https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unesco-doporucilo-pridat-velky-barierovy-utes-na-seznam-ohrozenych-pamatek?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

UNESCO doporučilo přidat Velký bariérový útes na seznam ohrožených památek

22.6.2021 11:27 | CANBERRA (ČTK)
Velký bariérový útes je pro Austrálii významnou turistickou atrakcí, která zaměstnává tisíce lidí. Země proto už dlouhá léta bojuje proti tomu, aby se přírodní památka ocitla na seznamu ohrožených, což by mohlo vést k jejímu úplnému odstranění ze seznamu světového dědictví UNESCO.
Velký bariérový útes je pro Austrálii významnou turistickou atrakcí, která zaměstnává tisíce lidí. Země proto už dlouhá léta bojuje proti tomu, aby se přírodní památka ocitla na seznamu ohrožených, což by mohlo vést k jejímu úplnému odstranění ze seznamu světového dědictví UNESCO.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výbor organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO doporučil přidat australský Velký bariérový útes na seznam světového dědictví v ohrožení. Australská vláda se proti kroku rázně ohradila a hodlá se mu bránit, píší zahraniční tiskové agentury.
reklama

 

Dlouhodobý výhled stavu největšího korálového útesu na světě se podle výboru zhoršil a je potřeba, aby byly rychle přijaty kroky vedoucí k jeho ochraně vůči klimatické změně. Na seznamu ohrožených památek by se australská přírodního památka mohla ocitnout příští měsíc, kdy se UNESCO sejde na zasedání v Číně.

Seznam světového dědictví v ohrožení je zvláštní seznam světového dědictví UNESCO zahrnující přírodní a kulturní památky, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku.

"Souhlasím s tím, že globální klimatická změna pro korálové útesy představuje tu největší hrozbu, ale přidat nejlépe chráněný útes na světě na seznam (světového dědictví v ohrožení) je podle nás chyba," uvedla australská ministryně pro životní prostředí Susan Leyová, podle které bude Austrálie proti doporučení bojovat.

Velký bariérový útes je pro Austrálii významnou turistickou atrakcí, která zaměstnává tisíce lidí. Země proto už dlouhá léta bojuje proti tomu, aby se přírodní památka ocitla na seznamu ohrožených, což by mohlo vést k jejímu úplnému odstranění ze seznamu světového dědictví UNESCO. Na něm je Velký bariérový útes od roku 1981.

V roce 2015 Canberra například pozvala delegáty UNESCO na výlet k neporušené části útesu, od té doby však tento největší žijící ekosystém podle vědců třikrát postihlo zásadní poškození kvůli vysokým teplotám vody. Korály při tom vyblednou, což signalizuje jejich uhynutí.

Austrálie podle Leyové kvůli doporučení dnes v noci kontaktovala generální ředitelku UNESCO Audrey Azoulayovou, které přednesla svoje výhrady.

"Tohle rozhodnutí je chybné. Je jasné, že za tím stojí politika," uvedla Leyová bez větších detailů. UNESCO podle ní nebere v potaz miliardy dolarů, které Austrálie na ochranu útesu u jejího severovýchodního pobřeží vynaložila.

Canberra se domnívá, že za rozhodnutím stojí Čína, která výboru předsedá, sdělil agentuře Reuters zdroj z australské vlády. "Odvoláme se, ale Čína to ovládá," uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Diplomatické vztahy mezi Austrálií a Čínou jsou v poslední době napjaté a vzájemné vztahy ještě zhoršil požadavek Canberry na vyšetření původu koronaviru.

S tím, že by rozhodnutí výboru UNESCO souviselo s politikou, nesouhlasí skupiny bojující za ochranu životního prostředí. Austrálie podle nich očividně útes dostatečně nechrání.

Velký bariérový útes lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie. Je to největší komplex korálových útvarů na světě - rozkládá se přes více než 334.000 kilometrů čtverečních a zabírá tak větší plochu než Itálie. Je domovem více než 1500 druhů ryb, 411 druhů korálů a desítek dalších živočišných druhů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist