https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-vetsi-podpora-malych-farmaru-se-negativne-dotkne-3500-podniku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Větší podpora malých farmářů se negativně dotkne 3500 podniků

30.5.2022 00:37 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Větší podpora malých farmářů, na které se tento týden shodli předsedové vládních stran, se podle Zemědělského svazu ČR negativně dotkne zhruba 3500 podniků. Podle svazu nové nastavení plateb povede k tomu, že například firma hospodařící na 1500 hektarech půdy dostane na jeden hektar o 3700 Kč méně než firma obdělávající 150 hektarů půdy.
reklama

 

Vládní koalice se shodla na tom, že výše platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů obhospodařované půdy, bude činit 23 procent z celkové částky na přímé platby. Předchozí vláda plánovala platbu nastavit na deset procent. Podle mluvčího svazu Vladimíra Píchy se změna nastavení dotací dotkne firem hospodařících zhruba na 2,9 milionu hektarů půdy, naopak zvýšenou podporu získají zemědělci hospodařící na asi 1,2 milionu hektarů.

Ministerstvo zemědělství o shodě na podobě Strategického plánu zemědělské politiky informovalo ve středu. Návrh vláda Evropské komisi odeslala již v lednu, koncem dubna pak dostala odpověď. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz od počátku roku vyšší podporu pro malé zemědělce kritizují, rozhodnutí vlády již také vyvolalo protesty.

Svazy vládě doručily předminulý týden petici, která požadovala snížení výše tzv. redistributivní platby na první hektary půdy. Nastavení dotací podle nich povede k útlumu pěstování některých náročných komodit, jako jsou brambory nebo ovoce, kterými se zabývají hlavně střední a větší podniky. Varují také před útlumem živočišné výroby a snížením potravinové soběstačnosti Česka. Petici podepsalo téměř 19 tisíc lidí. Koalice se však poté přesto shodla na tom, že nastavení dotací oproti původnímu lednovému návrhu měnit nebude.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu na kritiku svazů uvedl, že jejich aktivity mění pohled lidí na zemědělce. "Veřejnost na to nahlíží tak, že zemědělci nevědí, co chtějí," řekl. V současnosti je v Česku na společnou zemědělskou politiku ročně určeno zhruba 35 miliard korun korun. Od příštího roku to bude 40 miliard Kč. Další dvě až tři miliardy korun navíc pro malé a střední firmy chce Nekula získat z národních dotací nebo formou daňových úlev. Chce usilovat o podporu malých a středních podniků, které se věnují hlavně živočišné výrobě nebo pěstování ovoce, zeleniny, chmele či brambor.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.5.2022 13:02
Tak buď se podporuje zemědělství/všechno, nebo se nepodporuje zemědělství !
A podporu potřebují ti, co se starají o soběstačnost v základních potravinách.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.5.2022 15:47 Reaguje na smějící se bestie
Samozřejmě, že se podporuje zemědělství ale zároveň se podporuje rozmanitost a snížení výměry. Brečí hlavně ti, co dodávají suroviny a nejsou schopni prodávat s přidanou hodnotou, tedy všichni velcí, kteří prodávají obchodním korporacím za bakšiš a pak se diví, že mají kulový a ne peníze.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

30.5.2022 16:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ti malí ale prodávají těm samým korporacím, ty samé suroviny a mnohdy i za menší bakšiš. Představa, že všichni malí zemědělci si svou produkci zpracovávají a prodávají přímo zákazníkům za větší peníze je asi stejně realistická, jako tvrzení, že všichni velcí zemědělci mají úzké osevní postupy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.5.2022 18:09 Reaguje na Marcela Jezberová
To je možný, ale budou muset namáhat ty svoje zemědělský mozečky. Budou muset zkrátit cestu od prvovýroby k zákazníkům, posílit regionální obchodní vazby a co se týká osevních postupů jsou v době zvyšování teplotních rozdílů v rozorávaní půdy se objektivně zvyšuje půdní sucho, které napomáhá erozi, tedy určité postupy, které se používají sami o sobě zvyšují rizika sucha v půdě
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

31.5.2022 08:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak zrovna velké podniky jsou ti, kdo racionálně využívají kombinaci orby a bezorebného zpracování půdy podle aktuální situace. Ochránci přírody tvrdě vyžadují po zemědělcích zejména hlubokou orbu a neustále je za její neprovádění kritizují (samozřejmě podle nich "nikdo" neoře). Ovšem ochránci klimatu naopak orbu tvrdě zatracují a nejraději by ji vyloučili z agrotechniky. Obě skupiny by se měly mezi sebou pořádně porvat, ale zemědělce by měli nechat v klidu dělat jejich práci. Zemědělec sám je schopen určit, která technologie je v daném případě vhodnější.
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

30.5.2022 20:05
Jen na okraj si dovoluji připomenout, že tyto zemědělské dotace jsou dotace na ochranu přírody a krajiny - nikoli na produkci. Pak tedy zůstává otázkou poměření přínosu pro přírodu a krajinu u velkých a malých subjektů.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

31.5.2022 08:22 Reaguje na Stanislav Mudra
Dovoluji si nikoliv na okraj připomenout, že zemědělské dotace ze SZP nejsou primárně určeny k ochraně přírody a krajiny. Od toho jsou jiné dotační programy jiného ministerstva. Dotace ze SZP jsou určeny pro udržení příjmů a rozvoj zemědělských podniků za podmínky dodržování stanovených opatření, zaměřených na ochranu přírody. Malý podnik neznamená automaticky pro přírodu dobrý a velký podnik neznamená automaticky pro přírodu špatný. Vždy záleží na přístupu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist