https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svycarske-ledovce-se-za-poslednich-pet-let-zmensily-o-desetinu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švýcarské ledovce se za posledních pět let zmenšily o desetinu

17.10.2019 00:27 (ČTK)
Švýcarské ledovce přišly v posledních pěti letech o deset procent svého objemu, upozornila v úterý švýcarská akademie přírodních věd. / Ilustrační foto
Švýcarské ledovce přišly v posledních pěti letech o deset procent svého objemu, upozornila v úterý švýcarská akademie přírodních věd. / Ilustrační foto
Foto | Christian / Flickr
Švýcarské ledovce přišly v posledních pěti letech o deset procent svého objemu, upozornila v úterý švýcarská akademie přírodních věd. Autoři nové studie monitorovali 20 alpských ledovců a naměřené hodnoty podle agentury AFP nemají v posledních 100 letech obdoby.
reklama

 

Intenzita tání dosáhla během uplynulého léta kvůli několika vlnám veder "rekordní úrovně", uvádí švýcarští experti na kryosféru. Přitom tomu předcházela zima bohatá na sněhové srážky a velmi studený měsíc leden. Opakoval se však scénář z předchozího roku a ani nadprůměrná jarní vrstva sněhu nevyvážila mimořádně teplé letní měsíce.

Během dvou parných týdnů na konci června a července ze švýcarských ledovců odtály masy sněhu a ledu odpovídající národní roční spotřebě pitné vody v alpské konfederaci. Tání pokračovalo až do začátku minulého měsíce a za posledních 12 měsíců tak švýcarské ledovce přišly přibližně o dvě procenta objemu. V součtu posledních pěti let přesáhl úbytek deset procent a byl tedy nejvýraznější za více než 100 let těchto měření.

Podle loňských údajů akademie věd ve švýcarských Alpách leží přibližně 1500 ledovců. Vysoká škola technická v Curychu nedávno uvedla, že alpským ledovcům hrozí do konce století více než 90procentní úbytek objemu, nedojde-li k omezení emisí skleníkových plynů, které stojí za oteplováním světového klimatu. Ve Švýcarsku podle vědců od roku 1850 zcela roztálo více než 500 ledovců.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

17.10.2019 19:18
http://bernard.langellier.pagesperso-orange.fr/environnement/chamonix-argentiere.htm Ľadovce sa topia, pretože sa skončila malá doba ľadová. Podobne je to aj s otepľovaním. Na obrázku je vidieť ľadovec tesne za dedinou a kostolom, obyvatelia dedinky si asi oddýchli, keď ľadovec ustúpil.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist