https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trojska-botanicka-zahrada-predstavi-nejvetsi-dyni-co-se-kdy-v-cesku-urodila?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trojská botanická zahrada představí největší dýni, co se kdy v Česku urodila

16.10.2021 01:31 | PRAHA (ČTK)
Dosud největší dýni, kterou se na území České republiky zatím podařilo vypěstovat, daroval zahradě Jan Staněk z Horních Bludovic, který se pěstování gigantických dýní věnuje. Česká rekordmanka váží okolo 175 kilogramů. Dýně nicméně mohou vážit až dvě tuny.
Dosud největší dýni, kterou se na území České republiky zatím podařilo vypěstovat, daroval zahradě Jan Staněk z Horních Bludovic, který se pěstování gigantických dýní věnuje. Česká rekordmanka váží okolo 175 kilogramů. Dýně nicméně mohou vážit až dvě tuny.
V trojské botanické zahradě bude k vidění největší česká dýně, vážící 175 kilogramů. Ta bude představená v rámci výstavy s názvem Tajuplný dýňový podzim, která se koná do konce října. Expozici dýní zahrada připravuje počtrnácté, sdělila mluvčí zahrady Michaela Bičíková.
reklama

 

"Oblíbená výstava je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu. Návštěvníci se mohou opět těšit na zábavný víkend plný dýní, dýňového tvoření a také oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků," uvedl ředitel Botanické zahrady hlavního města Bohumil Černý.

S různými druhy tykví se návštěvnici zahrady mohou seznámit v části areálu zvaném Horní zahrada. Na výstavě dýňových aranžmá, která připravují studenti České zahradnické akademie Mělník, bude i dosud největší dýně, kterou se na území České republiky zatím podařilo vypěstovat. Trojské botanické zahradě ji věnoval pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic, který se pěstování gigantických dýní věnuje. Česká rekordmanka váží okolo 175 kilogramů. Dýně nicméně mohou vážit až dvě tuny, jak dodala mluvčí zahrady s odkazem na zahraniční soutěže pěstitelů dýní.

Součástí podzimního dění v botanické zahradě bude i program pro děti a oslava Halloweenu. O víkendu 23. a 24. října se v čase od 13:00 do 16:00 budou konat tvořivé dílny. Dětem a zájemcům z řad dospělých budou k dispozici dýně a různé přírodniny, které mohou využít pro tvoření různých aranžmá. Halloween se bude slavit v neděli 31. října od 13:00. Účastníky akce čeká mimo jiné strašidelná výzdoba, zdobení a dlabání dýní a opékání špekáčků. V 18:00 oslavu završí průvod areálem zahrady se světélky a lampiony.

Pro vstup na výstavu a doprovodné podzimní akce platí vstupné běžné pro návštěvu venkovních expozic zahrady. Za návštěvu tak zaplatí dospělí návštěvníci 100 korun. Senioři a invalidé platí poloviční částku a děti a studenty bude zhlédnutí výstavy stát 45 korun. Vstupenky lze zakoupit i přes internetový obchod zahrady.

Botanická zahrada byla založená v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici sv. Kláry a před 15 lety byl otevřen tropický skleník Fata Morgana. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15.000 druhů stromů a květin. Běžně zahradu navštíví kolem 370 000 lidí za rok.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.10.2021 08:52
tu až 2t. dýni bych chtěl vidět !!! tak jako kukturisti jsou vyhonění na anabolikách tak i tyto obří dýně jsou vypěstovány na chemickém koktejlu kdovíčeho. k jídlu to ale určitě nebude teda ke třeba zkrmení třeba prasatům...
Odpovědět
JG

Jarek Grulich

21.1.2022 10:35
<a href="http://www.seznam.cz">lehátko</a> [url=http://www.seznam.cz]seznam[/url]
https://www.seznam.cz/ www.seznam.cz seznam.cz
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

23.7.2022 07:25
Z takové dýně bychom měli polévku na celý rok :-D . Manželka taky pěstuje dýně, ale ty jsou teda mnohem, mnohem menší. Tuto bychom měli přes celou zahradu :-D . Zahradu nemáme moc velkou, takže tady alespoň nemáme moc práce. Trávu mám posekanou za chvíli, máme benzínovou sekačku z https://www.aztechnika.cz/zahradni-technika/sekacky/ a i ty ostatní práce kolem domu nám nedají zas tolik.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist