https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-australii-je-po-pozarech-treba-pomoci-113-druhum-zvirat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Austrálii je po požárech třeba pomoci 113 druhům zvířat

16.2.2020 00:54 (ČTK)
Až 113 živočišných druhů žijících v Austrálii potřebuje po ničivých požárech naléhavou pomoc. Většina z nich přišla o nejméně 30 procent svého přirozeného prostředí. / Ilustrační foto
Až 113 živočišných druhů žijících v Austrálii potřebuje po ničivých požárech naléhavou pomoc. Většina z nich přišla o nejméně 30 procent svého přirozeného prostředí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zoopraha.cz
Až 113 živočišných druhů žijících v Austrálii potřebuje po ničivých požárech naléhavou pomoc. Většina z nich přišla o nejméně 30 procent svého přirozeného prostředí. Nejpočetnější skupiny na seznamu tvoří korýši, plazi, savci, ryby a ptáci, informoval server BBC. Seznam sestavili vládní odborníci, kteří také konstatovali potěšitelný fakt, že žádný druh nebyl zcela vyhuben. Mimořádně rozsáhlé požáry sužovaly Austrálii od září. O život připravily 33 lidí a hovoří se až o miliardě mrtvých zvířat.
reklama

 

Na seznamu těch, jimž je potřeba poskytnout urychleně pomoc, je 22 druhů korýšů, 20 druhů plazů a za nimi následují savci (19 druhů), ryby (17), ptáci (13) a bezobratlí živočichové (5). Velkou pozornost je třeba věnovat koalům, klokanům i žábám.

"Před požáry bylo mnoho druhů považováno za dobře ochráněné a nebyly řazeny k ohroženým, ale teď přišly o velkou část svého přirozeného prostředí a mohou být ohrožené," uvádí se ve zprávě odborníků.

Ministryně životního prostředí Sussan Leyová řekla, že se seznam bude dále doplňovat a přibudou na něm informace o bezobratlých a o rostlinstvu. Zjišťování stavu komplikují ohně, které někde přetrvávají, a také doutnající půda.

"I když je povzbudivé, že na některých vyhořelých místech byly pozorovány ohrožené druhy zvířat, není ještě bezpečné vstupovat na některá z nich, takže nelze získat detailnější informace," dodala Leyová.

Austrálie v lednu oznámila, že poskytne na obnovu poničené přírody 50 milionů australských dolarů (750 milionů korun). Peníze jsou určeny hlavně na ošetření poraněných zvířat, na doplnění potravy volně žijící zvěře a také na programy kontroly stavu škůdců.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist