https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ugandan-postavil-plovouci-restauraci-z-tisicu-recyklovanych-plastovych-lahvi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uganďan postavil plovoucí restauraci z tisíců recyklovaných plastových lahví

12.3.2023 00:51 | KAMPALA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Magda Ehlers / Pexels
Bývalý turistický průvodce v Ugandě postavil z recyklovaných plastových lahví plovoucí restauraci, která kotví na Viktoriině jezeře. Dřevěná loď porostlá zelení, která se stala atrakcí pro turisty a místní mladé tiktokery, má kapacitu až 100 návštěvníků, informovala agentura AP. Projekt se snaží upozornit na znečištění druhého největšího sladkovodního jezera světa, které poskytuje obživu rybářským komunitám tří východoafrických zemí.
reklama

 

"Rozhodl jsem se navrhnout něco neobyčejného," uvedl autor myšlenky James Kateeba a dodal, že Floating Island (Plovoucí ostrov), jak loď pojmenoval, pro něj představuje především snahu o ochranu přírody.

Inovativní recyklační projekt zahájil Kateeba v roce 2017, kdy jej napadlo, že plastový odpad, který jezero vyplavilo po silných deštích, by se dal využít jako základ pro udržitelný podnik. Rybářům z okolí nabídl malý poplatek za plastové lahve sesbírané v jezeře a za šest měsíců nashromáždil více než deset tun lahví, které svázal rybářskými sítěmi a pokryl zeminou. Vytvořil tak základ, na němž je loď postavená, a který je zároveň úrodnou půdou pro popínavé tropické rostliny.

"Nejenže čistí životní prostředí, ale zároveň nabízí něco jedinečného," uvedl řecký návštěvník lodi Jaro Matusiewicz a dodal, že nikdy nic podobného neviděl.

Vedle znečištění jednorázovými plasty sužuje Viktoriino jezero, které leží na březích Ugandy, Tanzánie a Keni, také odpadní voda, těžba písku a pokles hladiny vody částečně způsobený změnou klimatu. Obzvlášť znepokojující je znečištění pro rybářské komunity, které jsou na jezeře silně závislé.

Floating Island není jediným podobným projektem. V roce 2021 se na plavbu právě po Viktoriině jezeře vypravila loď pojmenovaná Flipflopi, která vznikla v Keni v roce 2018 jen z recyklovaných plastových lahví, jež se dříve povalovaly na písčitých plážích u Indického oceánu. Cílem cesty bylo podle OSN "pozvednout povědomí o znečištění, které ničí nejdůležitější sladkovodní ekosystém regionu".


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

12.3.2023 08:36
nevím zdali tohle je recyklace,posbíral lahve ,dal je do jezera a když se mu jeho restaurace začne potápět, skončí jako bordel někde v jezeře
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

13.3.2023 07:45 Reaguje na vaber
přesně tak...navíc to není nic nového. už jsem o tom někde četl že nějaký podivín si na takovém pontonu z balíků plastových lahví postavil chatrč ale že mu to pak bouře částečně rozmetala...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.3.2023 21:15
Teď tu loď ukazovali na Zoomu. Co asi udělají ty pet lahve, až shnijí sítě, v kterých jsou nahromaděné?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.3.2023 18:53
U rybářských komunit na Viktoriině jezeře bych se zajímal spíš o ryby, která tam ta komunita loví. Totiž někdy před 200 - 300 lety tehdy angličtí kolonisté vypustili do vod Viktoriina jezera a tuším ještě jezera Tanganjika , aby dosáhli větší produkce rybího masa, dovezené cizí a zřejmě invazivní druhy ryb. Neboli procesy, které probíhají třeba v našich vodách zrovna nyní, kde se zrovna několik druhů invazivních ryb šíří, jsou tam už v mnohem pokročilejších fázích a zajisté by si zasloužily důkladný výzkum.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist