https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-italske-neapole-se-priotravilo-deset-lidi-mandragorou-byla-zrejme-ve-spenatu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U italské Neapole se přiotrávilo deset lidí mandragorou, byla zřejmě ve špenátu

8.10.2022 00:19 | ŘÍM (ČTK)
Mandragora lékařská, známá též jako pokřín obecný, vytváří trs přízemních listů a trochu se podobá právě špenátu. V minulosti byla opředena mýty a označovala se za magickou rostlinu. Má často podivně znetvořený kořen a obsahuje prudce jedovaté alkaloidy.
Mandragora lékařská, známá též jako pokřín obecný, vytváří trs přízemních listů a trochu se podobá právě špenátu. V minulosti byla opředena mýty a označovala se za magickou rostlinu. Má často podivně znetvořený kořen a obsahuje prudce jedovaté alkaloidy.
Nejméně deset lidí se na jihu Itálie přiotrávilo mandragorou, která byla zřejmě smíchaná se špenátem na místním trhu u Neapole. Z deseti hospitalizovaných je jeden v ohrožení života, informovala v pátek agentura APA.
reklama

 

Podle místních médií přijali do nemocnice ve městě Pozzuoli blízko Neapole deset lidí, kteří trpěli halucinacemi a měli střevní potíže. Patřili ke třem různým rodinám, které nakupovaly na místním farmářském trhu. Policie okamžitě poté začala preventivně stahovat některé dodávky zeleniny z několika trhů v Pozzuoli a nedalekém městečku Quarto.

Starosta města Pozzuoli Gigi Manzoni vyzval obyvatele, aby zatím nekupovali špenát. Podle agentury APA vyšetřování ukázalo, že zelenina, po jejímž požití lidé skončili v nemocnici, zřejmě pochází z regionu Abruzzo.

Mandragora lékařská, známá též jako pokřín obecný, vytváří trs přízemních listů a trochu se podobá právě špenátu. V minulosti byla opředena mýty a označovala se za magickou rostlinu. Má často podivně znetvořený kořen a obsahuje prudce jedovaté alkaloidy. V minulých stoletích ji někteří používali v malém množství například jako sedativum či analgetikum nebo proti zánětlivým onemocněním kůže, jiní ji ve větším množství využili jako jed. Kvůli halucinogenním účinkům bývala i součástí různých rituálů. Odborníci ale nedoporučují s touto rostlinou experimentovat právě kvůli její silné jedovatosti. Může způsobit smrt paralýzou dýchacích cest.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist