https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usti-dostalo-pokutu-100.000-kc-v-souvislosti-se-zazdenim-rorysu-pri-oprave-skoly?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústí dostalo pokutu 100 000 korun v souvislosti se zazděním rorýsů při opravě školy

9.11.2022 15:55 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Případ se stal na začátku června 2021. Stavební firma zazdila 19 hnízd, ve kterých byla vajíčka nebo mláďata rorýsů, což je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený.
Případ se stal na začátku června 2021. Stavební firma zazdila 19 hnízd, ve kterých byla vajíčka nebo mláďata rorýsů, což je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený.
Foto | Emili V. López Álvarez / Flickr
Ústí nad Labem dostalo pokutu od České inspekce životního prostředí v souvislosti s případem rorýsů zazděných při rekonstrukci školy. Pokutu dostal také zhotovitel stavebních prací. Oba účastníci se proti rozhodnutí odvolali. ČTK to řekla mluvčí inspekce Miriam Loužecká. Pokuta městu je 100 000 korun, řekla ČTK mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.
reklama

 

S ohledem na podaná odvolání bližší informace k případu zatím neposkytne inspekce ani radnice. Již dříve inspekce uvedla, že rozhodnutí o pokutě by se mohlo týkat porušení některých povinností vyplývajících ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Vyjádření společnosti Studio Jelínek, která zakázku na opravu mateřské školy dostala, se ČTK snaží získat.

Případ se stal na začátku června 2021. Stavební firma zazdila 19 hnízd, ve kterých byla vajíčka nebo mláďata rorýsů, což je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený. Inspektoři se ihned začali případem zabývat. Majitel budovy, v níž hnízdí chráněné druhy ptáků, má povinnost stavební firmu na takovou věc upozornit. Rekonstrukce mateřské školy U plavecké haly byla dokončena v závěru roku 2021.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.11.2022 17:34
Nějak málo - zákon umožňuje až milion. Se divím, že to neřešili domluvou.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.11.2022 17:47
Se divím. Každý úřad má odbor životního prostředí. Vyhodili vedoucího?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.11.2022 19:10 Reaguje na Slavomil Vinkler
Řekl bych, že odpovědnost je na straně investora...
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

9.11.2022 19:59 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vy si to představujeme jako Hurvinek válku. Pri velikosti i mnohem menšího města nemohou na odboru vědět o všech hnízdech, neví to ani ornitologové .Investor nebo projekční firma měla zajistit posudek na výskyt živočichů na objektu, podložený aktuálním průzkumem na výskyt ptáků či netopýrů, který by řešil i tuto situaci. Na jeho základě by příslušný orgán ochrany přírody v tomto případě Krajského úřadu vydal závazné stanovisko k provádění stavby, tedy její omezení na mimohnízdní období s případnou instalaci budek pro netopýry nebo úpravu mřížek nových odvětrávacích otvoru tak, aby do dutin za nimi rorýsi nebo i netopýři měli přístup..
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.11.2022 06:56 Reaguje na Karel Pavelka
Ale jděte, "odborník" na úřadu má vždy položit otázku: Nejsou tam netopýři nebo rorýsi? A když odpoví ne tak : A jak to víte? Máte průzkum?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.11.2022 09:57 Reaguje na Slavomil Vinkler
Osobně si myslím, že ten "odborník" by měl zvednout zadek a měl by se jít osobně přesvědčit. Město těch staveb určitě nedělá za rok tisíce, takže osobní prohlídka před započetím prací je určitě na místě.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 13:22 Reaguje na Karel Pavelka
"Investor nebo projekční firma měla zajistit posudek na výskyt živočichů na objektu, podložený aktuálním průzkumem na výskyt ptáků či netopýrů, který by řešil i tuto situaci."

Pokud je to jak píšete, a nemám nejmenší důvod Vám nevěřit, tak je otázkou, zda si město jako investor tento posudek nechalo zpracovat, resp. zda zkontrolovalo, zda byl v daném případě zpracován.

Pokud tak učinilo a zjednodušeně řečeno, ten posudek byl blbě, lze chápat to odvolání ... spíš je ale otázkou, zda by v takovém případě tu pokutu město vůbec dostalo. Pokud ale vámi popsaný postup dodržen nebyl, tak je chyba jednoznačně na straně města a podávat proti rozhodnutí odvolání je nehorázná drzost.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist