https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/univerzita-palackeho-chysta-prvni-akademicke-dozinky-oslavi-urodu-z-experimentalnich-poli?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Univerzita Palackého chystá první akademické dožínky, oslaví úrodu z experimentálních polí

12.9.2021 00:55 | OLOMOUC (ČTK)
Vědci na experimentálních polích pěstují a šlechtí například pšenici, ječmen, ostropestřec nebo mák.
Vědci na experimentálních polích pěstují a šlechtí například pšenici, ječmen, ostropestřec nebo mák.
Univerzita Palackého chystá příští týden své první akademické dožínky. Uskuteční se v areálu přírodovědecké fakulty v olomoucké části Holice, kde vědci na experimentálních polích pěstují a šlechtí například pšenici, ječmen, ostropestřec nebo mák. Slavnosti mají poukázat i na výsledky práce badatelů při šlechtění a ochraně zemědělských plodin a představit také unikátní techniku, kterou při tom používají. Vedle maloparcelních kombajnů to bude například i nový dron s laserovým skenerem, informovali ČTK zástupci univerzity.
reklama

 

Experimentální maloparcely v areálu fakulty mají celkovou rozlohu zhruba pět hektarů a simulují reálné pěstitelské podmínky například u zemědělců. Letošní sklizeň označili odborníci z přírodovědecké fakulty za dobrou. "Deštivé počasí konce léta ji nijak nezasáhlo. Úrodu se podařilo včas sklidit, a to i zásluhou nové polní mechanizace," uvedla Lucie Plíhalová z katedry chemické biologie olomoucké přírodovědecké fakulty.

Vědcům při práci na těchto parcelách pomáhá z řad moderní techniky například nový dron s laserovým skenerem, který jim od letošního roku zaznamenává růst polních porostů. "Skenování našich políček pomocí dronu provádíme v průběhu vegetačního růstu přibližně jednou týdně. Na konci sezony pak budeme sledovat, jak rostliny reagovaly na změny počasí, jednotlivá ošetření nebo na napadení patogeny. Díky tomu přesněji popíšeme efekty jednotlivých aplikovaných látek za daných podmínek," uvedl pracovník katedry chemické biologie Jan Humplík.

Kromě dronu budou na dožínkových slavnostech ve čtvrtek 16. září vystaveny také maloparcelní kombajny Hege 160 a Wintersteiger Delta. Jednu z těchto mlátiček katedra chemické biologie pořídila teprve loni a letos byla na poli použita poprvé. Pomocí těchto moderních kombajnů lze podle zástupců katedry přímo při sklizni vyhodnotit řadu parametrů jako například objemovou hmotnost či vlhkost zrna. Připravena bude i ukázka secího stroje Haldrup SB-25 či traktoru Kubota M6040.

Univerzita Palackého hospodaří na maloparcelních polích v Olomouci-Holici, která slouží k základnímu i aplikovanému výzkumu, od roku 2012. Pole jsou nyní ve správě katedry chemické biologie. Odborníci se zde zaměřují na pěstování užitkových rostlin a vývoj přípravků k regulaci jejich růstu, biologického stárnutí, fotosyntézy, ale také například ke zvýšení tolerance plodin proti suchu v období klíčení. Odborníci na těchto polích testují zejména účinnost fytohormonálních derivátů a listových hnojiv zejména na ozimé řepce a pšenici, jarním ječmeni a kukuřici.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist