https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tofu-na-jave-vznika-v-dymu-paleneho-plastu-z-odpadu-z-usa?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tofu na Jávě vzniká v dýmu páleného plastu z odpadu z USA

30.11.2019 00:50 (ČTK)
V indonéském městečku Tropodo na východě Jávy se vyrábí ve 30 vývařovnách tofu, které je hojně konzumovanou místní potravinou a dobrým zdrojem bílkovin. / Ilustrační foto
V indonéském městečku Tropodo na východě Jávy se vyrábí ve 30 vývařovnách tofu, které je hojně konzumovanou místní potravinou a dobrým zdrojem bílkovin. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V indonéském městečku Tropodo na východě Jávy se vyrábí ve 30 vývařovnách tofu, které je hojně konzumovanou místní potravinou a dobrým zdrojem bílkovin. Jako palivo kuchyně používají plast pečlivě vytříděný v USA a dovezený do Indonésie. Do ovzduší, ale také do potravinového řetězce, se dostávají nebezpečné jedy, k nimž patří i rakovinotvorný dioxin. Jak píše list The New York Times (NYT), o situaci ve své zprávě informovalo několik místních i zahraničních skupin ochránců životního prostředí, mezi nimiž byla i Arnika sídlící v Praze.
reklama

 

Dopad pálení plastů na okolí se zjišťoval kromě jiného z analýzy vajec snesených slepicemi v Tropodu, v němž žije 5000 lidí. Vejce obsahovala několik velmi škodlivých chemikálií včetně dioxinu, který může kromě rakoviny vyvolat poškození plodu i Parkinsonovu nemoc, píše se ve zprávě ochránců životního prostředí.

"Začnou to pálit brzo ráno a pokračují do večera. Každý den. Ve vzduchu je stále kouř. Těžko se mi dýchá," řekl čtyřiaosmdesátiletý Karnawi z Tropoda, v jehož sousedství je sedm vývařoven.

V jednom z analyzovaných vajec našli druhý nejvyšší obsah dioxinu ze všech testů provedených kdy v Asii. Prvenství patří vajíčkům sneseným ve vietnamském Bien Hoa, kde za války americká armáda skladovala toxický Agent Orange k ničení porostů, v nichž se skrývali bojovníci Vietkongu. USA nedávno zahájily desetiletý projekt, v jehož rámci má být oblast Bien Hoa toxinů zbavena. Stát to bude 390 milionů dolarů (devět miliard korun).

V Tropodu se odebírala vajíčka od slepic pana Karnawiho. Požitím jediného z nich se do organismu dostane množství dioxinu 25krát vyšší než je denní dávka povolená v USA a 70krát vyšší než stanovují přísnější evropské normy. K měření dioxinů se používají vejce, protože se vychází z toho, že slepice hrabou zem a zobou z ní a toxiny se hromadí v jejich vejcích.

Většina občanů Západu třídí odpad s dobrým svědomím, že tím přispívá k ochraně prostředí. Mnoho z takto roztříděného odpadu je ale odvezeno do ciziny, kde se často podobně jako v Indonésii smíchá s místním k dalšímu použití. Z části se sice vyrobí například tenisky, avšak většina odpadu je už dále nevyužitelná v recyklačním oběhu a skončí na ohništích, jako je tomu v případě pecí v Tropodu.

V Indonésii se odpad pocházející z ciziny v minulých dvou letech zdvojnásobil, protože Čína jej přestala dovážet. Ve Východní Jávě, jižně od druhého největšího města země Surabaya, funguje 11 drtičů papíru, v nichž se zpracovává dovezený papír určený k recyklaci. Ty nejdrzejší firmy zabývající se recyklací přibalují k papírovému odpadu plasty.

Plasty vytvářejí nechtěný odpad, k jehož náležitému zpracování není Indonésie vybavená.

Když se z balíků vytřídí nejlépe využitelný materiál, odešlou podniky zbytek do vesnice Bangun, a tamní lidé pak v haldách hledají ještě cokoli využitelného. Všechny nezastavěné prostory v Bangunu jsou zavaleny hromadami odpadu, někdy i pět metrů vysokými. V místě žije 2400 lidí a do "třídění" jsou zapojeny téměř všechny rodiny. Podle etiket poznávají americké zboží, někdy se najdou omylem vyhozené dolary.

Po zevrubné prohlídce v Bangunu je pak odpad naložen na nákladní auta a odvezen ke kuchyním, do 30 kilometrů vzdáleného Tropoda. Řidič Fadil, který právě jednu takovou hromadu složil na tropodské ulici, říká, že to lidé potřebují jako palivo. Vozí tyto náklady už 20 let.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

1.12.2019 05:58
Obdobným vývojem prošla i Evropa, když nebyla tak bohatá. Jen kolik mrtvých měly na svědomí pověstné londýnské mlhy plné kouře z uhlí. Rozvíjející se země prostě s odstupem procházejí stejným vývojem a nedá se to moc urychlit - jídlo je přednější, než čistý vzduch.
Odpovědět
FD

František Dvořák

1.12.2019 10:13 Reaguje na Richard Vacek
Jenže, má to jednu nesrovnatelnou maličkost. Té Evropě tenkrát nikdo bohatý ten bordel nevozil, vyráběla si ho sama. Dnes ti bohatí ten bordel do těchto zemí vyvážejí, ačkoli vědí co se tam s ním vyvádí. Ale likvidovat si svůj bordel na svém území, když jsou tak bohatí a prošli si vývojem, to ne.
Odpovědět
ig

1.12.2019 11:12 Reaguje na František Dvořák
Bylo by lepší ten bordel pálit u nás, v kvalitních spalovnách s vysokoteplotními pecemi místo na otevřených ohništích někde na druhém konci světa. Ale zkuste tady postavit spalovnu. To se dřív všemožní aktivisté pominou a uřvou, než to projde :-)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.12.2019 11:37 Reaguje na František Dvořák
To tak ale máte se vším. Bohatý jezdí v novém autě a to staré, ekologicky horší, nepošle na recyklaci, ale předá ho chudšímu kolegovi. To, co bohatý pokládá za bordel, jeho chudší kolega pokládá za poklad.
A tak je to i s tím plastem. I když my ten plast pokládáme za bordel, pro ty chudší je to cenným palivem, protože elektrický sporák si nemohou dovolit.
Odpovědět
FD

František Dvořák

1.12.2019 15:29 Reaguje na Richard Vacek
To je teda názor. Pokud se bohatí scházejí na různých trachtacích,kde řeší ekologickou krizi, tak by se o ten svůj bordel měli postarat. Oni to tam nevozí z toho důvodu, aby si tam domorotci přitápěli. Oni to ani v těch oblastech ani nepotřebují. Oni to tam vyvážejí proto, že se toho za pár šupů zbaví a je jim úplně jedno, že tam se to pálí na haldách, nebo háže do moře a těch pár korun je použito na různé úplatky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.12.2019 16:43 Reaguje na František Dvořák
Asi jste nepochopil princip směny. Směna je založena na tom, že je to pro obě strany výhodné. Možná by se vám víc líbila varianta, kdyby si domorodci vařili jídlo na dřevu z místních pralesů, popřípadě aby rovnou umřeli hlady. Nebo jim chcete přispívat na ekologické palivo?
Odpovědět

Jan Škrdla

1.12.2019 22:52 Reaguje na Richard Vacek
Jen mi pořád uniká, v čem je to výhodné pro lidi z rozvojových zemí.

Kdyby, místo neudržitelného a zbytečného pěstování olejné palmy, zavedli udržitelné lesní hospodaření, mohli by to jídlo vařit na dřevu z místních zdrojů, a ne na sajrajtu z dovozu.
Odpovědět
ig

1.12.2019 23:42 Reaguje na Jan Škrdla
A co by nám s tím udržitelným lesním hospodářstvím asi tak prodávali? Práva na televizní přenosy kohoutích zápasů? Takhle jim aspoň zaplatíme za to, že vezmou k recyklaci naše odpadky. Vzpomeňte na doby kdy jsme sami žili v relativní chudobě. To se prodávalo do Německa řezivo (samozřejmě i jiné věci, ale to řezivo taky) přestože to každý ekonom odsoudí jako nevýhodné. Ale peníze jsme potřebovali, tak jsme prodávali co se dalo.
Odpovědět

Jan Škrdla

2.12.2019 16:54 Reaguje na
Co by prodávali. Stačilo, aby to měli trochu srovnané a mohli prodávat cenné dřevo. To horší kvality by mohli použít na palivo, část dřeva by pak mohli nechat v lese kvůli biodiverzitě a zachování hmoty.

Že vezmou k recyklaci odpad, papír ještě budiž, ale na zpracování plastového odpadu prostě nejsou technologicky vybavení. Vyvážet plasty do takových zemí, jako je Indonésie je asi tak zodpovědné, jako zaměstnat alkoholika na pozici výčepního.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.12.2019 07:55 Reaguje na Jan Škrdla
Vy jste pravděpodobně potomek
Marie Antoinetty, která obdobně při pohledu na rebelující hladovou chudinu v Paříži řekla: "Když nemají na chleba, ať jedí koláče."
Odpovědět
FD

František Dvořák

2.12.2019 11:46 Reaguje na Richard Vacek
Dnes je vMF DNES obsáhlý článek o tom, jak k nám západ opět začal ve velkém vyvážet odpady. Opět se na to přišlo, až když jsou na některých vesnicích zavalený bývalý kravíny a neví se co s tím. Likvidaci budeme platit opět mi, z našich daní. Pokud tak fandíte tomu vývozu bordelu jinam, pak jste to možná Vy, koho západ považuje za chudáka, který si potřebuje ohřát oběd na ohni z plastu. Nechcete si tam pro krapet zajet a trochu těm vesnicím ulevit?
Odpovědět
ig

2.12.2019 12:05 Reaguje na František Dvořák
Chtělo by to neplést dvě věci, legální a nelegální zacházení s odpadem.
Odpovědět

Jan Škrdla

2.12.2019 16:39 Reaguje na
S prominutím, ale mám dojem, že legální a nelegální zacházení s odpadem pletete vy a pan Vacek. Nebo snad považujete pálení plastového odpadu v rozvojových zemích za legální?
Odpovědět
ig

4.12.2019 17:06 Reaguje na Jan Škrdla
Mám za to, že je to legální, alespoň v některých zemích. U nás určitě (protože se to nepálí tady a je k tomu papír, že v cílové zemi bylo ekologicky zlikvidováno), jak v Indonésii nevím, ale když je tam legální dovoz odpadků, tak následné zpracování taky nebude tak striktně omezené jako v Evropě.
Odpovědět

Jan Škrdla

4.12.2019 17:49 Reaguje na
Máte pravdu, místo slova legální by se měl použít výraz ekologicky přijatelné.

Jedno známé pořekadlo praví, že papír snese všechno. Jestli se to tam ekologicky zlikviduje jsem doposud pochyboval, po přečtení tohoto článku jsem se utvrdil v tom, že je to nesmysl.
A jestli je tato praxe legální z legislativy Indonésie, neznamená, že je v pořádku.

Jen pro zajímavost, v některých částech Indonésie se doposud provádí veřejné bičování (někdy i za úplné banality), a dle tamní legislativy je to taky v pořádku.
Odpovědět
ig

4.12.2019 19:36 Reaguje na Jan Škrdla
Jj, jediné co by pomohlo je zákaz vývozu odpadu. Ale zároveň by se muselo povolit spalování (byť za přísných podmínek) a to by spousta lidí v tom angažovaných nevydýchala, přestože by to znamenalo globálně míň emisí.
Odpovědět

Jan Škrdla

4.12.2019 21:33 Reaguje na
Jak sem psal níže, jsem pro postavit pár zařízení pro energetické zpracování odpadu, splňující nejpřísnější normy.

Není rozumné bojovat na dvou frontách nebo chytat dva zajíce za ráz.
Odpovědět

Jan Škrdla

2.12.2019 16:46 Reaguje na Richard Vacek
Asi to máte pěkně pomotané. Považovat odpad, při jehož spalování (v tamních podmínkách) se uvolňují jedy, za chléb.

Jinak to dřevo by mohli klidně mít, kdyby si nezplundrovali svoje lesy.
Odpovědět
ig

4.12.2019 19:38 Reaguje na Jan Škrdla
Co lesy na Jávě nevím, kromě Jakarty jsem tam nikde nebyl, ale třeba na Madagaskaru si jich hodně zlikvidovali pálením dřevěného uhlí. Je jich tam moc a bez toho nemají na čem vařit...
Odpovědět

Jan Škrdla

4.12.2019 22:17 Reaguje na
V Indonésii je hlavní důvodem odlesňování masivní pěstování olejné palmy (asi zbytečné uvádět proč).

Co se týká Madagaskaru, může to být podobný případ jako v Keni. Pokud by místní chtěli, mohl by ten les pro ně být slepicí snášející zlatá vejce. To by ale nesměli chtít všechna hned.

https://www.reflex.cz/clanek/lide-a-zeme-afrika/97158/spalena-zeme-jmenem-jihovychodni-kena-barbarske-niceni-prirody-ve-jmenu-zisku-zadnym-ekologum-nevadi.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

5.12.2019 11:28 Reaguje na Richard Vacek
Musím Vás zklamat, ale to tvrzení o Marii Antoinettě je, jak se dnes říká, "fake news".
Jinak princip směny funguje dobře v situaci rovný s rovným. Směňovat práci dětí, které ručně lepí boty v nevětraných bungalovech za okoralou kurku chleba a navrch jim dovézt haldu plastu, aby si podle vás "uvařily" v závoji toxického dýmu, o jehož nebezpečí nejspíš tuší pramálo, není příliš dobrou ukázkou "směny". Asi pro to existují lepší slova.
Odpovědět
ig

5.12.2019 18:28 Reaguje na Petr Dvořák
Kdybyste to chtěl zakázat, ty rodiny jejichž děti pro nás lepí boty budou proti jako první.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

6.12.2019 09:56 Reaguje na
Ano, to je možné.
Odpovědět
VK

Václav Kain

1.12.2019 09:10
Neodebírat!!!!Ale peníze mají obrovskou moc a naprosto klidně prohlásím,že většina jde na úplatky těm, kteří tam nežijí,ale rozhodují.
Odpovědět

Jan Škrdla

1.12.2019 23:03
Odpady by se měly vyřešit v zemi vzniku.
Maximálně přípustné je dovoz do zemí, které můžou prokázat inteligentní způsob likvidace odpadů (materiálové nebo energetické využití, v krajním případě uložení na regulérní skládku).

Osobně bych preferoval to první řešení, i za cenu toho, že by se postavilo pár zařízení pro energetické využití odpadů, splňující současné normy.
Odpovědět
ig

1.12.2019 23:44 Reaguje na Jan Škrdla
Však to já taky :-) ... ale viz moje námitka výše.
Odpovědět
VN

Vilém N

3.12.2019 10:11
Tak hlavně, že se můžeme tady na západě cítit ekologicky.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist