https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/umela-inteligence-by-mohla-zlepsit-zivotni-podminky-v-chovech-kurat.rozlisi-jejich-kvokani?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Umělá inteligence by mohla zlepšit životní podmínky v chovech kuřat. Rozliší jejich kvokání

3.7.2022 00:35 | HONGKONG (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Umělá inteligence by mohla zlepšit životní podmínky kuřat chovaných ve velkochovech tím, že by naslouchala jejich kdákání. Vyplývá to z výzkumu, o kterém napsal list The Guardian. Technologie, kterou při studii vědci testovali, správně rozlišila kvokání strádajících kuřat od ostatních zvuků ve stodole s přesností 97 procent. Podle expertů by mohla být široce dostupná do pěti let.
reklama

 

Umělá inteligence, která umí identifikovat kdákání trpících kuřat, by nakonec mohla být používaná ke zlepšení životních podmínek i u jiných hospodářských zvířat.

Každý rok se na celém světě chová přibližně 25 miliard kuřat - mnoho z nich v obrovských halách, kde žijí tisíce ptáků. Jedním ze způsobů, jak posoudit životní podmínky těchto zvířat, je naslouchat zvukům, které vydávají.

"Kuřata jsou velmi hlasitá, ale kvokání vystresovaných jedinců bývá hlasitější než ostatní zvuky, můžeme ho popsat jako čistě tónové volání," řekl Alan McElligott z Hongkongské univerzity. "I pro netrénované ucho není příliš obtížné ho rozeznat," dodal.

Teoreticky by farmáři mohli podle kdákání kuřat zjistit míru jejich stresu a v případě potřeby zlepšit jejich situaci. V komerčních hejnech čítajících tisíce nebo desetitisíce kuřat je však nasazení lidských pozorovatelů nepraktické. Jednak by jejich přítomnost mohla hejno ještě více stresovat, ale při takovém množství ptáků je nemožné určit, kolik kuřat kdáká o pomoc.

McElligott říká, že cílem jeho technologie je pro kuřata vytvořit lepší životní podmínky. Na trh by ji chtěl uvést do pěti let. Než se tak stane, bude muset zajistit, aby zařízení fungovalo v různých typech chovů a farem.

Přesvědčit zemědělce, aby tuto technologii přijali, může být poměrně snadné. Předchozí McElligottův výzkum zjistil, že "nouzové" kdákání, které vydávají mladá kuřata, může předpovědět množství přibývající hmotnosti a počet úhynů v celém hejnu během jeho života.

"Někdy je těžké přesvědčit zemědělce, kteří se musí vypořádat s produkcí těchto zvířat za stanovenou cenu pro supermarkety a všechny ostatní, aby přijali technologie na zlepšení jejich podmínek," řekl McElligott. "Ale my jsme již ukázali, že nouzové kvokání je dobrým ukazatelem úmrtnosti a míry růstu, a toto je způsob, jak tento proces automatizovat," dodal.

Dodal, že podobnou technologii by bylo možné vyvinout i pro sledování dalších hospodářských zvířat - zejména prasat nebo krůt, která jsou také často chovaná v uzavřených prostorách a jsou velmi hlasitá.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

4.7.2022 14:10
tak kdákání nebo kvokání ? kuře přece nemůže kvokat ! proč si autor článku nenastuduje aspoň základní chovatelské pojmy ? to je pak jako s těmi zparchantělými komentáři u dokumentů na PRIMA ZOOM, kde je mnohdy zvířeti přidružováno lidské názvosloví. bez rozpaků ohlupují děcka a i neználky výrazy jako např. kráva zemřela aj. místo správně že pošla či uhynula. já opravdu nevím o jakou tu pomatenou korektnost se dneska mnozí aktivisté snaží !!!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist