https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ukradena-divocina.fotograficka-kampan-upozornuje-na-ilegalni-obchod-se-zviraty.tyka-se-i-ceska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ukradená divočina. Fotografická kampaň upozorňuje na ilegální obchod se zvířaty. Týká se i Česka

16.11.2022 17:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rys mizí především vinou pytlačení. Pro dopadení pytláků však často chybí důkazy. Pokud nelegální lov nebude eliminován, dlouhodobé přežití rysů je nejisté.
Rys mizí především vinou pytlačení. Pro dopadení pytláků však často chybí důkazy. Pokud nelegální lov nebude eliminován, dlouhodobé přežití rysů je nejisté.
Foto | Lucie Čižmářová / Ukradená divočina
Jeden ze snímků mezinárodní kampaně Ukradená divočina poukazuje i na palčivý problém na našem území, totiž na nelegální trofejní lov rysů.
reklama

 
„Pytlačení rysů a dalších šelem v Česku stále přetrvává, a to přes snahu o osvětu, práci s místními mysliveckými sdruženími i úsilí orgánů činných v trestním řízení případy pytláctví odhalovat,“ uvádí Pavla Říhová, dřívější vedoucí oddělení CITES České inspekce životního prostředí, která se podílela na Operaci Lovec, dnes působí jako zástupkyně vedoucího Centra environmentálních forenzních věd Přírodovědecké fakulty UK.

„Díky dlouholetému monitoringu rysů v ČR víme, že každoročně z české rysí populace zmizí až třetina zvířat a rozhodně to není v důsledku přirozených příčin. Hlavním důvodem jsou pytláci,“ tvrdí Říhová.

Při realizaci Operace Lovec, která byla zaměřena na rozkrytí činnosti skupiny pytláků, překupníků a preparátorů, byl detailně zdokumentován konkrétní případ rysice Michelle, která byla sledována v rámci monitoringu rysí populace na Šumavě a v době, kdy vodila malé mládě, byla upytlačena bohatým lovcem. „Při domovní prohlídce pak byla nalezena už jen její vycpanina a fotografie lovce s jejím mrtvým tělem,“ popisuje Pavla Říhová.

„Letos jsme si jako stěžejní téma kampaně vybrali celosvětově aktuální problém, kterým je konzumace ohrožených druhů zvířat,“ říká Lucie Čižmářová, autorka fotografií a zooložka Zoo Olomouc.

Jen ve střední a západní Africe se spotřebuje až 2,5 milionu tun bushmeatu ročně. „A je známo, že se toto ‚maso z lesa‘ vozí i do evropských států,“ říká Lucie Čížková. A připomíná, že ohniskem vzniku nemoci Covid-19 byl nejspíše trh s divokými zvířaty v čínském Wuchanu, kde se divoká zvířata prodávala právě ke konzumaci.

Cílem kampaně Ukradená divočina je šířit osvětu o nepříliš známých faktech nelegálního využívání a obchodování s divokými zvířaty, jejich částmi a výrobky z nich především v Česku či v Evropě. Kampaň vznikla v roce 2018 jako společný projekt Zoo Ostrava, organizace The Kukang Rescue Program a dnes již bývalého týmu oddělení CITES České inspekce životního prostředí ČR.

Foto | Lucie Čižmářová / Ukradená divočina
Od té doby pod záštitou Ministerstva životního prostředí a Celní správy České republiky vznikly dvě série autorských osvětových snímků environmentální fotografky a terénní zooložky Zoo Olomouc Lucie Čižmářové, které byly k vidění v 16 českých, slovenských i dalších zahraničních zoologických zahradách, na několika školách, úřadech a dalších institucích a které se také pravidelně objevují na různých osvětových akcích. Nyní kampaň představuje třetí sérii celkem sedmi osvětových fotopanelů.

Premiéru měly nové fotografie Ukradené divočiny doplněné i předešlými dvěma sériemi na právě probíhajícím 19. zasedání členských stran Úmluvy CITES v Panamě, kam je v rámci českého předsednictví EU přivezla česká delegace.

„České předsednictví EU má šanci prosadit zásadní návrhy ochrany fauny a flory na naší planetě a mne moc těší, že toto prestižní jednání doprovodí právě výstava, která tak upozorní na problém nelegálního využívání divokých zvířat právě v kruzích světových odborníků podílejících se na rozhodování o regulaci světového obchodu s divokými zvířaty,“ vysvětluje náměstkyně Ministerstva životního prostředí ČR Eva Volfová.

19. konference členských stran Úmluvy o mezinárodním obchodu s volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami (CoP19 CITES) v Panamě probíhá od 14. do 25. listopadu. Letos bylo předloženo 52 návrhů na zařazení konkrétních ohrožených druhů živočichů či rostlin do jedné ze tří příloh úmluvy CITES, které budou projednány a v případě potřeby o nich bude hlasováno všemi 184 členskými stranami CITES. Zvláštní pozornost přitom bude věnována kritické situaci žraloků a rejnoků, plazů a obojživelníků.

Podklady výstavy Ukradená divočina jsou zájemcům z řad zoologických zahrad a dalších institucí tisková data ke třetí sérii pro vzdělávací účely poskytována zdarma.

Foto | Lucie Čižmářová / Ukradená divočina

Mezinárodní úmluva CITES

Cílem Úmluvy o mezinárodním obchodu s volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami je, aby veškerý mezinárodní obchod se všemi druhy uvedenými v CITES byl legální, sledovatelný a udržitelný tak aby CITES hrála svou roli v globální ochraně biologické rozmanitosti a ekosystémů. Úmluva v současnosti zahrnuje více než 38 000 druhů živočichů a rostlin. Její Příloha I znamená praktický zákaz světového obchodu, Příloha II obsahující 97 % všech CITES druhů umožňuje regulovaný obchod a Příloha III zahrnuje druhy v jednotlivých státech, které potřebují obchod s těmito druhy s pomocí ostatních členských států monitorovat.

Jednání v Panamě lze sledovat živě prostřednictvím YouTube kanálu CITES.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist