https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-sudanskeho-pristavu-se-potopila-lod-s-15.800-ovcemi-zrejme-byla-pretizena?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U súdánského přístavu se potopila loď s 15 800 ovcemi, zřejmě byla přetížená Aktualizováno

13.6.2022 01:00 | CHARTÚM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než 15 800 ovcí v neděli ráno utonulo při potopení nákladní lodi nedaleko súdánských břehů. Loď začala klesat ke dnu krátce poté, co vyrazila z přístavu. Posádku se podařilo zachránit, informovala s odvoláním na místní úřady agentura AFP.
reklama

 

Loď se potopila v Rudém moři u súdánského pobřeží nedaleko přístavu Sauákin, ze kterého vyplula. Příčinou bylo podle prvotních zjištění zřejmě přetížení lodi. Nákladní loď měla kapacitu pro přepravu 8000 zvířat, ovcí byl ale na palubě téměř dvojnásobný počet.

Utonulé ovce byly určeny na porážku. Škodu způsobenou lodní havárií úřady předběžně vyčíslily na v přepočtu 94 milionů korun. Sauákin, který leží zhruba 60 kilometrů jižně od nejdůležitějšího súdánského přístavu Búr Súdán, je podle agentury DPA významný pro transport živých zvířat do Saúdské Arábie. Využívají jej i obchodníci z Čadu, Etiopie či Středoafrické republiky.

Ochránci zvířat dlouhodobě upozorňují na to, že podmínky dálkového převozu zvířat po moři jsou nehumánní. K podobné nehodě došlo například v roce 2019, kdy se v rumunském černomořském přístavu Midia převrátila nákladní loď a následně se utopilo více než 14 000 ovcí určených na vývoz.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.6.2022 09:05
Pozvánka na Žraločí hody.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.6.2022 12:14
A co na to ochránci zvířat? Vzhledem k tomu, že se jedná omuslimský svět, tak nic.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.6.2022 15:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale no tak ... je to Súdán ... to by tam ti ochránci museli najet s Kriegsmarine a Afrikakorps.

Tam se na ty naše civilizační vymoženosti, jako je ochrana zvířat ... včetně lidí:-) ... nehraje.
A kdyby jenom tam.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.6.2022 08:13
A sakra. To nám to Súdánci pěkně zavařili. Do pár dnů bude nejspíš na stole EK další návrh na další zpřísnění transportů zvířat. Hodinky jako holínky, obojí se natahuje.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.6.2022 10:09
Vývoz k Saudům? Tak to mi nevadí. Ať si užijí nedostatku, který sami způsobují jiným.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist