https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-pamatniku-vojna-vznikla-nova-alej-vysadily-ji-rodiny-politickych-veznu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Památníku Vojna vznikla nová alej, vysadily ji rodiny politických vězňů

17.11.2021 01:26 | LEŠETICE (ČTK)
Foto | Jakub Caha / Nadace Partnerství
U Památníku Vojna na Příbramsku vznikla Alej svobody, vysadily ji rodiny politických vězňů a další dobrovolníci, celkem se jich zapojilo 400. Alej, která je společným projektem města Příbram a Nadace Partnerství, tvoří 11 lip a 89 javorů. První zasazenou lípou, a to přímo v areálu památníku, byl potomek památného stromu, řekli za Nadaci Partnerství David Kopecký a mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová.
reklama

 

Akce se zúčastnila například pamětnice Libuše Musilová perzekuovaná v 50. letech minulého století a vězněná komunisty, dodnes působí v Konfederaci politických vězňů v Příbrami. Stromy pro alej dodala firma Pavla Kafky, jehož otec František strávil v příbramském lágru Bytíz 18 měsíců, dalších deset let pak na nucených pracích v ostravských dolech. "Patronkou aleje je Klára Formanová, jejíž otec byl politický vězeň Jiří Stránský," uvedl Kopecký. Stránský byl opakovaně vězněn a odsouzen byl mimo jiné v roce 1953 ve vykonstruovaném procesu za velezradu.

Podle Švehlové se jednalo o nejrozsáhlejší akci sázení ve městě minimálně za posledních několik let. Ve městě každoročně přidávají další místa pro výsadbu zeleně, ale dnešní sázení bylo podle mluvčí organizací, rozsahem i počtem účastníků unikátní, zapojili se i zástupci města včetně místostarostky Zorky Brožíkové (ANO). Lokalitu vybíraly společně městský odbor životního prostředí a příbramského hornické muzeum, jehož pobočkou je Památník Vojna.

Jedná se o čtvrtý ročník této akce k připomínce výročí 17. listopadu, kterou organizuje Nadace Partnerství. První alej byla vysazena v roce 2018 při příležitosti oslav 100 let Československa u Řípu, druhá o rok později při výročí sametové revoluce ve Vestci u Prahy a třetí loni u Šatova na Znojemsku. Nadace každoročně vyhlásí výzvu a z přijatých návrhů komise vybírá ty nejlepší nejen z pohledu myšlenky, ale i ekologie. Kromě historické symboliky přispěje i k zadržování vody v krajině a ochraně půdy před erozí. Nová cesta mezi osadami Vojna a Zavržice poslouží místním i turistům, navazuje na ni několik turistických tras, cyklotrasa a poutnická cesta Via Nova.

Památník Vojna se otevřel v roce 2005 jako muzeum obětí komunismu. Vznikl z bývalého tábora pro německé válečné zajatce, jenž se později přeměnil na tábor nucených prací a vězeňské zařízení pro politické vězně komunistického režimu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist