https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhelne-elektrarny-v-usa-pres-slib-podpory-od-trumpa-rychle-konci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhelné elektrárny v USA přes slib podpory od Trumpa rychle končí

14.1.2020 00:32 | NEW YORK (ČTK)
V loňském roce ukončily ve Spojených státech svoji činnost uhelné elektrárny o celkové kapacitě výroby 15.100 megawattů (MW), což odpovídá spotřeba zhruba 15 milionů domácností. To byl druhý nejvyšší údaj za rekordem z roku 2015. Elektrárny rychle končí přestože americký prezident Donald Trump slíbil uhelnému průmyslu podporu. / Ilustrační foto
V loňském roce ukončily ve Spojených státech svoji činnost uhelné elektrárny o celkové kapacitě výroby 15.100 megawattů (MW), což odpovídá spotřeba zhruba 15 milionů domácností. To byl druhý nejvyšší údaj za rekordem z roku 2015. Elektrárny rychle končí přestože americký prezident Donald Trump slíbil uhelnému průmyslu podporu. / Ilustrační foto
V loňském roce ukončily ve Spojených státech svoji činnost uhelné elektrárny o celkové kapacitě výroby 15.100 megawattů (MW), což odpovídá spotřeba zhruba 15 milionů domácností. To byl druhý nejvyšší údaj za rekordem z roku 2015, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje od federální vlády a její vlastní. Elektrárny rychle končí přestože americký prezident Donald Trump slíbil uhelnému průmyslu podporu.
reklama

 

V roce 2015, tedy v době vlády prezidenta Baracka Obamy, byly odstaveny z provozu nebo přestavěny na nový zdroj elektrárny o výkonu 19.300 MW.

Nahrazení uhlí při výrobě elektřiny zemním plynem a obnovitelnými zdroji snížilo celkové uhlíkové emise v USA ve čtyřech z posledních pěti let. Plyn emituje zhruba jen polovinu oxidu uhličitého ve srovnání s uhlím.

Uhelný průmysl v posledních deseti letech zažívá prudký pokles kvůli konkurenci levného plynu a dotované solární a větrné energie. Rostou také obavy veřejnosti z toho, že uhlí výrazně přispívá ke změnám klimatu.

Trump bagatelizuje hrozbu změn klimatu a snaží se oživit uhelný průmysl, aby splnil své sliby voličům ve státech s uhelnými doly, jako Západní Virginie a Wyoming. I tak od jeho vstupu do úřadu v roce 2017 skončily uhelné elektrárny o kapacitě 39.000 MW. Pokud bude tento trend pokračovat, zavřou za čtyři roky Trumpovy vlády (2017 až 2020) elektrárny o odhadované kapacitě 46.600 MW. To je více než za druhé funkční období Obamy (2013 až 2016), kdy skončily elektrárny o výkonu 43.100 MW.

Podle odhadu nezávislé výzkumné společnosti Rhodium Group loni emise USA spojené se změnami klimatu klesly o 2,1 procenta, protože produkce elektřiny z uhlí se snížila o 18 procent na nejnižší úroveň od roku 1975. Další snížení emisí z uhelných elektráren však bude podle společnosti Rhodium obtížné dosáhnout, protože mnoho zbývajících elektráren je komerčně konkurenceschopných.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

14.1.2020 09:02
Američané jsou především obchodníci. Pokud si vybavuji, tak cena plynu je v USA díky levnému břidlicovému plynu velmi nízká. Ekologie, resp.snížení emisí je v tomto případě pouze tak trochu vedlejší efekt..
Odpovědět
ig

14.1.2020 10:17
Všechno je to otázka technického vývoje. Byl objeven břidlicový plyn, je levný, provozně čistý, žádné vagóny s uhlím, jen trubka, tak se na něj přechází. Na vhodném místě a ve vhodný čas. A zřejmě je to o něco méně zatěžující pro životní prostředí. Mnohem lepší cesta než vymáhat nátlakem odstavení uhelných elektráren tam, kde zatím není přirozená náhrada :-)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.1.2020 07:35 Reaguje na
Pokud se dělá všechno pro to, aby náhrada nebyla, tak to tak vypadá... právě tento tlak má způsobit vytvoření této náhrady. A mimochodem... ČR exportuje cca 30% elektřiny, takže odstavovat se dá i dnes. On je to pro některé ale pořád výhodný business, protože vláda dělá všechno pro to, aby byl... tak je to v této zemi se vším... stát podporuje ty nejbohatší a nejmíň zodpovědné, ale na budoucnost běžných lidí kašle.... a ještě u toho klidně i porušuje vlastní zákony.......

Problém je, že je pořád ještě určitá část obyvatel schopna na rukou nosit politiky, kteří nesou tuto vinu... politici dělají jen to, co jim obyvatelstvo dovolí.....
Odpovědět
ig

15.1.2020 11:38 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tohle opakujete pořád dokola, ale tím není zaručeno, že začnete mít pravdu. Odstavená česká uhelná elektrárna sice znamená snížení exportu (což ekonomicky samozřejmě nevadí, montovny cizích investorů to vynahradí), ale zároveň znamená nutnost zvýšení výroby jinde v Evropě. A protože OZE a jádro jedou na plný knedlík jak to jen jde, bude se ten výkon brát z klasiky, nejlépe takové, která je pro nadměrné znečišťování používaná jen jako záloha :-)

A jestli chcete skutečné _řešení_, začněte produkovat břidličný plyn. Jakmile ho dáte na trh, majitelé uhelných elektráren sami a rádi odstoupí od uhlí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2020 11:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Přesně tak, tahle vláda podepíše cokoliv (green deal), ale neudělá vůbec nic. Prodává uhláky soukromníkům a na vše ostaní mastí, prostě ruský způsob myšlení.
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/novym-majitelem-elektrarny-pocerady-bude-od-roku-2024-skupin/r~0b4faf982d3011ea8776ac1f6b220ee8/
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

14.1.2020 14:48
Zde je v přímém přenosu na USA vidět, kdo a jak řídí stát a dokonce smysluplně. U nás v Evropě je vidět něco úplně jiného, sociální inženýrství ovládlo EU. Zákazy a nařízení, to je prý řízení společnosti. Výsledkem je to, že je nám dáváno za vzor Německo. Tento vzor ekologické politiky má výsledek takový, že emise rostou, energetická soustava se rozpadá (zatím se nerozpadla jen díky našim jaderným elektrárnám).

Přestávám rozumět propagátorům takového řízení státu. Není to náhodou Ptydepe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2020 11:43 Reaguje na Vladimír Hošek
Emise v Německu nerostou, naopak šly loni o 7% dolů.
Německo si zablokovalo jadernou energetiku v době, kdy ještě klimatragédie nevypadala tak reálně.
Já si osobně myslím, že to přehodnotí a minimálně přestanou vypínat naplánované odstávky (mají dnes asi 12% el. z JE). Ideální by bylo, aby rozjely už ty odstavené, mohli by vypnout uhláky daleko dřív a pomoci nám a Polsku s našimui uhláky.
Pokud berou boj za klima skutečně s maximální prioritou, musí to udělat, stále se tvářit, že to zvládnou bez JE je příliš namistrované.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist