrojů. Jak to dopadne v Německu s jádrem netuší nikdo.
Emisní povolenky jsou asi fakt nacypa (možná tak za třetinovou cenu) a pí von Layenová teď domluvila výrazné dodávky plynu z Izraele a Egypta.
Odpovědět
Ze

Zellosh

25.6.2022 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle kolik je to plynu přesně?A jen tak mimochodem,už jste spočítal "domácí úkol"
Svatá Prostoto24.6.2022 13:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Čísla jste ve zvláštní škole brali?

"Norsko v reakci na nedostatek plynu v Evropě začalo zvyšovat svou těžbu. Již dříve uvedlo, že letos očekává zvýšení prodeje plynu o osm procent na 122 miliard krychlových metrů."

a

"Norské dodávky nyní pokrývají zhruba 20 procent spotřeby plynu v EU, ..."

Takže kolik procent z celkové spotřeby plynu v EU to navýšení norských prodejů bude činit:-)))?
Teď se ukaž, lopato:-P.

A pak si běž dát sprchu, to ti udělá dobře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.6.2022 12:32 Reaguje na Zellosh
Psal jsem vám to už dávno. Ale kobliha to nebere, že?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.6.2022 18:49
A hledal ho vůbec ?
!
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.6.2022 18:53
At už to zkrachuje a je od toho pokoj.RVHP byl proti tomu spolek členu klubu Mensa.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.6.2022 20:47 Reaguje na karel krasensky
+++
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.6.2022 07:38 Reaguje na Zan K.
A co by se stalo ihned po tom, co by EU řachla???
To je pro vaši koblihu příliš nápor, že?
Odpovědět
ZK

Zan K.

25.6.2022 21:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Což by nám většinou vůbec nevadilo....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.6.2022 08:41 Reaguje na Zan K.
Nechápete vůbec nic? Náš vývoz jde z 86% do zemí EU, dovoz bude podobný. Propad HDP o 30 - 40%, jak odhadují ekonomové, je asi tak co??

EU se samozřejmě nemůže rozpadnout ani teoreticky, hlavně nikdo neví PROČ.
Pokud by to fakt z nějakého iluzorního důvodu řachlo, západní země by si okamžitě založily to samé, kde už nebudou potížisti typu Maďarska. Ty si pak sežere Putin.
Pro nás by bylo zcela klíčové, abychom v tom zdravém jádru byli taky.
Odpovědět
ZK

Zan K.

26.6.2022 10:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Každej i dnes nemá totiž peníze a ekonomiku za jediného boha.Jsou i daqleko důležitější hodnoty, které dnes bohužel chybějí....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.6.2022 21:53 Reaguje na Zan K.
Jak komu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.6.2022 18:54
At už to zkrachuje a je od toho pokoj.RVHP byl proti tomu spolek členu klubu Mensa.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.6.2022 20:46
Nevím, co se u nás všichni stále obávají a řeší vše možné. Podle všech odpovědných i diskutérů patříme přece na západ a tak co nás vůbec zajímá ruskej plyn. Klídek. Stejně jako naše vláda a celé vedení. Dovezeme ze zlatýho západu, tak co se nervovat..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.6.2022 07:42 Reaguje na Zan K.
Jistě. Jenom my nic nedovezeme, všechna naše plynová infrastruktura patří Němcům (RWE) a čecháček je naprosto v pohodičce. Protože nemusí nic dělat, jen kritizovat, žvanit blbosti, špinit Němčoury a hyenizovat všechny, kteří něco dělají.
Co jsme to za paranárod??
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.6.2022 08:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl je příkladem toho paranárodu. Nic nedělá, je to ropák a jen trolluje na internetu.
Odpovědět
va

vaber

25.6.2022 09:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
von Hanzl,asi není ani reálný člověk, tak hloupý snad nikdo nemůže být,
myslím ,že je to placená osoba najatá Ekolistem ,která schválně vydává tak blbé příspěvky,
jen proto ,aby se zvýšila návštěvnost stránek
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.6.2022 12:33 Reaguje na vaber
Pro vohnouta je podvod úpně všechno, protože nic jiného než voltry, tunely a podrazy neumí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.6.2022 19:16 Reaguje na vaber
To by mohlo být 😀
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.6.2022 20:27
Německo chce, aby země skupiny G7 upustily od závazku zastavit financování zámořských projektů v oblasti fosilních paliv. Návrh vznikl jako dočasná reakce na současnou energetickou krizi.


Německo usiluje o to, aby skupina ekonomicky nejvyspělejších států světa G7, mezi něž patří ještě Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Velká Británie a USA, odvolala závazek, podle něhož se mělo do konce roku zastavit financování zámořských projektů v oblasti fosilních paliv. To by znamenalo zásadní zvrat v otázce boje proti změně klimatu, napsala agentura Bloomberg.

Za německým návrhem patrně stojí fakt, že ruská invaze na Ukrajinu značně komplikuje současnou energetickou situaci. Podle návrhu by skupina G7 „uznala, že veřejně podporované investice do plynárenství jsou nezbytné jako dočasná reakce na současnou energetickou krizi“.
-------------------------------------------------------------

Ale panu Hanzlovi to neříkejte, tato novina by ho zdrtila !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.6.2022 08:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, tohle přece chápe úplně každý normální jedinec!
Nastala válečná, tj. nouzová situace a v ní se lidé chovají prostě jinak. Některé, dříve důležité věci, se upozadí a preferuje se okamžitá řešení. A tohle je jedno z nich.
Samozřejmě se bavíme primárně o téhle zimě a výhledu na import plynu do Evropy, ten je minimálně desetiletý (dvacetiletý??). A na tuhle dobu má význam investovat do technologií.
Asi vám tam uniká jedna zcela samozřejmá věc. S ruským plynem už nikdo v Evropě nepočítá vůbec, bez ohledu na to, jak dopadne válka na Ukrajině. Tahle zkušenost stačila.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.6.2022 12:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Úplně normální jedinci tohle chápali už před tou válkou.

Jen Hanz tu psal jak je všechno bájo a neochvějne směřujeme k lepším zítřkům a brzy bude chleba v EU zadarmo:-))).

Mít EU věrchuška aspoň trochu zdravého rozumu, zejména ta z vašeho milovaného Berlína, tak ta situace nemusela být zdaleka tak mizerná, jako je.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2022 16:16 Reaguje na Svatá Prostoto
Už dávni před válkou jsem upozorňoval, že Putin je svině a podrazník a veřejně nám vyhrožoval napadením. Jenže evropští politici (zase jak kteří) to nechtěli slyšet. A hloupí ghermáni chtěli Rusko cha cha civilizovat penězmi a vysokou životní úrovní!!

Jenže vy tím "zdravým rozumemm" myslíte mnichovanstí, nic jiného.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.6.2022 16:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Mnichovanstvím myslíte co? Že doporučuji nehuntovat si ekonomiku nesmyslnými sankcemi, které poškozují Evropu pomalu víc než Rusko, a soustředit se raději na dodávky zbrojní techniky Ukrajině ... k čemu se ta vaše oslavovaná západní Evropa moc nemá?

To asi máte na mysli nějaký jiný Mnichov, co?
A nebo zase moc nevíte o čem vlastně píšete .. to spíš:-).

A to je u vás ta nej sranda ... na jednu stranu píšete jak jste upozorňoval, varoval a já nevím co ještě, a na druhou tu neustále hlásáte neochvějnou víru v to, že ti, co se chovali přesně opačně, než jste považoval za rozumné, teď najednou projdou osvícením a už to pojede:-))).

Jak už jsem psal ... jak ti skalní komunisti:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2022 22:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Co si představujete jako "nehuntovat si ekonomiku.."?
Máme dodávat Putinovi komponenty a čipy do raket kinžál, převodovky BMW do tanků Armata atd. atd. atd.??
"Evropa mi prodá provaz, na kterém ji oběsím".
Je dobré mu ten provaz teda prodávat?
Vy jste pro a tomu říkám michovanstí, protože to bylo stálé ustupování, dodávání všeho a stálé kecy, proč to nejde.
Ti co pořád ustupovali (Schroder, Scholz, Macron, Orbán atd.) jsou za pitomečky Evropy a to neřeším neskutečný objekt jménem "Miloš Zeman" cha cha cha.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist