https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tezba-kurovce-v-krkonosich-letos-vzroste-na-rekordnich-55.000-m3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžba kůrovce v Krkonoších letos vzroste na rekordních 55.000 m3

11.12.2019 00:13 | VRCHLABÍ (ČTK)
Těžba kůrovcového dřeva v Krkonošském národním parku (KRNAP) letos vzroste o téměř dvě třetiny na rekordních zhruba 55.000 metrů krychlových. / Ilustrační foto
Těžba kůrovcového dřeva v Krkonošském národním parku (KRNAP) letos vzroste o téměř dvě třetiny na rekordních zhruba 55.000 metrů krychlových. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Těžba kůrovcového dřeva v Krkonošském národním parku (KRNAP) letos vzroste o téměř dvě třetiny na rekordních zhruba 55.000 metrů krychlových. Bude to představovat přibližně 60 procent z celkových těžeb, které by měly činit do 90.000 metrů krychlových, tedy zhruba 90.000 stromů. Kvůli pádu cen dřeva, který je vyvolaný mimořádně velkými kůrovcovými těžbami v celé zemi, bude lesnické hospodaření národního parku ve ztrátě. V pondělí to řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
 

Ochránci Krkonoš míní, že se jim díky velkému úsilí daří masivní šíření kůrovce brzdit. Do konce listopadu objem těžby kůrovce dosáhl 52.000 metrů krychlových. "Vývoj kůrovcových těžeb a špatný odbyt dřevní hmoty nás přiměl k téměř absolutnímu zastavení plánovaných úmyslných těžeb, které jsou změřené na přeměnu lesních porostů. Veškeré dostupné kapacity jsme soustředili na omezení šíření kůrovce," uvedl Drahný. Kromě kůrovce lesníci v Krkonoších dělají ještě jiné nahodilé těžby, například z větru či námrazy.

Současná kůrovcová těžba je nejvyšší v novodobé historii parku počítané od roku 1994. "Vysoké objemy (kůrovcové těžby) jsme měli v letech 2008 až 2010 jako následek orkánů Kyrill a Emma. Tehdy to bylo ročně asi 27.000 metrů krychlových," uvedl vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa.

Aktuálně dřevaři v Krkonoších zasahují jen v lokalitách, kde to ukládá lesní zákon a kde hrozí masivní šíření kůrovce. "V protikladu k této intenzivní lesnické činnosti stojí bezzásahové lokality, jako například Obří důl nebo prameny Mumlavy, kde přírodě ponecháváme volnou ruku, aby si se současnou situací poradila sama," uvedl Drahný.

Propad cen dřeva na trhu se u krkonošských lesníků odrazil ve výrazném poklesů zpeněžení dřeva. Zatímco v roce 2017 KRNAP prodal metr krychlový dřeva v průměru za 1513 korun a loni za 1223 korun, letos odhaduje zpeněžení na úrovni 700 korun. "K přibližování dřeva jsou přitom používány nákladné šetrné technologie, prudce vzrůstá zejména podíl lanovkového přibližování. V důsledku toho je po odečtení nákladů na těžbu v současné době ztráta na jednom metru krychlovém přibližně 400 korun," dodal Drahný.

Výpadek v příjmech správy parku tak jde do desítek milionů korun. Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které je zřizovatelem parku, v listopadu uvedlo, že parku zvýší příspěvek na provoz na 200 až 210 milionů korun z loňských 121 milionů korun. Pro příští rok zřizovatel nevylučuje další zvýšení dotace. "Dle předběžných odhadů by se celkový příspěvek KRNAPu příští rok mohl pohybovat v rozmezí 200 až 250 milionů korun," sdělila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist