https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-amazonii-a-mokradech-pantanal-opet-vzrostl-pocet-pozaru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Amazonii a mokřadech Pantanal opět vzrostl počet požárů

2.11.2020 11:59 | BRASÍLIA (ČTK)
Ještě horší je letos situace v oblasti Pantanal, největším mokřadu světa, který je domovem tisíce druhů rostlin a zvířat, včetně řady vzácných. Letos v této oblasti, která leží na jihozápadě Brazílie a zasahuje i do Bolívie a Paraguaye, zaznamenali nejvyšší počet lesních požárů za dobu vedení těchto statistik, což je od roku 1998.
Ještě horší je letos situace v oblasti Pantanal, největším mokřadu světa, který je domovem tisíce druhů rostlin a zvířat, včetně řady vzácných. Letos v této oblasti, která leží na jihozápadě Brazílie a zasahuje i do Bolívie a Paraguaye, zaznamenali nejvyšší počet lesních požárů za dobu vedení těchto statistik, což je od roku 1998.
V brazilské Amazonii opět vzrostl počet lesních požárů, minulý měsíc jich tam zaznamenali víc než dvojnásobek proti loňskému říjnu. Za deset měsíců letošního roku se počet požárů v této oblasti, označované za "zelené plíce planety", zvýšil proti loňsku o čtvrtinu. Loňský rok byl přitom pro amazonský deštný prales v tomto ohledu nejhorší za deset let. Nejnovější údaje zveřejnil v neděli brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE).
reklama

 

Ještě horší je letos situace v oblasti Pantanal, největším mokřadu světa, který je domovem tisíce druhů rostlin a zvířat, včetně řady vzácných. Letos v této oblasti, která leží na jihozápadě Brazílie a zasahuje i do Bolívie a Paraguaye, zaznamenali nejvyšší počet lesních požárů za dobu vedení těchto statistik, což je od roku 1998. Oproti loňsku se tam za deset měsíců počet požárů více než zdvojnásobil na 21.115.

Mokřady Pantanal jsou vzácným ekosystémem, který leží na území kolem 160 000 kilometrů čtverečních. Jeho malá část, zhruba procento rozlohy - národní park Pantanal Matogrossense -, je od roku 2000 zapsána na seznamu přírodního světového dědictví UNESCO. V oblasti žije mnoho druhů zvířat, včetně jaguára, ocelota, jelence bahenního, mravenečníka velkého, vydry obrovské, čápa jabiru či kajmana žakaré (též yacaré). A kromě stromů a rostlin tam i zvířata trpí i umírají v důsledku lesních požárů.

Počty požárů v brazilské Amazonii byly minulý měsíc více než dvojnásobné proti loňskému říjnu, proti předchozímu měsíci jich ale bylo méně, protože se blíží sezona dešťů.

Nárůstu požárů v Amazonii nezabránila ani armáda, kterou tam brazilský prezident letos poslal, aby mimo jiné dohlížela na dodržování zákazu rozdělávání ohňů. Podle agentury EFE je příčinou 95 procent lesních požárů lidská činnost, většinou nelegální, jejímž cílem je rozšířit půdu pro zemědělství, těžbu nerostů či dřeva. K šíření požárů podle ekologů přispívají klimatické změny.

Kvůli odlesňování Amazonie se v posledních dvou letech stal terčem kritiky, a to i mezinárodní, brazilský prezident Jair Bolsonaro. Ten podle mnohých upřednostňuje ekonomické zájmy před ekologickými. Ostře ho kritizoval francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož pak Bolsonaro obvinil z vměšování do záležitostí Brazílie a z koloniálního smýšlení.

Amazonský deštný prales leží ze 60 procent na území Brazílie a hraje významnou roli v pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.11.2020 16:43
Místo hořekování nebo poučování má EU uvalit embargo na dovoz brazilských produktů , které jsou s tímto poškozováním pralesa spojeny.
Ale to by se muselo chtít.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.11.2020 17:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Povolení zničit prales na Aljašce vydané Trumpem vám nevadí. Ničení Amazonie a Pantanalu jeho (nejenom) ideologickým kamarádem už ano. Velmi, velmi zajímavé.

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.11.2020 17:58 Reaguje na Slovan
A to je ještě zajímavější :

Prezident Trump podpořil iniciativu Jeden bilión stromu podepsáním výkonného nařízení „Zřízení mezirezortní rady One Trillion Trees“.
Toto výkonné nařízení je dalším krokem, které prezident Trump přijal za účelem posílení úsilí o ochranu přírody a zlepšení životního prostředí v USA. Za pouhé tři roky vydal prezident Trump dva monumentální právní předpisy pro veřejné pozemky: zákon o ochraně, řízení a rekreaci John D. Dingell, Jr. a zákon o velkém americkém venkově. Druhý zákon je nejvýznamnější investicí do národních parků v USA od doby prezidenta Theodora Roosevelta.

Pod vedením prezidenta Trumpa je kvalita ovzduší vůbec nejčistší v zaznamenané historii USA.

EU je vedle Trumpa spolek neschopných břídilů.

Během prvních tří let Trumpovy administrativy vysadilo samotné ministerstvo vnitra více než 58 milionů stromů a je na cestě k vysazení dalších 22 milionů stromů do konce roku 2020.

zdroj :
https://www.whitehouse.gov/articles/president-trump-signs-one-trillion-trees-executive-order-promoting-conservation-regeneration-nations-forests/#:~:text=The%20goal%20of%20the%20One,One%20Trillion%20Trees%20Interagency%20Council.%E2%80%9D
Odpovědět
Sl

Slovan

2.11.2020 18:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, dokážete mi odpovědět na otázku, nebo si zase pojedete svoje? Proč vám nevadí cílené zničení nejzachovalejšího pralesu mírného pásma Trumpem, ale vadí vám ničení Amazonie? Jaký je v tom rozdíl? Pak s vámi budu moc rád diskutovat o dalších "uspěších" Trumpovi enviromentální politiky.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

2.11.2020 22:02
Myslíte Tongass ? Ten již byl cílem Bushovy administrativy a odolal, teď se však bojím jak dopadne, jestli Trumpeta zase vyhraje. Nevíte kde bych našel relevantní informace, jak to tam vypadá ? díky
Odpovědět
Sl

Slovan

3.11.2020 00:25 Reaguje na Robert Jirman
Ano, myslím právě Tongass. A jak se to má? Pokud Trump vyhraje, je velice pravděpodobné, že více než polovina Tongassu bude otevřena možnosti komerční těžby (pokud by to případně nezablokoval soud) - ovšem to není jenom těžba samotná, ale budou potřeba i silnice, proto ho Trumpova administrativa vyřadila ze zákona Roadless rule act. Co na tom, že s tím veřejnost nesouhlasí...

Čekám na odpověď pana Vinklera i z toho důvodu, jak se zde chvástá iniciativou One Trillion Trees a jaksi zapomíná, že Trump se celé funkční období snaží rozšířit těžbu nejenom na Aljašce, ale i třeba na severozápadě (zejména státy Washington a Oregon). Naštěstí mu to blokovaly soudy. Trump nemůže na národní parky kvůli kongresu, tak útočí na zbytek. Proto letos nesmí vyhrát!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist