https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tuleni-leopardi-lovi-i-zraloky-zjistili-novozelandsti-vedci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tuleni leopardí loví i žraloky, zjistili novozélandští vědci

27.12.2021 01:03 | WELLINGTON (ČTK)
Tuleni leopardí jsou známí predátoři, kteří se živí například tučňáky, ale dosud se nevědělo, že loví také žraloky.
Tuleni leopardí jsou známí predátoři, kteří se živí například tučňáky, ale dosud se nevědělo, že loví také žraloky.
Foto | Fotos TVN / Flickr
Tuleni leopardí jedí žraloky. K překvapivému objevu dospěli vědci po prozkoumání zbytků trusu a jizev na tělech těchto mořských savců v novozélandských vodách. Jizvy podle výzkumníků svědčí o boji zvířat se žraloky, což nasvědčuje tomu, že nepojídají jen jejich mršiny. Tuleni leopardí jsou známí predátoři, kteří se živí například tučňáky, ale dosud se nevědělo, že loví také žraloky, poznamenal server The Guardian.
reklama

 

"Byli jsme ohromeni, když jsme zjistili, že žraloci jsou na jejich jídelníčku," uvedla Krista van der Lindeová z novozélandské organizace leopardseals.org, která studii vedla. Není si však jistá, proč se tato zvířata zaměřují právě na žraloky, vzhledem k tomu, jak riskantní je jejich lov. "Na žralocích může být něco nutričně výživného, co je činí žádoucími, mohou být něco jako pochoutka," domnívá se van der Lindeová.

Tuleni leopardí, kteří připlouvají k novozélandským břehům, pocházejí z Antarktidy. V novozélandských vodách se vyskytují čím dál častěji a výzkumníci se snaží zjistit, zda je to nový jev, nebo jestli častější hlášení o výskytu těchto zvířat vzbuzují jen iluzi o jejich větším množství.

Van der Lindeová se rovněž zabývá otázkou, zda tuleně žene k Novému Zélandu tamní větší pestrost dostupné stravy a jestli klimatické změny nenarušují zdroje potravy dále na jih od ostrovní země. Badatelé se snaží rozklíčovat rovněž to, zda tuleni leopardí pojídali žraločí maso vždy, nebo je to jejich nový zvyk.

"Zatím to tak trochu naznačuje, že tuleni leopardí jsou oportunističtí predátoři, kteří přicházejí na Nový Zéland a hodují na všem, co jim přijde pod čelist," domnívá se vědkyně, podle níž je velmi vzácné vidět, jak se dravci živí jinými predátory. Tento jev by mohl mít časem vliv na potravní řetězec. "Pokud se bude počet tuleňů leopardích nadále zvyšovat a to pak ovlivní populaci žraloků, tak opravdu nevíme, jaký to bude mít dopad," uvedla.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.12.2021 07:06
Když už, tak žerou - pisálkové !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.12.2021 14:08
Pod pojmem hodování si normální člověk představí skupinu lidí u opulentní hostiny, ve zvířecí říši třeba lední medvědy, kteří se nacpávají u uhynulé velryby. Rozhodně se tak nedá popsat situace, že tuleň zaútočí na žraloka s cílem jej zabít a nakrmit se. Ono to totiž může dopadnout i opačně a tím nakrmeným může být žralok. Podle stejné úvahy bych mohl jít hodovat ke stolu i já s vědomím, že řízek s bramborovým salátem sežerou mě. A co se týče důvodu, proč tulení útočí na žraloky, tak bych zkusil zapřemýšlet, zda tou příčinou nejsou hlavně žraločí játra. V některých oblastech to činí kosatky a loví třeba i velké bílé žraloky s tím, že vyžerou játra a zbytek ponechají. A ohledně obav o vymizení žraloků kvůli tuleňům, tak si uvědomme, kolik miliónů žraloků ročně zemře kvůli ploutvím do polévky. To množství žraloků, které padne za oběť tuleňům je v porovnání s tím, které zabije člověk, úplně zanedbatelné.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.12.2021 12:05
No, rád bych viděl na kameře takový útok tuleně na žraloka bílého či tygřího, v drtivé většině se stávají obětí žraloka právě tuleni. Buďto se jednalo mladého (malého) či nějak jinak hendikepovaného (zraněného druhým žralokem či kosatkou) jedince, či menší druh. Žralok útočí na kořist z hlubiny, vytrhne jí kus boku a nechá vykrvácet, nesnaží se ji rychle dorazit. Boj t. leopardího s dospělým žralokem si nedovedu představit, resp. v drtivé většině vítězství žraloka.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist