https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedska-ekologicka-aktivistka-vypluje-z-plymouthu-do-ameriky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédská ekologická aktivistka vypluje z Plymouthu do Ameriky

14.8.2019 00:30 | PLYMOUTH (ČTK)
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se dnes vydá z přístavu Plymouth na jihozápadě Anglie na plavbu přes Atlantik, kde se chce v září zúčastnit klimatického summitu v newyorském sídle OSN.
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se dnes vydá z přístavu Plymouth na jihozápadě Anglie na plavbu přes Atlantik, kde se chce v září zúčastnit klimatického summitu v newyorském sídle OSN.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se dnes vydá z přístavu Plymouth na jihozápadě Anglie na plavbu přes Atlantik, kde se chce v září zúčastnit klimatického summitu v newyorském sídle OSN. V prosinci ji pak čeká světová konference o ochraně ovzduší v Chile.
reklama

 

Šestnáctiletá školačka, která ve snaze co nejméně škodit životnímu prostředí odmítá cestovat letadlem, popluje na závodní plachetnici Malizia. Kromě německého kapitána Borise Herrmanna s ní dva týdny na palubě stráví její otec Sven, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, vnuk zesnulého monackého knížete Rainiera III. a někdejší hollywoodské herečky a pozdější monacké kněžny Grace Kellyové. Dnešní začátek jejich cesty může zkomplikovat počasí, předpověď mořeplavcům zatím příliš nepřeje, má podle ní foukat silný vítr. Thunbergová i její otec se o možných úskalích dlouhé plavby radili jak s lékaři, tak s mentálními kouči.

Jachta Malizia má karbonový trup a je vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které vyrábějí elektřinu potřebnou pro navigaci plavidla a komunikaci. Cestování však nikterak komfortní není. Aby bylo co nejlehčí, je na plavidle jen minimální vybavení. Toalety ani umyvadlo na něm nejsou a posádka nespí v postelích, ale ve stísněných kójích, ve kterých je při vyšší rychlosti ohlušující hluk.

Kvůli nadcházející několikaměsíční cestě si Thunbergová ve škole vzala roční volno. Během něj chce zvyšovat povědomí veřejnosti o klimatických změnách a přimět světové politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

14.8.2019 13:03
Dobrá volba, Pierre Casiraghi je zkušený jachtař s monackým yacht clubem za zády, užijí si pěkné prázdniny :-) Jiný význam to samozřejmě nemá.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.8.2019 19:31
Měla by veslovat. Jsou tací, co to přes Atlantik s vesly dokázali. Jinak i ekologická stopa tohoto zařízení je dost velká.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.8.2019 09:06
Teď se objevily informace, že se dostali do bouře a museli uhnout z trasy. Držme jí palce, aby nedopadla jako R. Haliburton na své poslední plavbě. Už proto, že jako "mučednice" by se ekologům hodila víc, než živá.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist