https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bilych-karpatech-byl-nalezen-orel-otraveny-zrejme-karbofuranem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bílých Karpatech byl nalezen orel otrávený zřejmě karbofuranem

12.8.2022 15:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kriticky ohrožení orli královští u nás hnízdí výhradně na jižní Moravě, kde má celosvětově severozápadní hranici svého výskytu.
Kriticky ohrožení orli královští u nás hnízdí výhradně na jižní Moravě, kde má celosvětově severozápadní hranici svého výskytu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | birdlife.cz
Pracovníci Horňácké farmy v Hrubé Vrbce našli včera na polní cestě orla královského, který nemohl létat. Přivolaní pracovníci záchranné stanice pro volně žijící živočichy si dravce převzali, ale naději na jeho záchranu považují za velmi malou.
reklama

 

"Dnes jsme u farmy narazili na orla královského v nesnázích. Orel nebyl schopen letu, a tak jsme bezodkladně začali hledat pomoc. Nejprve poskakoval po krajnici, ale pak se rozhodl vyhledat útočiště pod naším terénním autem. Podle pokynů pana Tomeška z buchlovské Záchranné stanice volně žijících živočichů jsme orla odchytili a do hodiny si jej pan záchranář převzal," uvedla farma na svých stránkách.

"Identifikoval v ptákovi mladou samici orla královského, která je velmi vzácným druhem hnízdícím právě u nás v Bílých Karpatech. Samice měla na zádech připevněnou i vysílačku. Pan Tomešek si samici převzal s velmi nízkou nadějí na záchranu, neboť konstatoval, že orel byl úmyslně otráven nervovým jedem. Tyto jedy zde v Bílých Karpatech někdo úmyslně rozmisťuje (většinou jimi napustí kousky masa), aby se těchto velkých dravců zbavil, a tato mladá orlice není tedy první obětí zrůdného chování člověka. Stanice bezodkladně podala trestní oznámení na neznámého pachatele," píše Horňácká farma na svém Facebooku.

Samotná Záchranná stanice Buchlovice se k případu ale vyjádřit odmítla.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist