https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-arealech-unipetrolu-v-usteckem-a-stredoceskem-kraji-se-vylihlo-10-sokolu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V areálech Unipetrolu v Ústeckém a Středočeském kraji se vylíhlo 10 sokolů

6.8.2021 12:05 | LITVÍNOV (ČTK)
V areálu chemičky Unipetrol v Litvínově na Mostecku se na komíně vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola. Sledovat první týdny jejich života mohou zájemci v přímém přenosu (http://www.unipetrol.cz/cs/zodpovedna_firma/Stranky/Starame-se-o-sokoly.aspx). Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011. Populace sokolů se tak od té doby zvýšila o 28 dravců.
V areálu chemičky Unipetrol v Litvínově na Mostecku se na komíně vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola. Sledovat první týdny jejich života mohou zájemci v přímém přenosu (http://www.unipetrol.cz/cs/zodpovedna_firma/Stranky/Starame-se-o-sokoly.aspx). Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011. Populace sokolů se tak od té doby zvýšila o 28 dravců.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | unipetrol.cz
V areálech skupiny Orlen Unipetrol v Litvínově na Mostecku, Kralupech nad Vltavou a v Neratovicích na Mělnicku se letos vylíhlo deset mláďat kriticky ohroženého sokola stěhovavého. Jejich hnízdění mohli zájemci sledovat od března do června v přímém přenosu přes webkameru, uvedl mluvčí skupiny Pavel Kaidl.
reklama

 

O vzácné dravce se podle místopředsedkyně představenstva Unipetrolu Katarzyny Wośové závod stará jedenáctým rokem. "Ten letošní je co do počtu vyvedených mláďat nejúspěšnější. Za ta léta se u nás vylíhlo již 40 mladých, což je velký příspěvek pro rozšiřování kriticky ohrožené populace sokolů stěhovavých. Také díky nám vzrostl za poslední roky počet volně žijících sokolů v České republice z osmdesáti na sto deset párů. I když jde o skvělý pokrok, počet sokolů je stále nízký, a proto v našem snažení budeme pokračovat i nadále," dodala Wośová.

Výrobní areál Chempark v Záluží u Litvínova se mohl letos pochlubit rovnou pěti mláďaty sokolů stěhovavých. Na tamních komínech hnízdily dva páry, obvykle tak blízko vedle sebe sokoli většinou nehnízdí. Na komíně se vylíhly ve stometrové výšce dvě samičky a jeden sameček a lidé na facebooku je v soutěži pojmenovali Mia, Žofinka a Falco. Ve druhé části litvínovského areálu, na etylenové jednotce, sokolí rodiče zamýšleli rovněž tříčlennou rodinu, protože ornitologové nalezli v hnízdní budce třetí, neoplozené vejce. Nakonec se však vylíhla mláďata dvě.

Nový přírůstek zaznamenala po roční odmlce i rafinérie v Kralupech nad Vltavou. "I když samička snesla v březnu tři vajíčka, v budce na nás čekala mláďata dvě, samička a sameček. Byla ve výborné kondici a každé dostalo po dvou kroužcích; vedle ornitologického i druhý, který lze přečíst z dálky dalekohledem nebo pomocí fotopasti," uvedl ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife, které hnízdění sokolů v chemickém závodu zaznamenává. Díky kroužkování bude možné sledovat, zda sokoli úspěšně přežívají, kam se odstěhují, s kým zahnízdí, jestli jsou si věrní a podobně.

V neratovické Spolaně letos sokoli poprvé hnízdili v budce na koloně ve druhé části areálu, tedy mimo hledáček nově instalované on-line kamery, odkud vystrnadili poštolky. Nebylo tak možné předem zjistit, kolik mláďat se vylíhlo. "Před naším výstupem na kolonu samička vynášela nahoru uloveného holuba. Nakonec se usadila na protější chladicí věži, odkud nás pozorovala. Mezitím jsme v budce našli tři sokolí puberťáky, které jsme za jejich hlasitého pokřiku okroužkovali. Byli už téměř opeření, ale velmi klidní, takže se akce vyvedla podle plánu," doplnil Beran


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

6.8.2021 17:31
Takových komínů bylo, které mohly sloužit tomuto. Byly zlikvidovány jako komunistický přežitek - cukrovar Hrochův Týnec, atd. .
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist