https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/univerzitni-elektrotechnici-zaskocili-biology-podarilo-se-jim-prelstit-hnizdici-tucnaky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Univerzitní elektrotechnici zaskočili biology. Podařilo se jim přelstít hnízdící tučňáky

7.12.2018 01:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tým studentů a výzkumníků ze skotské Heriot-Watt University podstrčil tučňákům dokonalé špionážní zařízení.
Tým studentů a výzkumníků ze skotské Heriot-Watt University podstrčil tučňákům dokonalé špionážní zařízení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Většina šťavnatých podrobností ze života tučňáků je nám už dávno známa. Snad jen když přijde na jejich hnízdění, narážíme na nedostatek informací. Změnit to teď pomáhá tým studentů a výzkumníků ze skotské Heriot-Watt University, který tučňákům podstrčil dokonalé špionážní zařízení.
reklama

 

Většina druhů tučňáků si hnízda nestaví. A pokud už něco jako hnízdo mají, je to chatrná stavba z pár kamenů, chaluh a trusu. A tak se podrobnosti o průběhu jejich hnízdění získávají jen těžko. Pro chovatele ze zoologických zahrad, případně pro ty, kteří by se pokoušeli o náhradní odchov ohrožených druhů, jsou tak užitečné informace prakticky nedostupné.

Tučňáci si své tajemství chrání

Určitě by bylo fajn vědět, jaká je vlhkost mikroklimatu tučňáčího „hnízda“ nebo jak kolísá jeho teplota v závislosti na okolních podmínkách. Jenže když se k hnízdícímu jedinci přiblížíte, většinou jej odeženete a způsobíte prochladnutím vejce jeho zánik. Na tom právě vyhořela většina experimentů, které se pokoušely osadit hnízdo nebo těsné okolí tučňáků nějakými senzory.

To se rozhodli změnit studenti elektrotechniky z Heriot-Watt, přičemž jejich „technický“ přístup k řešení problému biologů se ukázal být plně funkční. S pomocí 3D tiskárny vyrobili dokonalou napodobeninu vejce tučňáků oslích a tuhle umělou skořápku pak naplnili nejrůznějšími čidly a senzory. Elektronické vejce, které je k nerozeznání od ostatních, pak ochotně přijali tučňáci v Edinburské zoo za své.

Špionážní vejce do každého hnízda

Pro zdejší ošetřovatele se tak otevřela dočista nová úroveň poznání a mohou detailně sledovat všechny kritické fáze inkubace. Teplota, vlhkost, ale díky pohybovým senzorům i revolverový pohyb vejce v hnízdě. Dosud mohli ošetřovatelé nebo biologové jen vnějším pozorováním konstatovat, kolik dní tučňák na hnízdě sedí, ale vlastně nic moc jiného.

„Fantastický vynález, který nám přináší životně důležité informace,“ komentuje práci svých studentů profesor Marc Desmuilez. „Něco, z čeho plyne skutečný přínos pro ošetřovatele a tučňáky.“ Úspěch motivoval studenty k opakování experimentu, tentokrát s 3D tiskem vajec tučňáků skalních. Pokud se tento přístup ujme, mohla by se výzvědná elektronická vejce aplikovat do hnízd dalších druhů ptáků.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist