https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-zubri-narozeni-v-rezervaci-v-milovicich-najdou-novy-domov-ve-francii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři zubři narození v rezervaci v Milovicích najdou nový domov ve Francii

25.4.2022 11:00 | MILOVICE (ČTK)
Foto | Dalibor Dostál / Česká krajina
Tři mladí zubři narození v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku odjeli včera večer do Francie. Ochranáři se s nimi vydali na cestu dlouhou přes 1300 kilometrů. Dvě samice a samec narození v loňském roce najdou nový domov v rezervaci v podhůří Provensálských Alp nedaleko Azurového pobřeží a města Cannes známého filmovými festivaly. Opačným směrem pojedou tři samice z francouzského chovu, informoval ČTK ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
reklama

 

"Rezervace v Azurových horách je neznámějším chovem zubrů ve Francii. Jsme velmi rádi, že přírůstky od nás můžeme umístit právě tam," uvedl Dostál.

Speciální transport se večer vydal na cestu, která bude trvat zhruba 20 hodin. Opačným směrem se v příštích dnech vydají tři samice z Francie. Výměny zvířat mezi rezervacemi jsou důležité, protože pomáhají zvyšovat genetickou rozmanitost stád a brání příbuzenskému křížení zvířat. U zubrů jsou podle ochranářů ještě důležitější než u jiných druhů kopytníků. Zubři byli po první světové válce člověkem téměř vyhubeni a celá jejich populace pochází z pouhých 12 zachráněných zvířat.

Večerní nakládku zvířat v Milovicích před převozem komplikovalo počasí, protože příjezdová cesta byla po dešti velmi rozbahněná. Práce se kvůli tomu protáhly, transport se ale nakonec podařilo úspěšně vypravit.

Zvířata měla původně z Milovic odjet již loni 10. května, převoz se však tehdy nepodařil. "I když bylo loňské jaro velmi studené, v naplánovaný termín transportu se extrémně oteplilo, teploty se blížily 30 stupňům Celsia a veterinární lékař se tehdy správně rozhodl zvířata neuspávat, protože by hrozilo jejich přehřátí a uhynutí," uvedl Dostál. Kvůli pandemii covidu-19 i vytížení dopravců se termín transportu dál posouval a zvířata nakonec odjela až nyní.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

12.6.2022 11:03
kšefty se jim nějak rozjely té České krajině !!!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist