https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-kravy-ktera-uhynula-v-nizozemku-zjistili-nemoc-silenych-krav?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U krávy, která uhynula v Nizozemku, zjistili nemoc šílených krav

2.2.2023 10:18 | HAAG (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kráva, která nedávno uhynula na nizozemské farmě, měla pozitivní test na takzvanou nemoc šílených krav, odborně nazývanou bovinní spongiformní encefalopatie (BSE). Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nizozemskou vládu.
reklama

 

Farma, na které kráva uhynula, byla uzavřena, oznámil ministr zemědělství Piet Adema v dopise poslancům. Dodal, že se nakažené zvíře "nedostalo do potravinového řetězce, a nepředstavuje tak riziko pro bezpečnost potravin".

BSE byla poprvé diagnostikována v roce 1986 v Británii. Přenos encefalopatie ze skotu či jiného zvířete na člověka vyvolává Creutzfeldt-Jakobovu nemoc. Toto onemocnění je sice velmi vzácné, nicméně vždy smrtelné. Jeho podstatou je neovladatelné množení infekčních prionových bílkovin v mozkové tkáni.

V důsledku pozření nakaženého masa zemřelo v Evropě více než 100 lidí. Kvůli zastavení šíření nemoci muselo být poraženo 4,5 milionu kusů dobytka. Poslední případ zjištěný v Nizozemsku byl v roce 2011.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.2.2023 08:52
Když si člověk přečte příspěvek výše, tak zjistí že šílenství není výsada krav. Neb BSE pseudo chytrých řešení chytá podstatná část homo sapiens
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist