https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/udajne-nejsevernejsi-ostrov-sveta-je-ve-skutecnosti-ledovec-pise-dpa?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Údajně nejsevernější ostrov světa je ve skutečnosti ledovec, píše DPA

12.9.2022 02:01 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Údajně nejsevernější ostrov světa je ve skutečnosti ledovec. Podle agentury DPA to zjistili vědci z Dánska a Švýcarska, který "ostrůvek" objevený severně od Grónska v roce 2021 zkoumali.
reklama

 

Zjistili jsme, že pod "nejsevernějším ostrovem a dalšími ostrůvky v jeho okolí" je voda. Ve skutečnosti jsou to ploché ledovce pokryté na povrchu hlínou a štěrkem, prohlásil výzkumník Rene Forsberg.

Objev ostrova o rozměrech 30 krát 60 metrů ohlásil švýcarsko-dánský výzkumný tým před více než rokem. Pojmenován byl Qeqertaq Avannarleq, což by se dalo přeložit jako "nejsevernější ostrov".

Badatelé si tehdy zprvu mysleli, že dorazili na Oodaaq, což je ostrov, který v roce 1978 objevili dánští polárníci. Teprve později, když zkontrolovali svou polohu, zjistili, že jsou od něj o 780 metrů na severozápad.

Dříve byl za kus pevniny ležící nejblíže severnímu pólu považován právě Oodaaq. Vědci ale zjistili, že ani ten nemůže být označen za ostrov. Nejsevernějším ostrovem světa je tak podle nich kus pevniny známý v grónštině jako Inuit Qeqertaat a dánsky Kaffeklubben ö (Ostrov kávového klubu).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.9.2022 05:47
Co na světě je vlastně jisté?
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

12.9.2022 09:14
To jsou hlouposti... Proc misto toho nekdo nenapise rozumne pojednani o zemepisu severniho okraje Gronska (jsou tam nizke srazky a tak tam chybi mocny ledovec, ktery pokryva vetsinu Gronska vice na jih) pripadne tedy, jak se menilo pocasi a klimat v techto koncinach v poslednich staletich a desetiletich. A co ten "ilustracni" obrazek? Kde jste ho sebrali a odkud presne to je ?!?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist