https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sunak-zvratil-rozhodnuti-trussove-a-v-anglii-znovu-zavedl-zakaz-frakovani?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sunak zvrátil rozhodnutí Trussové a v Anglii znovu zavedl zákaz frakování

27.10.2022 00:44 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový britský premiér Rishi Sunak zvrátil rozhodnutí své předchůdkyně Liz Trussové a v Anglii znovu zavedl zákaz frakování, tedy hydraulického štěpení, které se využívá k těžbě plynu a ropy z břidlicových ložisek. Podle stanice BBC to oznámil premiérův úřad v Downing Street.
reklama

 

Premiérův mluvčí oznámil, že Sunak znovu zavádí moratorium na frakování. Učinil tak po Sunakových prvních interpelacích v Dolní sněmovně ve funkci premiéra. Na frakování se Sunaka ptala poslankyně za Zelené Caroline Lucasová.

Sunak uvedl, že stojí za manifestem, které Konzervativní strana vydala před volbami v roce 2019, a potvrdil, že jeho vláda naplní závazky z klimatické konference COP26 v Glasgow. V manifestu z roku 2019 stojí, že konzervativci nebudou frakování podporovat, "pokud se vědecky neprokáže, že může být provozováno bezpečně". Bývalá premiérka Trussová zákaz frakování zrušila, aby posílila přísun zdrojů energií v Británii.

Hydraulické frakování se používá především ve Spojených státech k těžbě zemního plynu v břidličných horninách hluboko pod zemí. Při využití této metody se pumpuje voda s rozpuštěnými chemikáliemi do vrtu; tlak vody v podzemí rozbije horninu, z níž se tak uvolní plyn. Ekologičtí aktivisté ale varují, že tento způsob těžby ohrožuje zásoby podzemní vody nad ložisky plynu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist