https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turiste-se-pomalu-vraceji-do-pozarem-zasazeneho-ceskeho-svycarska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turisté se pomalu vracejí do požárem zasaženého Českého Švýcarska

21.8.2022 01:01 | JETŘICHOVICE (ČTK)
Hřensko podle starosty Zdeňka Pánka na příliv turistů dál čeká. Problémy působí uzavření soutěsek, které jsou značně poničené.
Hřensko podle starosty Zdeňka Pánka na příliv turistů dál čeká. Problémy působí uzavření soutěsek, které jsou značně poničené.
Foto | Hadonos / Wikimeda Commons
Turisté si pomalu nacházejí cestu zpět do Českého Švýcarska, kde se 24. července rozhořel ničivý požár a hasiči ho pak zdolávali takřka tři týdny. Zasaženou plochu stále hlídají dobrovolní i profesionální hasiči a revírníci. Hlavní atrakce, Pravčická brána a soutěsky ve Hřensku, zůstávají zavřené, lidé se však mohou vypravit po značených trasách do míst, která požár nezasáhl.
reklama

 

Na Mariinu vyhlídku se jen v úterý dopoledne vydaly desítky lidí. Ještě před dvěma týdny přitom turisté své rezervace rušili, a to i tam, kde vůbec nehořelo. Požár tak ovlivnil například návštěvnost zámku ve Šluknově, který je od místa, kde řádily plameny, vzdálený asi 40 kilometrů. Obavy z pokažené sezony měli hoteliéři v Krásné Lípě, Jetřichovicích či v nedaleké Vysoké Lípě. "Lidé se pomaličku vracejí. Přijeli i ti, kteří měli rezervace od poloviny srpna," řekl ČTK hoteliér z Vysoké Lípy Václav Plzák. Naopak do restaurace podle něj zatím na obědy výletníci tolik nechodí. Řekl, že je to otázka času.

Jetřichovické vyhlídky zlákaly také rodinu z Uherskobrodska. Cestu si naplánovali na poslední chvíli, tedy v době, kdy park sužovaly plameny. "Zjišťovali jsme si, které oblasti jsou zasažené, ale je tu spousta krásných míst, co nebyla zasažená, tak toho teď využijeme," uvedla výletnice Michaela Zdráhalová. Řadu míst v Jetřichovicích se vydala prozkoumat i rodina z Českého Brodu na Kolínsku, výlet měli v plánu už od zimy. Turista Martin Kundrum ČTK řekl, že je ubytovaný ve Všemilech a s ubytovateli si jen potvrdil, že se může vydat na svou cestu, kde mu žádná omezení nehrozí. Zhruba před měsícem si objednal ubytování v Krásné Lípě Juraj Flamik z Brna. "Bylo to těsně před požárem, tak jsme sledovali informace a potom jsme ten chaos a hysterii eliminovali a nakonec jsme se rozhodli, že vyrazíme," řekl výletník.

Naopak Hřensko podle starosty Zdeňka Pánka na příliv turistů dál čeká. Situaci podle něj zkomplikoval uzavřený česko-německý přechod Hřensko/Schmilka. Problémy působí i uzavření soutěsek, které jsou značně poničené. Už teď na místě pracují zaměstnanci úřadu. "Úkolem číslo jedna je vyčistit přístupovou cestu," řekl starosta a dodal, že další pracovníci uklízejí popadané stromy z vodní cesty.

Ze Hřenska a jeho částí se museli evakuovat místní a chalupáři, od soboty se postupně vracejí zpátky. Do Mezné a na Mezní Louku mohou pouze s povolenkami, turisté do této oblasti nesmí. V Mezné požár zcela zničil tři domy, zda je mají místní pojištěné, starosta zatím neví. Doplnil, že výška pojistky nedosahuje výše hodnoty zničených nemovitostí. Pánek odhaduje, že požár v Mezné způsobil škody v řádech několika desítek milionů korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

21.8.2022 13:31
Doufám, že to bude za patřičný poplatek do NP.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist