https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-nadrze-v-uherskem-brode-je-nova-naucna-stezka-predstavuje-faunu-a-floru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U nádrže v Uherském Brodě je nová naučná stezka, tvoří ji 20 dubových totemů

20.3.2022 00:56 | UHERSKÝ BROD (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
U vodní nádrže v Újezdci, který je místní částí Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, vznikla nová naučná stezka. Jejím autorem je řezbář Roman Mikuš ze Vsetína. Stezka představuje živočichy a rostliny, které jsou pro region typické. Její vybudování stálo řádově desítky tisíc korun, řekl ČTK uherskobrodský radní David Surý (KDU-ČSL).
reklama

 

Stezku tvoří 20 dubových totemů s řezbami. Zobrazují rostliny, hmyz, ptáky a plazy typické pro Uherský Brod a okolí. Původně město zvažovalo, že naučnou stezku vybuduje v Maršově, který je také jednou z uherskobrodských místních částí. Okolí vodní plochy v Újezdci je však podle Surého navštěvované hojněji, proto se zástupci města rozhodli umístit naučnou stezku tam. "Přes víkend se u vodní nádrže otočí i 200 nebo 300 lidí," řekl Surý.

Nádrž, kterou město otevřelo před dvěma lety, slouží k zadržení vody v krajině, plní protipovodňovou a rekreační funkci, má přispět i k rozmnožování ohrožených druhů živočichů. Zabírá plochu asi 2,5 hektaru.

V uplynulých dnech dokončilo město také obnovu zeleně na sídlišti Pod Vinohrady, v ulicích Ant. Hrubého, Předbranská, Podhájí, Stará Těšovská, U splavu, Široká, Močidla, U Vody, Babí Louka a také na sídlišti Olšava. Úpravy zahrnovaly výsadbu 83 stromů, téměř 2300 keřů, 1800 cibulovin a více než 700 trvalek. Odborníci ošetřili 683 stromů, 55 jich pokáceli. Zakládali i nové trávníky. "Revitalizovalo se takto zhruba 1,8 hektaru půdy," uvedl Surý.

Náklady na úpravu zeleně podle něj činily 5,5 milionu korun, přičemž zhruba čtyři miliony korun se městu podařilo získat prostřednictvím dotace z ministerstva životního prostředí. Resort přispěl částkou 250.000 korun také na plánovaný ovocného sadu u uherskobrodské hvězdárny. Bude v něm 40 stromů, jejich komunitní výsadbu připravuje radnice na duben.


reklama

Další informace |
Reklamní sdělení:
Stáhněte si aplikaci WhatsApp do svého zařízení.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist