https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-botanicke-zahrade-praha-rozkvetl-nejmensi-leknin-na-svete?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Botanické zahradě Praha rozkvetl nejmenší leknín na světě. Ve volné přírodě už neroste

17.1.2023 16:46 | PRAHA (ČTK)
V trojské botanické zahradě vykvetl nejmenší leknín na světě. Expozici tropických deštných lesů ve skleníku Fata Morgana, kde je leknín trpasličí umístěn, lze navštívit každé úterý až neděli. Ve volné přírodě tato vodní rostlina již neexistuje. ČTK to sdělila Botanická zahrada Praha.
reklama

 

Leknín trpasličí, vodní rostlina měřící do 15 centimetrů, rostl dříve na jediném místě na světě, a to v termálním prameni ve Rwandě. V roce 2008 z volné přírody zcela vymizel. Jedním z míst, kde ho lze nyní spatřit, je právě Botanická zahrada Praha.

Podle náměstka odborného oddělení botanické zahrady Vlastimila Rybky se v trojské botanické zahradě pěstuje od roku 2018 a už v pěstebním zázemí kvetl pravidelně. Návštěvníci ho v expozici ve skleníku Fata Morgana mohli spatřit od loňského roku.

List leknínu trpasličího může měřit jeden až dva centimetry. Rostlina má drobné bílo-žluté květy, které se rozevírají ráno a zavírají se odpoledne. Rozkvést může kdykoliv v roce.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist