https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svol-ceny-dreva-jsou-nejvyssi-za-20-let-stoupaji-od-lonskeho-jara?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVOL: Ceny dřeva jsou nejvyšší za 20 let, stoupají od loňského jara

25.4.2022 14:42 | STŘÍTEŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ceny dřeva v Česku jsou kvůli velké poptávce nejvyšší za poslední dvě desetiletí. Ceny se zvyšují od loňského jara. Vliv na to mohlo mít přerušení dovozu dřeva do Evropy z Běloruska a možná i z Ruska a pocit, že komodity obecně nebudou. Na konferenci Sdružení vlastníků soukromých, obecních a církevních lesů v ČR (SVOL) to ČTK řekl předseda Jiří Svoboda. Lesníkům také stoupají náklady, drahé jsou i sazenice a není jich dost. Vlastníci lesů chtějí novelu zákona o myslivosti, i kvůli tomu, aby mladým stromkům tolik neškodila zvěř.
reklama

 

Ceny dřeva se zvyšují od loňského jara. Obvykle se měnily po čtvrtletích, teď stoupají i rychleji, uvedl předseda SVOL. Cena smrkové pilařské kulatiny v nejvyšší kvalitě se teď na odvozním místě pohybuje okolo 3300 Kč za metr krychlový. "Což je cena, která tady dlouho nebyla," řekl. Zároveň podotkl, že všichni asi tušili, že jednou bude dřeva málo, protože se ho těží víc, než ho přirůstá.

Letošní vývoj kůrovcové kalamity v lesích bude podle Svobody záviset na počasí. Vlhko by mohlo jako vloni množení kůrovce přibrzdit. "Pokud bude znovu sucho, vrátíme se zpátky třeba o dva roky," řekl.

Lesníci by od státu chtěli dostat větší prostor při hospodaření. "Potřebujeme trošičku změnit postoj státu k vlastníkům, dokázat upravit lesní zákon, aby vlastníci měli větší prostor ve správě majetku," řekl Svoboda. Stát by podle něj měl u lesníků před restrikcemi upřednostnit motivační nástroje. Nynější zákon podle Svobody navazuje na legislativu z 60. let minulého století. "Je to velmi restriktivní zákon, který řeší téměř každé téma, nechává minimum prostoru pro hospodáře," uvedl.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) by k lepšímu řešení záležitostí celého resortu přispělo to, kdyby jeho ministerstvo mělo vedle lesů v působnosti i zpracování dřeva. Dřevozpracující průmysl teď spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). "Protože na MPO dřevozpracující průmysl není prioritou, jsou daleko větší odvětví v rámci resortu průmyslu," řekl. Lesníky požádal o podporu k tomuto kroku.

Majitelé lesů dnes uváděli, že podle nich mají na nastavení podmínek pro hospodaření v lesích neúměrný vliv různé ekologické organizace. "V žádném jiném období nebyla do lesnictví tolik zatahována politika a názory lidí, kterých se lesnictví vůbec netýká, jako v současné době," řekl Radomír Charvát z Lesního družstva Chvojno. Ministr lesníky vyzval, aby se chováním těchto organizací inspirovali a víc o své práci informovali veřejnost a média.

Sdružení vlastníků lesů už připravuje první Den otevřených lesů. Komentované vycházky a ukázky práce lesníků budou 18. června na desítkách míst v ČR.

SVOL má přes 700 členů, kteří hospodaří na 551.000 hektarech půdy. Jde o 21 procent celkové výměry lesů v ČR.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

28.4.2022 13:50
Vyuziji toho, ze zatim v diskusi neni zadny prispevek a zeptam se zdejsich znalcu lesa a dreva na nasledujici - trochu off topic a naivni dotaz. Jezdim ke znamym do Jizerek, kde hned vedle chalupy maji rozsahly les a v nem mraky sisek. Jak je to s vyhrevnosti smrkovych sisek a je racionalni planovat nahrazeni urcite casti zasob palivoveho dreva na dalsi zimy zasobami sisek? Jak je popr. vhodne ty sisky uchovavat (minim ve vetsim mnozstvi, nemyslim jeden dva kose) aby z toho nebylo hlavne jen semeniste nejakych breberek :)
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist