https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/utociste-pro-vzacne-ptaky-jako-je-vlha-dudek-nebo-motak-rikaji-ornitologove-o-rezervaci-v-milovicich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Útočiště pro vzácné ptáky jako je vlha, dudek nebo moták, říkají ornitologové o rezervaci v Milovicích

4.6.2021 08:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlha pestrá (vpravo).
Vlha pestrá (vpravo).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Grim / Česká krajina
Bývalý vojenský prostor Milovice, na jehož rozsáhlé části se rozkládá rezervace velkých kopytníků, je mimořádně bohatý na vzácné druhy ptáků. Potvrzují to nová pozorování ornitologů, kteří na jaře letošního roku lokalitu opakovaně monitorovali v rámci projektu mapujícího vývoj biologické rozmanitosti v bývalých vojenských újezdech.
reklama

 
„Z hlediska ptáků je to naprosto unikátní lokalita. Jde o zcela mimořádné refugium ptačí biodiverzity,“ zdůraznil David Storch z Centra pro teoretická studia při Univerzitě Karlově a Akademii věd České republiky. Za dva dny pozorování zaznamenal v lokalitě například krutihlavy obecné, koroptve, pěnice vlašské, oba druhy bramborníčků nebo vlhy pestré. „Ty se v lokalitě vyskytovaly také při předchozím pozorování, takže někde v blízkém okolí mohou hnízdit, byť skoro jistě mimo pastvinu velkých kopytníků,“ doplnil Storch.

Mezi dalšími spatřenými druhy byl například ťuhýk šedý, strakapoud prostřední, včelojed, dudek chocholatý nebo oba druhy luňáků. „Luňák červený dokonce útočil na hnědého!“ vyjádřil svůj údiv David Storch. Přímo po pastvině se procházeli také jeřábi popelaví. Mezi vzácné druhy dravců, kteří se v lokalitě vyskytují, patří moták lužní.

Lokalita podle Storcha vyniká právě množstvím vzácných druhů, které jsou tam koncentrované ve vysokých počtech. „Řada z těch druhů se sice vyskytuje i jinde v Česku, ale v nesrovnatelně menších populačních hustotách. Koroptve a skřivani polní bývali běžnými druhy zemědělské krajiny, ale kvůli průmyslovému zemědělství jejich početnosti výrazně klesly, zatímco v rezervaci je jich opravdu spousta. Podobně bramborníčci, strnadi luční, pěnice vlašské nebo krutihlavi sice nejsou úplně vzácní, ale v takový počtech se skoro nikde nevyskytují. V tom jsou Milovice unikátní,“ upozornil David Storch.

„Podobně bohatá jsou v Milovicích také společenstva motýlů, včel, rostlin a dalších skupin organismů. Pro ty všechny jsou Milovice nenahraditelným útočištěm. Mohou zde totiž existovat ve velkých populacích, zatímco jinde v Česku spíše živoří na malých izolovaných ostrůvcích přírodních biotopů v jinak neobyvatelné krajině. Skutečnost, že v Milovicích žije velký počet druhů, včetně těch vzácných, ve velkém počtu jedinců, je ohromně důležitá. Právě druhově bohatá společenstva s velkými populacemi jednotlivých druhů totiž umožňují přizpůsobování se změnám prostředí. Platí to pro změny přirozené, i ty, jejichž původcem je člověk. Příroda zkrátka potřebuje mít v těžkých chvílích z čeho vybírat,“ dodává Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Na území bývalého vojenského prostoru Milovice byla před lety vyhlášená Evropsky významná lokalita, loni se stal Národní přírodní památkou. „Z některých chráněných území jinde v Česku vzácné druhy postupně mizí, protože v nich chybějí finanční prostředky na vhodnou péči. Jsme rádi, že v bývalém vojenském prostoru Milovice zůstalo mnoho z původní pestrosti zachováno i díky tomu, že podstatnou část této lokality dlouhodobě udržuje pastva velkých kopytníků. Do rezervace se vracejí i některé druhy motýlů, které tam již před desítkami let vyhynuly, ale velcí kopytníci pro ně dokázali znovu vytvořit vhodné prostředí,“ poznamenal Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru Milovice v roce 2015. Jejími obyvateli jsou zubři, divocí koně a zpětně šlechtění pratuři. V současné době se nachází na ploše přes 250 hektarů. Velcí kopytníci pastvou pomáhají potlačovat agresivní druhy trav a náletových křovin a vytvářejí tak prostor pro květiny, motýly a další skupiny organismů.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

4.6.2021 12:13
Mám radost, že se ve volné krajině v Milovicích tak daří i koroptvím a že těch 250 ha představuje pro spoustu jinde vzácných organismů ráj. Velcí kopytníci zde bez pravidelně podávaných léků a jen s minimální lidskou péčí udržují krajinu žádoucím způsobem a zřejmě prosperují. Fandím tomuto a podobným projektům.

P.S.: Snad se do těchto končin nikdy nedostanou na západě ČR přemnožení invazní jeleni sikové a nenakazí svými pro naši zvířenu exotickými parazity zubry.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.6.2021 07:06 Reaguje na Majka Kletečková
ono těch rezervací je více, jen nejsou tak mediálně "vyšperkovaný" Zubři jsou i v Ralsku, které je větší a co víc je i poměrně přístupné, neb tam vedou cyklostezky ale obecně čekám hlavně na to až Česká krajina, organizace co provozuje Milovice začne zachraňovat Losy, s čímž se chlubí na webu. Obecně Los je v Rakousku střílený jako škodná a u nás je chráněný a původní. Větší populace jsou na jihu Čech a tak je jasné, že být v těchto jižních lokalitách je pro Losa nevýhodné.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist