https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetove-reky-vysychaji-napsala-cnn-a-zverejnila-srovnavaci-satelitni-snimky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světové řeky vysychají, napsala CNN a zveřejnila srovnávací satelitní snímky

22.8.2022 13:03 | WASHINGTON (ČTK)
Bolestivý nedostatek deště a neúprosné vlny veder způsobují vysychání řek ve Spojených státech, Evropě, Asii i na Blízkém východě. Běžným jevem se stávají obnažené části koryt řek a některé toky jsou tak vyschlé, že jsou prakticky nesplavné. Klimatická krize způsobená lidskou činností podporuje extrémní počasí po celém světě, což má dopad nejen na řeky, ale také na lidi, kteří jsou na nich závislí - ať už kvůli pitné vodě, zavlažování plodin, energii nebo přepravě zboží. Na svém webu to napsala stanice CNN a přiložila srovnávací satelitní snímky šesti řek zachycených z vesmíru.
reklama

 

Americká řeka Colorado vysychá a historické sucho na západě USA neslábne. Vodohospodáři tok udržují v zásadě pomocí dvou vodních nádrží, přičemž vláda ve snaze ochránit povodí nařídila povinné snížení spotřeby vody, upozorňuje zpravodajská stanice. Jedna z nádrží - Lake Mead - se zmenšuje tak, že hladina vody klesá ke stavu, kdy nebude dostatečně vysoko k vypouštění z přehrady. V posledním roce pokles hladiny vedl k neuvěřitelným nálezům, včetně lidských pozůstatků v sudu, které pařily zřejmě oběti desítky let staré vraždy, připomíná CNN. Důsledky krize na řece jsou přitom obrovské: na její vodě je závislých na 40 milionů lidí v sedmi amerických státech a Mexiku, kteří ji využívají k pití, zavlažování a výrobě elektřiny.

Vysychá rovněž čínský veletok Jang-c’-ťiang, který místy odhaluje své koryto. Intenzivně mizí voda zejména z přítoků této řeky. Čína zažívá nejdelší vlnu veder za posledních šest desetiletí a úřady poprvé po devíti letech vyhlásily kvůli suchu celostátní pohotovost, píše stanice. V provincii S'-čchuan, kde žije 84 milionů lidí, vyrábějí vodní elektrárny přibližně 80 procent elektřiny. Velká část energie pochází právě z Jang-c’-ťiang, a jelikož se jeho průtok zpomaluje, klesá výroba elektřiny. Tamní úřady nedávno zavřely na šest dní všechny továrny.

Západoevropský Rýn je klíčovým kanálem pro evropskou lodní dopravu, ale právě teď je plavba po něm noční můrou, popisuje CNN. Úbytek vody místy odhaluje dno, což znamená řadu překážek pro plavidla a zpomalení cesty. Hladina vody například u Kaubu nedaleko Frankfurtu nad Mohanem klesla až na 32 centimetrů. Pokud tam přitom klesne pod 75 centimetrů, znamená to podle ekonomů Deutsche Bank pro kontejnerové lodě, že musí snížit svůj náklad na přibližně 30 procent. To a další faktory zdražují lodní dopravu.

Pro okolí italské řeky Pád jsou typické spíše ničivé povodně, nyní však tok vypadá zcela jinak. Sever Itálie zažívá podle CNN nejhorší sucho za posledních sedm desetiletí. Řeka je tak vyschlá, že se v ní nedávno našla bomba z druhé světové války. Miliony lidí jsou přitom na Pádu závislé ve své obživě, především v zemědělství. Podél řeky se vyrábí přibližně 30 procent italských potravin a některé z nejznámějších exportních výrobků, jako je parmezán.

Údolí Loiry ve Francii je plné vinic, které produkují některá z nejznámějších vín na světě. Tok je považován za poslední divokou řeku Francie, která podporuje biologicky rozmanité ekosystémy, jež jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Některé úseky Loiry jsou však nyní kvůli nedostatku dešťů a extrémním vedrům tak vyschlé, že je lidé mohou přecházet pěšky, upozorňuje CNN. Satelitní snímky z města Saumur podle ní ukazují, že v Loiře je vidět více odhaleného koryta než vody. Úřady vypouštějí do řeky vodu z přehrad, většinou proto, aby zajistily dostatek vody pro chlazení čtyř jaderných elektráren podél ní.

Dunaj je dalším důležitým evropským plavebním kanálem, jenž protéká deseti státy. V Rumunsku, Srbsku a Bulharsku přitom dělníci řeku bagrují, aby zajistili, že se po ní budou moci plavit lodě, popisuje stanice. Dunaj podle ní není v tak hrozném stavu jako některé jiné evropské řeky, ale země jako Maďarsko jsou na něm natolik závislé z hlediska cestovního ruchu, že dopady jsou už citelné. Některé výletní lodě se do Maďarska vůbec nedostaly. Ty, které ještě plují, nemohou stavět na obvyklých zastávkách, protože mnohé z nich jsou kvůli poklesu hladiny vody uzavřené.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

22.8.2022 08:21
prší prý stejně ,media nás bombardují zpravami o záplavách a povodních a řeky jsou prázdné,
co si má vystrašený plebs o takovém informování myslet a to není politika,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 09:52 Reaguje na vaber
Vystrašený plebs si myslí, že za vše můžou imperialisté z Volstrítu a zlý Kalúsok.
To nezměníte. Ale zajímavé je, že už první klimatické modely z 60. let tohle divoké počasí předpovídaly. Je to součástí klimatické změny. A ještě zajímavější je, že se trefily skoro přesně ty alarmistické, nikoliv konzervativní. Dnes prakticky všechny obsahuje šestá zpráva IPCC, ovšem skutečný vývoj jede po té nejhorší linii.
Odpovědět
va

vaber

22.8.2022 17:08 Reaguje na Pavel Hanzl
ještě že máme Hanzla, ten vše ví a všemu rozumí a vše objasní,
vidím že šestou zprávu IPCC řadíš hned za Bibli
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 19:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Na rozdíl od 60. Let máte na většině velkých světových řek přehrady. No po přehrávání je tudíž tě vody méně. To jsou ty Vaše OZE, a jejich důsledky.
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 20:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Vás prví odstavec.....beze zbytku souhlas.... podívejte se na ty Macháčková grafomanske zvrtatky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 10:11
Řeky vysychají v EU a USA díky tomu protože jsme dokázali negativně ovlivnit říční krajinu a doslova vydrancovat zásoby vody pro potřeby sídel, průmyslu a intenzivního doslova průmyslového zemědělství.

Kdo má zájem o více informací, zde http://obojzivelnici.wbs.cz/ricni_krajina.pdf

O tomto problému se dlouhodobě ví, ovšem přednost dostalo šílenství nekonečného ekonomického růstu ať to stojí , co to stojí. Nyní zobrazeno freskou umístěnou v Bruselu pod názvem " Evropská komise utluče sodovkáč kladivem".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 11:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Konečně!! To šílensví nekonečného ekonomického růstu přece zablokuje grýndýl a šílení zelení, kteří chtějí Evropu dostat do středověku, dle vašich slov!!
Tak se vám už začal líbit? Tolik sexu naráz?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.8.2022 10:29
Dosavadní "boj" s klimatickou změnou je jako zabránit průniku větru sítí.
Moudrý člověk(společnost) postaví uzavřený dům a nenatahuje proti větru sítě. Tou sítí myslím "gryndýl" ignorovaný zbytkem světa spotřebovávající to, co my ušetříme, násobně krát více. Nejsem nadšen ani naši spotřebou,
ale pokud je díky zpackanému "gryndýlu" snižována plošně a bez rozmyslu,
tak s tím nesouhlasím. Ano plýtváme zbytečně, ale každý podle své kapsy.
Já jízdou na kole, Hanzl autem a na elektrokole, jiní létají letadly.
Plnou pusu úspor mají ti, co plýtvají nejvíc a poučují ty, co narazili
s úsporami na dno. V bytě o 50 m2 máme mít 18 stejně jako zbohatlík ve
vile 500m2? Nemám se denně sprchovat, když zbohatlík nechává denně umýt
své auto? Mám si doma obléci druhý svetr, aby se v zimě mohl vytápět
trávník fotbalového stadiónu na němž kopou primadony za miliony? Prosím
šetřit budiž, ale všichni a všude stejným dílem! Nynější šetření, které
je nastaveno místo přídělu podle kapsy je výsměchem většině lidí, neboť
těch bohatých se netýká, ač by jim vystačilo totéž, co ostatním. Nejmíň
spotřebují bezdomovci, ke kterým se brzo přidají chudí a které nahradí
střední vrstva, ale bohatí bohatnou a mohou o to více plýtvat!"Gryndýl"?
To je pouze způsob, jak přesunout co nejvíc lidí pod most a bušit se
v prsa, jak se podařilo absolutní snížit spotřebu uhlíkových paliv!
Jak dosáhnou ovčí podřízenosti této politice? No přece strašit a strašit
ty, kterých se to týká a ti, co jsou "za vodou" (bohatí), to mají u ...!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.8.2022 10:45 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 20:06 Reaguje na pavel peregrin
A blbej peregrin, který stál za rozkradackou zemědělský akciovky, zázračné zbohatl a postavil si haciendu, to kladné kvituje....čím to, že mne tohle nepřekvapí.....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.8.2022 07:05 Reaguje na Darth Bane
Ubožák, který není ani schopen napsat do diskuze své jméno, mě tedy rozházet nemůže.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.8.2022 11:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Mám takový nejasný pocit, že ti bohatí chtějí být bohatými právě proto, aby se nemuseli zabývat nějakým šetřením, omezováním a upíráním si.

Pro všechny stejné ceny, žádné dotace a žádné příspěvky ze státního.

A pokud nějaké omezování, tak takové, aby co nejdéle měli dodávky surovin ti, kteří je opravdu potřebují, nikoli domácnosti nebo instituce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.8.2022 12:39 Reaguje na Viktor Šedivý
Pokud stát znemožní svojí lokajskou politikou nákup levných
surovin nejenom domácnostem, ale taky podnikům, tak to lze
nazvat víte jak? No přece vlastizradou, protože postavit se
proti zájmům občanů není nic jiného, než vlastizrada. Ano
je to tvrdé označení, ale vláda se má starat v prvé řadě o
své občany a podniky a až pak o zájmy ostatních. To co vy
hlásáte je možné taky, ale ten šok by asi vláda neustála
a myslím, že neustojí ani to "zmírnění" dopadů na lidi.
Firmy hodila doslova přes palubu zcela a ptám se stále
proč a v čím zájmu. Já vám to povím! Opět tímto dojde na
další změnu vlastníků ve prospěch nadnárodního kapitálu,
který skoupí krachující firmy a náhle pro ně "sežene"
i levné energie. Ono to je jako kdysi se sedláky, když
chtěli pole chalupníka. Nepoořu ti pole, protože koně
jsou nemocní. No a co chalupník, nechal si zahrádku na
porytí rýčem a pole prodal za babku sedlákovi. Ten tomu
chalupníkovi prodal obilí na chleba a mléko pro děti
za práci na svém poli. Tak nějak vláda chystá další vlnu
výprodeje majetků a totéž čeká mnohé obyvatele. Místo
ve vlastním budou bydlet v nájmu v tom samém domě, ale
vlastněném bankou, nebo nějakým zbohatlíkem. Když vidím
kolem sebe ta kvanta zastavených staveb rodinných domků,
tak tuším, co lidi čeká. Splátky hypotéky nepočkají, až
bude levnější stavební materiál, levnější práce firem a
oni musí navíc platit byt, místo kterého už měli půl roku
žít ve svém. Je to zoufalost, která vznikla skokem a je
dílem nezodpovědné politiky vůči vlastním občanům celé EU.
Tak debilní politiku nelze jinak nazvat, když se odříznu
od poslední výhody, kterou jsou levné suroviny a odbytiště
nekonkurenceschopné produkce. A to vše proč? No protože
si to přál někdo, komu prosperita EU vadila a nyní si
může za pár "žabích" papírků ještě mokrých z tiskárny
koupit celou ekonomiku EU i s občany.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.8.2022 17:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Co navrhujete? Stát se lokaji směrem na východ? To už tu jednou bylo...
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 19:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Jasně, on nadnárodní kapitál stojí o nekonkurenceschopne bývalé národní podniky rozradene v rámci privatizace Managementem, úředníky, a dalšími Machacky a peregriny, s predrazenou linku chatrou coby pracovní silou, s žádným nebo úplně mizerný know how, a to vše opeprene skutečnosti, že ty ekonomické aktivity jsou nesmyslné energetický náročné. Machacku, proč by to ten kapitál kua dělal????
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 19:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Vidíte okolo sebe kvanta zastavenych staveb rodinných domků??? Přeloženo z češtiny do češtiny, vidíte kvanta pomníku zbohatliku, kteří svou zbohatlickou roli nezvládli??

Vždyť to, že fosilní energie budou v budoucnu nedostupné, se všichni učili ve vlastivede páté třídy, tak o co jde???? Vlastizrady se dopustila celá vaše sajrajtska zlodejska chacharska bolševické generace, která jste nastupující generacím ty zdroje vydrancovala, a nyní máte speciálně vy, jako viník ještě tu drzost ukazovat prstem a vrestet. To vy patříte před soud , a následně pod konzoli a nad propadliste.
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 20:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Machacku píšete, že vláda se má starat o občany a firmy..... tak pokud toto tvrdíte, tak uveďte, z jakého legislativního rámce vycházíte. Ukládá toto vládě ústava???? Nebo jaký další legislativní ramec???? Úlohou vlády je především spravovat veřejný sektor, nikoli utíkat občanům a firmám zadky, troubo. Firmy mají peníze, občané, zejména dělnická třída zdravé ruce, tak snad nic nebrání tomu, aby si s nedostatkem energetických zdrojů poradili ne???? Prostě firmy zafinancuji, a dělníci vyrobí resitko, které se zapojí do zásuvky, a místo aby to energii spotrebovavalo, tak ji to bude vyrábět v době, kdy bude potřeba a v množství jakém bude potřeba....... takže zadání máte, tak řekněte delnikum, ať se chopí srpnu a kladiv, a pustí se do výroby resitek.
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 19:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Machacku, vy si vždy vyfabulujete třídního nepřítele, a začněte proti němu vést válku....tu je jakýsi imaginární zbohatlik s domem 500 metrů čtverečních, tu jsou to bezcitni klimaticti aktivisté, kteří nechtějí babičce v 250 metrovém dvougenerační baráku si zatopit, atd. ..... mimochodem Machacku, kdo je tady zbohatlik??? Zakladatel ICT firmy, který obývá s rodinou dům 500 metrů čtverečních, z toho má 50 metrů pracovních prostor, tedy na jednoho člena domácnosti vychází 112 čtverečních metrů , nebo osamelw žijící seniora, v dvougenerační domě 250 metrů čtverečních, na který si vydělala okradanim zákazníků a smrlinou za bolsevika?,?? Já bych řekl, že platí pořekadlo, že na každou svine se najde řezník, a že boží mlýny melou...no, jak vidíte, tak spravedlnost dohnala tu vaši nemohou babičku, kterou my slušní a pracovití lidé chápeme jako starou zlodejskou svini, na kterou se našel řezník. A dávejte si pozor, vy zlodejsky zbohatliku s barákem, protože by se vám mohlo lehce stát, že u vás zaboucha na dveře ta luza, kterou vy světě vůči ostatním, a ta vám vysvětlí, jak moc jste bohatý.
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 20:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Machajdo, co kdybychom se pokusili o reálný současný odhad vašeho majetku, a porovnání jej s vašimi legálním příjmy, co???? Možná, že bychom pak také přišli na to, že jste část majetku získal zavrzenihodnym způsobem, například dědictvím, pořízením trhu bolseviky nebo zlodejnou. Takže nekvicte o imaginární zbohatlicich, když mezi tyto sám patříte.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 09:27 Reaguje na Darth Bane

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.8.2022 10:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Děkuji za smazání, alespoň vím, že se nesmím bránit
agresivnímu napadání redakcí tolerovaným sprosťákem.
Úroveň diskuse řídí redakce a tak má co chce. Budiž.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.8.2022 17:37
V Česku je souhrn srážek za posledních 60 let stejný (mírně roste).
https://www.infodatasys.cz/climate/KlimaCR1961_2013.pdf
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

22.8.2022 21:48
Letosni rok je na vetsine uzemi EU velke sucho. OK. Jak je tomu jinde? Zabery vyschlych prehrad v USA mne moc neberou, to je otazka mnoha poslednich let/desetileti a asi prilisneho cerpani vodnich zdroju. A nejsem znalcem hydrologie USA/ Jak je na tom letosni Jang Tse, Lena, Jenisej, Ob, Volha, Dnepr, Ingul, Ingulec (ty mivaji v lete vetsinou malo vody, ale v okoli jejich usti do more v Nikolajeve a pobliz Chersonu jsou zatopena ctvrtohorni udoli z dob vyschleho Cerneho more takze plavba v techto zalivech je stale mozna a prekazka vodniho toku pro presuny vojsk tam nezmizela...) Mekong, Ganga, Nil (tam ale napousteji prehradu v Etiopii kvuli ktere mozna bude valka s Egyptem)? (Australske a antarkticke reky nestoji za rec :) Co takova Amazonka? Kongo ?!? Vede se nekde na svete statistika aktualniho uhrneho prutoku vsech rek na svete v miste jejich usti do more? (Kaspickeho atd. v pripade toku nekoncicich v svetovem okeanu) Pokud ne, tak proc takovyhle demagogicky titulek?

Pojdme se bavit - u clanku o rekach a promenlivosti srazek - hlavne o rekach a promenlivosti srazek. Pak bude snad min sprosteho napadani oponenta a vic vecnych informaci.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.8.2022 07:13
Pro Darth Bane- doporučuji ti hochu, aby ses propříště ve svých výlevech mírnil. Je to sice znak tvé generace, o které si myslíš, jak je dokonalá a co všechno již pro tento stát vykonala, ale jen tím dokazuješ, že potřebuješ ještě trochu dospět a vyzrát.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 08:36
I soudruzi v Číně mají se suchem problémy:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-v-cine-vysycha-reka-dulezita-pro-cely-svet-strileni-do-mraku-nepomaha-212113#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist