https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-australii-zije-mura.jako-z-nocni-mury?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Austrálii žije můra... jako z noční můry

26.6.2021 02:35 | CANBERRA (ČTK)
Můra druhu Endoxyla cinereus žije v Austrálii a na Novém Zélandu. Tři roky stráví jako larva pod kůrou blahovičníku. Coby dospělá můra žije jen asi týden - hyne brzy poté, co se spáří a naklade vajíčka. Proto jsou tyto můry tak zřídka vídané. Dospělé můry se nekrmí. Nemají funkční orgány na krmení a namísto toho čerpají energii z tukových zásob nahromaděných během larválního stadia.
Můra druhu Endoxyla cinereus žije v Austrálii a na Novém Zélandu. Tři roky stráví jako larva pod kůrou blahovičníku. Coby dospělá můra žije jen asi týden - hyne brzy poté, co se spáří a naklade vajíčka. Proto jsou tyto můry tak zřídka vídané. Dospělé můry se nekrmí. Nemají funkční orgány na krmení a namísto toho čerpají energii z tukových zásob nahromaděných během larválního stadia.
Žáci a zaměstnanci státní školy v Mount Cottonu nedaleko deštného pralesa v australském státě Queensland měli už v minulých letech možnost pozorovat klokany, koaly i hady. Ale nedávno dělníci přistavující nové třídy učinili objev, který vyniká i v rámci proslule rozmanité australské fauny. Našli obrovskou můru, jejíž rozpětí křídel může být až 23 centimetrů, napsal list The New York Times.
reklama

 

Strakatě šedá, chloupky porostlá můra připomínající vycpané plyšové zvířátko se našla na stěně nové budovy. "Byl to úžasný nález," řekla ředitelka školy Meagan Stewardová v rozhovoru s rozhlasovou stanicí ABC Brisbane. "Takovou můru jsme ještě nikdy neviděli," dodala.

Děti měly podle jejích slov z nálezu velkou radost a jako zadání slohové práce pak dostaly vymyslet fiktivní historku s můrou v hlavní roli. Byl mezi nimi i děsivý příběh o obří můře, která sežere jednoho člena učitelského sboru. Můru opatrně vrátili do lesa, dodala ředitelka.

Můra druhu Endoxyla cinereus žije v Austrálii a na Novém Zélandu. Většinu života stráví jako larva pod kůrou blahovičníku, jehož tkání se živí. V podobě larvy žije tři roky. Coby dospělá můra žije jen asi týden - hyne brzy poté, co se spáří a naklade vajíčka. Proto jsou tyto můry tak zřídka vídané, řekla Christine Lambkinová, kurátorka oddělení entomologie Queenslandského muzea.

Dospělé můry se nekrmí. Nemají funkční orgány na krmení a namísto toho čerpají energii z tukových zásob nahromaděných během larválního stadia. Lidé je někdy mohou zahlédnout v noci proti světlu pouličních lamp - a velké vzrušení nastává, když taková obří můra vletí za světlem do domu.

Ve dne obvykle odpočívají na šedé kůře blahovičníku, kde přitisknou k tělu úzká křídla, a maskují se tak před predátory. Samičky tohoto druhu jsou obzvláště velké - samci dosahují jen poloviny jejich velikosti. Samička může vážit až 30 gramů, což je víc než malá myš nebo rejsek. V zadečku širokém asi jako prst může nosit až 20.000 vajíček.

I když má ale tato australská můra impozantní rozpětí křídel, největším druhem na světě není. Můra tyza velká, jejíž anglické jméno zní "bílá čarodějka" a žije v Mexiku a Jižní Americe, má rozpětí křídel více než 30 centimetrů.

Můra druhu Endoxyla cinereus je fascinující tím, že tráví většinu života v nedospělém stadiu, na rozdíl od lidí a dalších tvorů. Její larvy navíc měly speciální místo v jídelníčku původních obyvatel Austrálie. Dají se jíst syrové nebo vařené a jejich chuť prý připomíná mandle.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist