https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tesla-otevre-svou-sit-nabijecich-stanic-take-elektromobilum-jinych-znacek?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tesla otevře svou síť nabíjecích stanic také elektromobilům jiných značek

22.7.2021 11:05 | PALO ALTO (ČTK)
Díky síti rychlého dobíjení s více než 25 000 dobíjecími stanicemi po celém světě má Tesla konkurenční výhodu.
Díky síti rychlého dobíjení s více než 25 000 dobíjecími stanicemi po celém světě má Tesla konkurenční výhodu.
Zdroj | Pexels
Americký výrobce elektromobilů Tesla otevře v letošním roce svou síť dobíjecích stanic také elektromobilům jiných značek. Na twitteru to napsal šéf Tesly Elon Musk. Díky síti rychlého dobíjení s více než 25 000 dobíjecími stanicemi po celém světě má Tesla konkurenční výhodu. Ostatní automobilky kvůli obdobným sítím utvářejí spojenectví nebo investují do start-upů, uvedla agentura Reuters.
reklama

 

"Ještě letos zpřístupníme naši síť Supercharger dalším elektromobilům," napsal Musk. Dodal, že časem se nabíjecí síť Tesly otevře i dalším elektromobilům ve všech zemích.

Německý ministr dopravy v červnu uvedl, že se snaží Teslu přesvědčit, aby svou nabíjecí síť otevřela i dalším výrobcům automobilů, a usnadnila tak řidičům elektromobilů nabíjení. Americká automobilka nyní buduje závod v Grünheide, což je několik kilometrů jihovýchodně od Berlína. Sériová výroba tam začne koncem ledna příštího roku, s šestiměsíčním zpožděním proti původnímu plánu.

Bílý dům na konci června představil plán investic do infrastruktury, který má podporu mezi demokraty i republikány. Podle dokumentu zveřejněného Bílým domem činí součet základních a nových výdajů plánovaných na příštích osm let celkem 1,2 bilionu dolarů (26,2 bilionu Kč). Ze zmíněné sumy půjde 7,5 miliardy dolarů na infrastrukturu spojenou s elektromobily, tedy i na dobíjecí stanice.

Sítě dobíjecích stanic po USA budují i firmy Blink Charging, EVgo, ChargePoint Holdings či Electrify America, kterou založil Volkswagen. Zlepšení nabíjecí infrastruktury v USA by mohlo povzbudit více Američanů k nákupu elektromobilů, což by automobilky General Motors a Ford posílilo v soutěži proti Tesle.

Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA), spotřebitelé a sdružení za udržitelnou dopravu v únoru ohledně dobíjecí infrastruktury apelovali v dopise na Evropskou komisi. Evropská unie by podle nich měla stanovit závazný cíl vybudovat jeden milion veřejných nabíjecích stanic pro elektromobily do roku 2024 a tři miliony do roku 2029.

Zřizování veřejných dobíjecích stanic, které mají doplňovat ty doma a na pracovištích, je ale zatím pomalé. Tarify a způsoby platby navíc nejsou jednotné. Loni bylo v EU celkem 224.538 veřejných nabíjecích stanic. V České republice to bylo 1516 veřejných stanic - na jednu zásuvku tak připadalo méně než pět elektromobilů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist