https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urad-pro-energetickou-regulaci-eu-nestihl-v-terminu-spustit-posuzovani-cen-lng?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřad pro energetickou regulaci EU nestihl v termínu spustit posuzování cen LNG

17.1.2023 00:51 | BRUSEL (ČTK)
Cílem posuzování cen je vytvořit základ pro to, aby ACER mohl následně do konce března zavést denní evropskou referenční cenu LNG.
Cílem posuzování cen je vytvořit základ pro to, aby ACER mohl následně do konce března zavést denní evropskou referenční cenu LNG.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropský úřadu pro energetickou regulaci (ACER) nestihl do pátečního termínu spustit plánované posuzování cen zkapalněného zemního plynu (LNG), protože neměl dostatek dat od účastníků trhu. Toto vyhodnocování má být přitom prvním krokem v plánu EU na zavedení nového indexu vývoje cen plynu v Evropě. Nový referenční index se bude vázat na LNG, na nějž Evropa přechází od ruského plynu přepravovaného plynovody. Na zprávu úřadu ACER upozornila agentura Reuters.
reklama

 

Po zavedení nového indexu by účastníci trhu s plynem mohli novou referenční hodnotu používat jako základ pro smlouvy na LNG. Ty se v minulosti vázaly na virtuální obchodní uzel Title transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, kde se ceny termínovaných kontraktů odvíjejí od nabídek plynovodů. Podle Bruselu však už tato cena nereprezentuje evropský trh, který nyní zahrnuje více LNG. Ceny plynu v TTF od počátku ruské invaze na Ukrajinu značně kolísaly, protože Rusko snižovalo dodávky plynu do Evropy.

ACER v pátek nemohl zveřejnit první denní posouzení cen LNG, jak bylo plánováno, protože pouze dvě z devíti transakcí nahlášených regulačnímu orgánu byly způsobilé k zařazení. To k posouzení cen nestačilo, uvedla ACER v aktualizaci na svém webu. Proč nemohl většinu dat použít, úřad blíže nevysvětlil.

Cílem posuzování cen je vytvořit základ pro to, aby ACER mohl následně do konce března zavést denní evropskou referenční cenu LNG. Mluvčí Evropské komise (EK) uvedl, že referenční cena LNG "časem vznikne" v souladu s nařízením, na kterém se země EU dohodly v prosinci.

"Výsledkem (nařízení) bude do dubna nová referenční cena LNG, která zvýší transparentnost trhu s plynem v EU. Spoléháme na to, že ACER ji zavede a splní právní požadavky nařízení," uvedl mluvčí.

Po roce výkyvů cen plynu způsobených tím, že Rusko snížilo dodávky do Evropy, chce Brusel zprůhlednit ceny LNG. Hodlá tak zabránit tomu, aby se se země EU o dodávky ucházely mezi sebou, což by mohlo dále zvyšovat ceny suroviny.

EK usiluje o to, aby unijní země začaly nakupovat plyn "ještě před létem" společně, řekl místopředseda EK Maroš Šefčovič. Na první schůzce zástupců zemí EU, jejichž cílem je koordinace plánovaných společných nákupů plynu, Šefčovič vyzval členské státy, aby urychleně navázaly spolupráci s účastníky trhu ve svých zemích a odhadly objemy plynu, které budou společně nakupovat.

Požádal průmyslové podniky, aby potvrdily, zda mají zájem připojit se k programu EU pro společný nákup plynu, od něhož si komise slibuje, že pomůže Evropě doplnit vyčerpané zásobníky a vyjednat nižší ceny díky využití společné kupní síly zemí.

Někteří představitelé EU uvedli, že některé velké energetické firmy se k plánu připojit nechtějí, protože si mohou vyjednat vlastní nabídky plynu a pochybují, že systém EU přinese nižší ceny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist