https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-jiretina-v-krusnych-horach-se-konal-pochod-upozornujici-na-niceni-bucin?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Jiřetína v Krušných horách se konal pochod upozorňující na ničení bučin

14.6.2021 11:18 | HORNÍ JIŘETÍN (ČTK)
Místo původních buků jsou vysazovány nepůvodní dřeviny, což narušuje celý místní ekosystém, uvedla Nikola Krejčová z Greenpeace.
Místo původních buků jsou vysazovány nepůvodní dřeviny, což narušuje celý místní ekosystém, uvedla Nikola Krejčová z Greenpeace.
Foto | P.S: / Flickr.com
Lidé z hnutí Greenpeace, jejich příznivci a lidé z okolí Horního Jiřetína na Mostecku se v neděli odpoledne vydali na pochod, jehož cílem bylo upozornit na ničení bučin v Krušných horách. Vyzvali úřady k ochraně území, které je podle nich ohroženo holosečným kácením. Místo původních buků jsou vysazovány nepůvodní dřeviny, což narušuje celý místní ekosystém, uvedla Nikola Krejčová z Greenpeace. Vlastníkem lesa je společnost I. H. Farm. Její jednatelka Olga Chabr Grillová už dříve uvedla, že firma hospodaří v lesích v souladu se zákonem a lesním hospodářským plánem.
reklama

 

Na cestu od parkoviště pod zámkem Jezeří do lesů se vydalo přes sto lidí. "Chraňme naše lesy" stálo na hlavním transparentu. S sebou měli lidé kartonová srdce, kam psali různá přání spojená s přírodou. "Procházku v unikátní přírodě i po místních rozsáhlých pasekách jsme uspořádali, abychom upozornili na ničení místních lesů, které považujeme za zcela nepřípustné a v rozporu s evropskou ochranou lokality. Znovu jsme tak vyzvali příslušné úřady k vyhlášení ochrany s bezzásahovým režimem na celé území od města Horní Jiřetín až po Národní přírodní rezervaci Jezerka," uvedla Krejčová. Z informací, které ČTK zaslal v dubnu krajský úřad, vyplývá, že se s vyhlášením požadovaného území počítá, úřad chce uzavřít s vlastníkem smlouvu.

Smluvní ochrana není pro Greenpeace přijatelná. "Protože nevěříme, že by současný vlastník, který už řadu let brutálně kácí místní vzácný bukový les, uzavřel dohodu, která bude toto území skutečně chránit," uvedla Krejčová. Podle právníka organizace Greenpeace Jaromíra Kyzoura zákonem stanová lhůta k uzavření smluv takového typu uplynula. "Domníváme se, že dohoda o ochraně zmíněného území měla být dle platné legislativy uzavřena nejpozději v roce 2014. Pokud dohoda není včas uzavřena, požaduje zákon, aby bylo vyhlášeno chráněné území. To se ale dosud nestalo, a proto jsme se rozhodli podat podnět k prošetření ministrovi životního prostředí (Richardu) Brabcovi (ANO)," uvedl Kyzour.

Vyjednávání musí být uzavřeno podle krajského úřadu do 30. června. "To znamená, že po technické stránce by smlouva měla být podepsána a nabýt účinnosti někdy do konce července," uvedl mluvčí úřadu Martin Volf. Součástí dohody podle společnosti I. H. FARM bude nejen rozsah bezzásahového území, ale i objem ponechání starých stromů a mrtvého dříví. "V případě zájmu krajského úřadu jsme připraveni jednat v rámci smluvní ochrany EVL (evropsky významné lokality) o zahrnutí celé plochy na území LHC Horní Jiřetín do bezzásahového území," uvedla jednatelka společnosti.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist