https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turecke-urady-zadrzely-nejmene-180-lidi-kvuli-zricenym-budovam-po-zemetreseni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turecké úřady zadržely nejméně 180 lidí kvůli zříceným budovám po zemětřesení

27.2.2023 01:02 | ANKARA (ČTK)
Následky zemětřesení v Turecku v únoru 2023.
Následky zemětřesení v Turecku v únoru 2023.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ibrak / Depositphotos
Turecké úřady vyšetřují 600 lidí v souvislosti budovami, které se zřítily po smrtícím zemětřesení, jež zemi zasáhlo na začátku února. Otřesy si v Turecku a v Sýrii vyžádaly přes 50 000 mrtvých. Ministr spravedlnosti Bekir Bozdag v sobotu oznámil, že již bylo zatčeno 184 podezřelých, včetně stavebních dodavatelů a majitelů nemovitostí, napsal server BBC News.
reklama

 

Bozdag se vyjádřil v televizním rozhovoru z jihovýchodního Turecka, kde 6. února udeřilo zemětřesení o síle 7,7 stupně a jen o několik hodin později následoval další silný otřes. Jeho komentáře ukázaly, jak se vyšetřování rozšířilo - před dvěma týdny úřady uvedly, že bylo vydáno 113 zatykačů. Mezi zadrženými je i starosta jednoho ze zasažených měst, uvedla turecká média.

Odborníci již několik let varovali, že kvůli korupci a vládní politice je mnoho nově postavených domů nebezpečných. Po zemětřeseních se v Turecku zřítilo nebo bylo vážně poškozeno více než 160 000 budov, což vyvolává otázky, zda dopady přírodní katastrofy nezhoršilo lidské selhání.

Opoziční strany a někteří stavební experti obviňují vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z toho, že nedokázala prosadit stavební předpisy a snaží se zbavit odpovědnosti za katastrofu. Tvrdí, že vládní politika umožnila takzvané amnestie pro stavební firmy, které obešly předpisy, aby podpořila stavební boom, a to i v oblastech ohrožených zemětřesením.

Erdogan připustil jisté nedostatky, ale tvrdí, že za rozsah katastrofy může osud. "Takové věci se stávaly vždycky. Je to součást plánu osudu," řekl během nedávné návštěvy regionu. S blížícími se volbami je Erdoganova budoucnost po 20 letech u moci v sázce - a jeho výzvy k národní jednotě podle BBC zůstávají nevyslyšeny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

27.2.2023 10:32
A zadrželi i prezidenta který amnestoval " špatné" stavby a stavitele? A nebo jsou zatčeni jen političtí oponenti prezidenta?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.2.2023 09:43 Reaguje na Michal Ukropec
Nejvyšší udělil amnestii i sám sobě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 09:22
Podle těch záběrů se zřícené domy rozsypaly na drť, ne na kusy betonu, jako normálně! Co to znamená? Že to muselo být postaveno snad jen z písku a cementu bylo naprosté minimim, zato železa je tam něurékom. Hromada drti mezi paneláky prakticky nepoškozenými. Nechápu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist