https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tisice-madaru-demonstrovaly-proti-novym-predpisum-o-kaceni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tisíce Maďarů demonstrovaly proti novým předpisům o kácení

14.8.2022 11:03 | BUDAPEŠŤ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tisíce Maďarů v pátek před sídlem parlamentu protestovaly proti uvolnění pravidel pro těžbu dřeva, která vycházejí vstříc zvýšené poptávce po palivovém dříví v důsledku prudce rostoucích cen plynu a elektřiny, uvedla agentura Reuters.
reklama

 

Vláda premiéra Viktora Orbána s odkazem na následky války v sousední Ukrajině začátkem tohoto měsíce uvolnila předpisy o těžbě dřeva, což by podle ochránců životního prostředí a opozice mohlo urychlit odlesňování a poškodit životní prostředí.

Maďarsko je v energiích závislé na Rusku a premiér Orbán tvrdě lobboval, aby zajistil výjimku ze sankcí Evropské unie na dovoz ruské ropy. Zároveň zakázal vývoz paliv, včetně palivového dřeva, z Maďarska.

"Toto je naše společná budoucnost. Všichni pociťujeme dopady klimatických změn na naši kůži. Kácení stromů to jen zhorší," řekla demonstrantka Fanni Fodorová.

Demonstraci svolalo zelené hnutí LMP, které má v parlamentu pět ze 199 poslanců.

Vláda tvrdí, že Maďarsko může vytěžit 3,5 milionu metrů krychlových palivového dříví ročně a že uvolnění pravidel bylo potřeba kvůli nárůstu poptávky. Ta částečně vzrostla i tím, že Orbán omezil dotování cen energií pro domácnosti.

Seškrtání dotací podle prodejce eMAG způsobilo, že poptávka po kotlích na tuhá paliva, včetně uhlí a palivového dřeva, vzrostla oproti loňskému červenci téměř dvanáctinásobně.

Vláda tvrdí, že těžba dřeva by se zvýšila pouze v případě nouze. Některé ekologické skupiny už ale bijí na poplach.

"Uvolnění předpisů ve vládním nařízení je tak podstatné, že je srovnatelné pouze s těmi, které byly zavedeny ve 20. století za ještě kritičtějších okolností. Maďarské lesy se z těchto následků ještě plně nevzpamatovaly," uvedl v prohlášení László Gálhidy z maďarské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.8.2022 05:03
Nevím, jak to mají Maďaři s importem dřeva do ciziny, ale u Nás by stačilo omezit vývoz do Rakouska, Německa, Polska. A palivového dřeva bude dost, odpadovým na pilách počínaje.
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.8.2022 07:57
Těžit se má bohužel v pohoří Mátra kde žije malá populace kritický stěží životaschopné populace všežravé pačmuchy ostnaté.Vzhledem k svému skrytému nočnímu zpusobu života a malé početnosti jde o velmi málo prozkoumaný druh fauny.Výzkumu pačmuch se měl v minulosti věnovat dnes už zapomenutý madarský zoolog,botanik,ornitolog a všestranný znaled madarské přírody Ištvan Šutrhází.Bohužel tento projekt nedokončil.Šutrhází byl i vášnivým ichtyologem a jednoho sobotního odpoledne,když provaděl kontrolní odlov z lodky na řece Tisa tragický zemřel.Podle tehdejších svědectví domorodých rybařu se nebohému vědci zapletl do sítě,ktrou měl přivazanou k ruce mohutný jeseter,který jej strhl z lodky.Bohužel nebylo,ani jeho tělo.Jen kdesi v pobřežních rakosinách řeky Tisy stojí malý pomníček dnes už Bohem i lídmí zapomenutého vědce.Čest jeho památce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.8.2022 09:22 Reaguje na karel krasensky
1*
P.S.: Nejste náhodou potomkem J.Haška , krátce redaktora
časopisu Svět zvířat?
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.8.2022 10:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Zdravim.p.Machaček.Ndávno mi nalítl p.Šeděnka a p.Jezberová na to,že při požívaní gmo potravin narostou mužum prsa pak pán na lední medvědy v Hindukuši a Hanzl na ložisko propan -butanu na karvinsku.At se vám vede,ale stejně je mi toho Šutrházího líto.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.8.2022 12:51 Reaguje na karel krasensky
Jste dobrý, ale s Vaškem vás nelze srovnávat, tomu
naletěl téměř celý národ, který má nyní v hlavě
guláš, co je to ta láska a pravda, když to, co zvítězilo, má ke lži a nenávisti blíž a blíž.
Odpovědět

Jan Škrdla

14.8.2022 21:26 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, jistě víte, že máme parlamentní demokracii, nikoliv prezidentskou. Tím pádem můžete spílat tomu druhému Vaškovi, který sliboval, že vše vyřeší neviditelná ruka trhu. A taky těm, co přišli po něm.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.8.2022 09:22 Reaguje na Jan Škrdla
Ono nalákat lidi na lásku a pravdu šlo pouze
proto, že už bylo málo pamětníků 1. republiky, kde ta pravda a láska jaksi taky živořila.
Naivita nedovzdělaných občanů umožňuje všem
manipulátorům bez rozdílu ty občany zblbnout a ovládat. Mohu přece souhlasit bez fanatizmu a bez nenávisti k oponentům, ale ona se ta
láska zvrhla na nenávist vůči oponentům a pravda se zvrhla na jedinou správnou pravdu, která koketuje se lží. Byla to naivita, či pouze marketingový tah ohánět se takovým heslem a mít už připraveny v záloze nepravdy
a nenávist vůči oponentům? Nebyla to nakonec
taky jedna velká lež? Tak rozdělená společnost
nebyla u nás nikdy a těch lží a té nenávisti jsem za celý život nezažil tolik, jako nyní!
A víte proč? Protože nejlépe se vládne lidem
rozděleným a vzájemně rozhádaným a to podle
hesla už od dob Starého Říma: Rozděl a panuj!
Odpovědět
JH

JH

15.8.2022 13:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak už asi vím, co je to guláš v hlavě.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

15.8.2022 08:27 Reaguje na Břetislav Machaček
no a nemůže bejt chyba v tom národě ? asi proto jsme taky teď volili alkoholovou Trosku
Odpovědět
JH

JH

15.8.2022 08:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Za to, že pravda a láska úplně nezvítězila určitě nemůže jenom Vašek. A zcela jistě nemůže za to, že lidi mají v hlavě guláš.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.8.2022 20:47 Reaguje na karel krasensky
Ti lední medvědi v Hindukuši nejsou vtip, ale fakt. S ohledem na globální oteplování je to jedno z mála míst, kde jim není horko. Naráží to na jeden technický detail - je tam málo tuleňů.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist