https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhyn-ryb-v-odre-podle-nemeckych-uradu-nezpusobila-jedina-latka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úhyn ryb v Odře podle německých úřadů nezpůsobila jediná látka

22.8.2022 19:41 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
K hromadnému úhynu ryb v řece Odře, která tvoří velkou část hranice mezi Německem a Polskem, zřejmě přispělo vícero látek. Podle agentury AP to uvedlo německé ministerstvo životního prostředí.
reklama

 

"Pátrání po příčinách úhynu ryb v Odře stále nebylo ukončeno," řekl mluvčí ministerstva Andreas Kübler. "Zatím máme k dispozici několik organických a anorganických látek, které by (za úhyn) mohly být zodpovědné," dodal.

"Zdá se, že jde o koktejl chemických látek," dodal s tím, že žádná z těchto látek zřejmě sama o sobě k úhynu ryb nevedla. "Stále je třeba předpokládat, že se jednalo o událost s více příčinami," dodal mluvčí.

Leklých ryb v Odře si poprvé všimli rybáři v jihozápadním Polsku koncem července, německé úřady ale uvedly, že je jejich polské protějšky oficiálně informovaly až ve druhém srpnovém týdnu. Polská vláda se snaží vypátrat viníky. Z řeky byly vyloveny desítky tun uhynulých ryb.

Ministerstvo minulý týden oznámilo, že vzorky odebrané na měřicí stanici ve Frankfurtu nad Odrou v období od 7. do 9. srpna ukázaly vysokou koncentraci pesticidů. Podle něj však zjištěné množství těchto látek patrně nebylo pro ryby bezprostředně smrtelné.

Polská ministryně Anna Moskwová uvedla, že Německo v souvislosti s pesticidy šíří "falešné zprávy". "V Polsku je látka testována a zjištěna pod kvantifikačním prahem, to znamená, že nemá žádný vliv na ryby a další druhy," napsala ministryně na twitteru. Uvedla také, že příčinou úhynu mohlo být i rozmnožení řas známých jako zlativky.

Kübler dnes uvedl, že Německo nikdy neřeklo, že polská strana je zodpovědná za používání pesticidů a že kvůli tomu uhynuly ryby.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

23.8.2022 07:42
není to náhodou tím, že se snižuje množství vody v řekách a zvyšuje koncentrace látek, které by jinak takové škody nezavinili?
Odpovědět
va

vaber

23.8.2022 09:05
vypadá to ,že nějaké jedy vypustil Babiš a maří vyšetřování jak v Polsku tak Německu,
že se ještě neozval Hanzl ,aby to všem vysvětlil
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 11:11
Tak na to jsem zvědavý, jaký koktejl to vlastně zavinil, ale každopádně se
na tom podepsala jeho koncentrovanost při sníženém průtoku za sucha.
Pokud nebude čím ředit a proplachovat do budoucna zaprasené řeky, tak se
to bude opakovat stále častěji. Budiž varováním, že na pohled čistá voda
nemusí být vodou vhodnou k životu a naopak voda na pohled špinavá může
být rájem pro vše živé ! No a to ředění se bez přehrad nebude konat!
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

23.8.2022 19:04 Reaguje na Břetislav Machaček
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-fotky-takhle-vysycha-treti-nejvetsi-reka-sveta-pije-z-ni-400-milionu-lidi-212201 - co na tom, že tam je největší přehrada na světě ve které je 39 miliard kubíků vody...

Kdy už konečně pochopíte, že existují násobně efektivnější a levnější způsoby? Až vystěhujete čtyři miliony lidí jak ti číňani a zjistíte, že to stejně k ničemu nevedlo?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.8.2022 09:56 Reaguje na Jakub Graňák
Nemít Moravskoslezský kraj Slezskou Hartu, Kružberk, Šance
a Morávku, tak bude asi pít co? Nemít Praha Želivku, tak
budou pít vodu z Vltavy, která by byla bez kaskády potokem?
Mějte trochu soudnosti a uvědomte si jedno, že bez velkých
nádrží vám tu vodu nenahradí ani statisíce tůní, které jsou
iluzí kvůli možnostem, kde je postavit. Sucha tu byla i
ve středověku, za 1.republiky a po válce v roce 1946 a
proto se začaly stavět velké nádrže. I v běžném roce, kdy
jsou srážky rovnoměrně rozložené po celý rok, jsou výkyvy
stavu vodních toků a jak myslíte, že by dnes bez kaskády
vypadala Vltava? Kaskáda ji dotuje zadrženou vodou, aby
to nebyl smradlavý potůček a stojatá voda mezi jezy.
Máte jiné řešení jak zásobit Ostravsko vodou mimo přehrad?
Máte řešení i pro Prahu atd.? Máte prd a bráníte i jiným mít dostatek vody za sucha. Jste sobec lpící na majetku který
má být zaplaven a je vám ukradený osud lidí bez vody. Já
mám a po ostatních je mi prd. Typická zděděná vlastnost sedláků, kterým kapala mastnota od úst, když jejich čeleď
jedla suchý chleba. Ve vás se selská nátura nezapře.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.8.2022 13:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Chech, to je totiž jediná pozitivní funkce přehrad - zásobování pitnou vodou - a položte si otázku zda jste někdy v posledních cca 50 letech slyšel, že by byly tyto vodárenské nádrže prázdné. Z toho zjevně plyne, že kapacita je dostatečná, tudíž není třeba stavět další. Přesně jsem věděl, že jak vám dojdou argumenty, protože ty ostatní jsem rozmetal už dřív, budete to hrát na city. Opět pouze fabulujete a sugerujete.
Sobec jste naopak vy, poněvadž krajinu ty vaše imbecilní přehrady nespasí, jde vám jenom o vodu pro lidi a průmysl, všechno ostatní s úsměvem házíte přes palubu s kecama o dani, kterou je třeba platit.
Pokud já jsem sobec, vy jste pak zloděj - co jiného totiž je saturování vlastních zbytnělých potřeb na úkor někoho jiného? Bolševik se ve vás skutečně nezapře.
Povím vám jednu historku z mládí: Otec mně o půlnoci vytáhl z postele, že potřebuje pomoct při telení. Do čtyř do rána jsem byl ve chlívě, pak jsem se doma vykoupal, nasnídal a vyrazil do školy maturovat (s vyznamenáním mimochodem) - to je ta selská nátura. Být váma velice bych vážil slova. Co jste tady o sobě prozradil vy, tak jste rukama nikdy pořádně nedělal, tak mi nevykládejte jak si mám vážit toho, co jsem v potu tváře vydupal z prachu. Vy šlonzáci jste nikdy neměli pověst kdovíjakých myslitelů (eufemisticky řečeno), tímto vašim příspěvkem, viz výše, jste to jenom potvrdil
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist